-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Festivalių rengėjai sukilo dėl planuojamų alkoholio ribojimų: Seime skandavo „Laisvė rokenrolui!“

Praėjusią savaitę Vyriausybės pritarimas trumpinti prekybos alkoholiniais gėrimais laiką, visiškai uždrausti alkoholio reklamą, taip pat drausti ar bent jau riboti alkoholio prekybą renginių metu papiktino festivalių rengėjus. Jie nusprendė prieštarauti viešai – ketvirtadienio rytą Seime suorganizavo konferenciją „#laisvėrokenrolui“.
Algirdas Barniškis, Lauras Lučiūnas ir Jurgis Didžiulis
Algirdas Barniškis, Lauras Lučiūnas ir Jurgis Didžiulis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Praėjusią savaitę Prezidentė ir Vyriausybė pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos pateiktoms pataisoms, pagal kurias ne tik keistųsi alkoholio pardavimo laikas, būtų uždrausta alkoholio reklama, svaigiųjų gėrimų įsigyti būtų galima tik sulaukus 20 metų, bet ir būtų uždrausta prekiauti alkoholiniais gėrimais masinių renginių, švenčių, koncertų metu.

Kadangi dėl šių pataisų paskutinį žodį dar turi tarti Seimas, būtent čia muzikos festivalių, koncertų ir kitų renginių organizatorių bei atlikėjų atstovų pozicija buvo išsakyta spaudos konferencijoje „#laisvėrokenrolui“.

Muzikos pasaulio atstovai į Seimą atvyko taip pat norėdami įteikti kreipimąsi, kurį jau pasirašė daugiau nei 40 festivalių, renginių organizatorių ir atlikėjų. Juo siekiama pradėti dialogą su Seimo nariais, kol šie dar neuždraudė alkoholio prekybos masiniuose renginiuose.

TAIP PAT SKAITYKITE: Planuojami prekybos alkoholiu ribojimai pribloškė muzikos festivalių organizatorius: „Tai sąmoningas verslo žlugdymas“

VIDEO: Festivalių rengėjų konferencija „#laisvėrokenrolui“ Seime dėl planuojamų alkoholio ribojimų

„#laisvėrokenrolui“ konferencijoje dalyvavo Algirdas Barniškis – festivalių „Bliuzo naktys“, „Galapagai“, „Roko naktys“ organizatorius, festivalių asociacijos atstovas; Elena Čekienė – Tarptautinio kantri muzikos festivalio „Visagino country“ organizatorė, festivalių asociacijos atstovė; Lauras Lučiūnas – muzikos atlikėjų vadybininkas; Zigmas Vileikis – festivalio „Birštono Jazz“ organizatorius, festivalių asociacijos atstovas; Ugnius Liogė – festivalio „Mėnuo juodaragis“ vadovas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Konferencija „#laisvėrokenrolui“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Konferencija „#laisvėrokenrolui“

Gyvai atliekamą muziką Seime galima išgirsti turbūt tikrai ne kas dieną. Tačiau kadangi konferencijoje buvo kalbama apie muziką, tai konferencija ir prasidėjo muzikiniu numeriu – Jurgis Didžiulis į rankas pasiėmęs ukulėlę „apšildė“ būsimą diskusiją.

„Man nepatinka, kai „užlipa“ ant mano teisių. Jei tikslas yra blaivinti tautą, nereikia jos riboti, forsuoti drakoniškomis priemonėmis. Reikia ją edukuoti ir padėti pasirinkti teisingai. Atėjau čia, nes tikiu, kad reikia kažką padaryti dėl blaivesnės tautos, bet ne vaikiškomis priemonėmis“, – grodamas sakė Jurgis Didžiulis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jurgis Didžiulis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jurgis Didžiulis

Konferenciją pradėjęs Algirdas Barniškis-Blėka kreipėsi į Seimo narius prašydamas pradėti diskusiją su festivalių organizatoriais, o ne savavališkai spręsti klausimus, dėl kurių renginiai gali nukentėti.

