Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Fechtavimą pamėgusi manekenė Smiltė Bagdžiūnė jėgas išbandė šalies čempionate

Vilniuje vykusiame Lietuvos fechtavimo čempionate kovotojai išmėgino jėgas špagos rungtyje. Tačiau retas žinojo, kad tarp baltais kostiumais apsirengusių ir veidus po šalmu slepiančių 27 dalyvių moterų buvo ir modelis Smiltė Bagdžiūnė (26). Ne tik madas ant podiumo demonstruojanti, bet ir „TU-TU“ saldainių verslą plėtojanti moteris sutiko portalui Žmonės.lt papasakoti, kaip ir kada ji „atrado“ fechtavimą.
Smiltė Bagdžiūnė
Smiltė Bagdžiūnė / Asmeninio albumo nuotr.

Pirmoji akistata su špaga

Smiltė pasakojo, kad pirmą kartą su špaga „susipažino“ 2009 metais Justės Arlauskaitės-Jazzu ir Leono Somovo  vaizdo klipo „Free“ filmavime, kai padėjo draugams filmavimo aikštelėje (vaizdo klipą žiūrėkite straipsnio pabaigoje). Jame taip pat filmavosi ir fechtuotoja Viktė Ažukaitė bei jos kolega. „Pabendravome su Viktės mama, kuri yra fechtavimo trenere, taip ir pervėrė man širdį špagų žvangėjimas“, – pasakojo S.Bagdžiūnė.

Modelis tikino, kad iš pirmo žvilgsnio fechtavimas jai pasirodė labai švarus, elegantiškas ir konkretus kovos sportas.  Dėl tuo metu intensyvių darbų S.Bagdžiūnei teko kas kart nukelti treniruotes, o kaip ir pati sako, galbūt tiesiog bijojo aštrios akistatos su pačia savimi. „Mokyklos laikais dėl fizinių duomenų kviesdavo mane ir į lengvosios atletikos komandas, bet  man atrodė, kad knygose vyksta daugiau veiksmo. Gal ir šiaip sporto agresija tuo metu buvo svetima“, – prisiminė moteris.

Asmeninio albumo nuotr./Smiltė Bagdžiūnė (kairėje)
Asmeninio albumo nuotr./Smiltė Bagdžiūnė (kairėje)

Kuo fechtavimas sužavėjo Smiltę

Smiltė Bagdžiūnė
Smiltė Bagdžiūnė

Portalui Žmonės.lt Smiltė pasakojo, kad iki šių Kalėdų vis niekaip nerasdavo savo sportinio charakterio: tai per daug alinantis, tai per mažai azarto, tai per grubus. Anot jos, fechtavime yra labai daug žaidimo elementų, grafikos, judesių dialogo ir net dzenbudizmo.

„Trumpų ir greitų kovų metu turi visą savo jėgos krioklį nukreipti į akmenį pjaunančią srovelę. Taip ugdau koncentracijos, tikslumo, sprendimų priėmimo įgūdžius. Kai duriu, kovoju su savo silpnybėmis. Vilniaus fechtavimo klubas, kuris yra įsikūręs Lengvosios atletikos manieže, yra man po langais, taigi labai graužė sąžinė, kai ilgą laiką žiemą teko praleisti treniruotes“, – pasakojo S.Bagdžiūnė.

Paklausta, ar tai nėra prabangus sportas, kuriam tenka išleisti ne vieną šimtą litų, mat reikia specialios aprangos, batų ir net tos pačios špagos, Smilė užtikrino, kad tai – tikrai prieinamas sportas.

„Pradžiai reikia nedaug: gerų batų, špagos, pirštinės ir galvos ant pečių. Aprangą galima pirkti vėliau, jei planuoji siekti profesionalumo, dalyvauti varžybose ar šiaip, jei tau tiesiog norisi gražiai atrodyti“, – teigė modelis.

Smiltė pasakojo, kad per treniruotes gauna pastabų dėl emocingumo ir šoklumo, mat jai taip norisi kiekvienos kovos judesį išjausti ir suartikuliuoti. Ji taip pat pabrėžia, kad fechtavimo treniruotės būtų galima vadinti labai stipriomis psichologinėmis treniruotėmis, nes turi pamiršti save ir tapti špaga, kuri netgi pati kartais žino, kur durti, tik reikia labai įsiklausyti. „Visada galvoju apie dūrių motyvaciją, kartais tiesiog norisi paglostyti per daug agresyvią priešininkę, lėtesnę – paprovokuoti. Ir išvis grasiausias momentas yra špagų šokis iki dūrio. Dirbama su apsaugomis, bet aišku, kad kartais  lieka ir kraujosruvų bei  nubrozdinimų“, – Žmonės.lt kalbėjo S.Bagdžiūnė.

Pasirodymas Lietuvos fechtavimo čempionate

Kovoti Lietuvos fechtavimo čempionate, kuris vyko šeštadienį, balandžio 27 d., Smiltė nusprendė spontaniškai, pasitarusi su treneriu Rimu Kalnučiu. Medalių šiame čempionate moteris nepelnė, tačiau dėl to nesisieloja, mat svarbiausia, kad jai teko susitikti ir pakovoti su daug pasiekusiomis merginomis iš Lietuvos.

„Išrikiavus visas dalyves, buvau aukščiausia. Ypatingų rezultatų iš anksto tikrai nesitikėjau. Per čempionatą kažkiek prisidėjo ir jaudulys, paskutinį kartą turbūt taip jaučiausi tik mokykloje prieš egzaminus. Jau ką jame išmokai – tai tiek, dar nebent kažkiek lemia fortūna, bet nepalyginsi to jausmo su plaukimu ant podiumo. Dvikovoje su čempione Paulina Bajorūnaite pelniau keturis taškus iš penkių galimų. Treneris liko patenkintas mano pasirodymu šiame čempionate. Dabar pajutau, kur ir kaip reikia daugiau dirbti, azarto užteks ilgam, juo labiau, kad šitoje sporto šakoje amžiaus riba, kurią pasiekę su sportu atsisveikina, man dar yra pakankamai toli“, – įspūdžiais dalijosi S.Bagdžiūnė.

Asmeninio albumo nuotr./Smiltė Bagdžiūnė (kairėje)
Asmeninio albumo nuotr./Smiltė Bagdžiūnė (kairėje)
VIDEO: Leon Somov feat Jazzu „Free“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius