-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelionė lėktuvu: kaip išvengti diskomforto?

Vieniems kiekviena kelionė lėktuvu prilygsta maloniam nuotykiui, kiti skrydžio visai nesureikšmina, o dalis žmonių jei tik galėtų, šio keliavimo būdo išvengtų. Apie tai, kaip pagerinti savo fizinę ir psichologinę savijautą skrendant lėktuvu „15min“ teiravosi Civilinės aviacijos administracijos Aviacijos medicinos skyriaus vedėjos Elonos Kazlauskienės.
Norint išvengti ausų užgulimo lėktuvui kylant ir leidžiantis patariama mažais gurkšneliais gerti vandenį.
Norint išvengti ausų užgulimo lėktuvui kylant ir leidžiantis patariama mažais gurkšneliais gerti vandenį. / istockphoto.com nuotr.
Temos: 1 Lėktuvas

Pasak E.Kazlauskienės, daugelis žmonių nesunkiai pakelia keliones lėktuvu, tačiau jautresnių žmonių savijautai įtakos gali turėti sausesnis kabinos oras, slėgio pasikeitimai, o taip pat skrydžio metu jaučiamas nerimas.

– Dažnas keleivis skundžiasi, jog lėktuvui kylant ir leidžiantis užgula ausis, kodėl taip nutinka, ar galima to išvengti?

– Kylant ir leidžiantis lėktuvui ausis užgula visiems, taip atsitinka dėl oro, esančio vidinėje ausyje ir lėktuvo salono oro slėgio skirtumo. Tačiau paprastai labai greitai klausa normalizuojasi ir