„Susirinkome neįprastoje vietoje, bet manau, kad teks mums čia dažniau ateiti tam, kad mus išgirstų. Kadangi valstybė nusitaikė į renginių organizatorius, tai reiškia, kad jokiame Lietuvos festivalyje nebus galima išgerti net alaus. Nė vienas valdžios atstovas nesikreipė, nesišnekėjo, neklausė, ką mes darome, kad sumažintumėme alkoholio prieinamumą renginių metu, nors mes turim didelę patirtį – čia dirbame mažiausiai 25 metus. Per tiek metų patys dėjome didžiules pastangas, kad mažintumėme prieinamumą, kontroliuotumėme. Todėl atėjome čia, kad kreiptumėmės į Seimo narius, kad jie prieš darant sprendimus, išklausytų mus. Tik diskutuojant mes galim priimti sprendimą. Jokioje pasaulinėje praktikoje nėra nė vieno festivalio, kuriame nebūtų prekiaujama bent jau alumi“, – kalbėjo Algirdas Barniškis-Blėka.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Barniškis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Barniškis

Savo poziciją išsakė Liberalų sąjūdžio narė Aušrinė Armonaitė. Tiesa, būtent jos dėka ši konferencija išvis buvo surengta Seime – tik parlamento atstovas gali čia suorganizuoti renginį ir pakviesti svečių.

„Niekas neprieštarauja teiginiui, kad Lietuvoje yra problemų su alkoholizmu. Tačiau šios pataisos, apie kurias kalba valdžia, yra nukreiptos į labai plačią visuomenės dalį. Tai nėra proporcingos priemonės, tai – netgi perteklinės. Ir tai reiškia, kad daugelio festivalių nebeliks Lietuvoje. Tikiuosi, kad žmonėms bus suteikta platforma pasakyti tai, ką galvoja, neribojant verslo laisvės. Manau, kad turi būti laisvė rokenrolui“, – sakė Aušrinė.

Šiemet jau 24-ąjį kartą Visagino kantri festivalį rengsianti Elena Čekienė tikino, kad visada stengiasi imtis visų įmanomų apsaugos priemonių, ir nė karto per visą renginio istoriją nebuvo problemų dėl čia parduodamo alkoholio.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Elena Čekienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Elena Čekienė

„Aišku, draudžiamas vaisius visada saldesnis. Aš nemėgstu girtų žmonių, bet visiškai pateisinu keletą bokalų festivalio metu. Reiktų edukacijos, mokymo, auklėjimo. Kai nuo mažų dienų pradėsime savo vaikus mokyti, kad jie gali švęsti šventes ne tik prie nukrauto buteliai stalo, viskas ir keisis. Negi mes kalbėdami apie vakarietiškas vertybes, laisves, atsisuksim vienu klausimu į kitą pusę. Juk tas, kuriam reikia tik prisigerti, niekada neis į festivalį. Pagalvokit, jei įsigalios šitas įstatymą, festivalininkai nešis pasislėpę butelį stipresniųjų gėrimų, nes nuo to greičiau apsisvaigins.

Kadangi rengiu festivalį nuo pirmosios dienos, turime tradiciją – antrą dieną visada skambiname į greitąją pagalbą ir į policiją. Tačiau nė karto neatsitiko joks baisus įvykis. Anaiptol, pareigūnai sako, kad tomis dienomis būna mažiau nusikaltimų mieste“, – sakė Elena Čekienė.

Pasak Lauro Lučiūno, įsigaliojus šioms pataisoms nukentėtų ne tik festivaliai, bet ir Lietuvos bei užsienio atlikėjai.

Jei festivaliai netenka dalies pajamų, jie atsisako mažiau žinomų atlikėjų. Tad tikroji festivalio dvasia nyksta

„Iš tikrųjų atlikėjams festivaliai yra vienas svarbiausių renginių. Čia susirenka labai daug žmonių, yra galimybė pasirodyti didžiausiai įmanoma auditorijai. Be to, jaunieji atlikėjai gauna progą sugroti didžiulėje scenoje su puikiu įgarsinimu. Jei festivaliai netenka dalies pajamų, jie atsisako mažiau žinomų atlikėjų. Tad tikroji festivalio dvasia nyksta. Atlikėjų vardu galiu pasakyti, kad jaučiama baimė, kaip viskas klostysis. Turbūt greit reikės atnešti dainų tekstus į kokį komitetą ir suderinti dėl viešinimo... Dar vienas ribojimas atneštų daug nevilties“, – teigė Lauras Lučiūnas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Barniškis ir Lauras Lučiūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Barniškis ir Lauras Lučiūnas

Festivalio organizatorius Zigmas Valeikis taip pat teigė bijantis dėl renginių ateities: „Man labai liūdna, kad mes visi patenkam po vienu pjūklu. Banga ritasi per visus festivalius. Ta muzika, džiazas, ką ugdome nuo 8 dešimtmečio, kur publika turi kasmet tas pačias sėdimas vietas, visa tai gali pasikeisti. Tikrai neįsivaizduoju Pažaislio festivalio karštą vasaros dieną be bokalo. Manau, kad lazda perlenkta.“

Festivalis „Mėnuo Juodaragis“ šiemet bus rengiamas jau 20-ą kartą. Jo vadovas Ugnius Liogė diskusijos metu teigė, kad planuojamos pataisos sunaikintų festivalio puoselėjamas tradicijas ir visą idėją.

„Mūsų festivalio idėja grindžiama baltų tradicijomis ir folkloru. Jei gilintumėmės į baltų ištakas, tai visur buvo minimas alus. Todėl sunku įsivaizduoti šventę, kur atvykę suaugę žmonės negali atsigerti to, ko nori. Mes festivalyje pristatome mažų daryklų alų ir patys gaminame – tai jau tapo įprasta. O dėl draudimo turėtumėme to atsakyti ir keistųsi visas festivalis. Taip pat gali brangti ir pats renginys. Jei kaina kiltų, žmonės mokėtų už tai, kad negalės kažko daryti. O juk atvyksta ir negeriančių žmonių, tad jie turėtų mokėti už tai, ko ir šiaip nedarytų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Barniškis ir Ugnius Liogė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Algirdas Barniškis ir Ugnius Liogė

Mes niekada neturėjome problemų su policija. Pas mus atvyksta ir šeimos. Jei turėtumėme bėdų, juk žmonės nevežtų savo vaikų į festivalį. Visada savo renginį laikiau nepriklausomu, norėtųsi, kad tai, ką tiek laiko kūrėme, ir liktų, kad situacija gerėtų. Todėl kiekvienam parlamentarui išsiųsim pakvietimus į „Mėnuo Juodaragį“, kad jie atvykę patys įsitikintų“, – kalbėjo U.Liogė.

Konferencijos pabaigoje Algirdas Barniškis pažadėjo, kad jei ši konferencija nepadės – muzikuos Seimui tol, kol prisišauks: „Darysime koncertus tol, kol jūs išgirsite. Garso ir atlikėjų tikrai turime. Galėsim linksminti kiekvieną dieną, kad įrodytumėme, kad mūsų nereikia žudyti.“

Muzikos pasaulio atstovai atėjo ir išėjo su muzika – pasibaigus konferencijai savo pasirodymą surengė dar ir grupė „Mood sellers“.

Visi konferencijos dalyviai kreipimąsi su prašymu pradėti dialogą įteikė Ramūnui Karbauskiui.

„Mes tikrai kreipsimės į jus ir kalbėsimės. Jei festivaliuose dalyvauja tik suaugę – alkoholis gali būti, bet čia klausimas yra dėl vaikų. Jei renginyje yra vaikų – alkoholio būti negali. Kai kurie tėvai yra tiesiog neatsakingi“, – festivalių atstovams sakė R.Karbauskis.

VIDEO: Festivalių rengėjų konferencija „#laisvėrokenrolui“ Seime dėl planuojamų alkoholio ribojimų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius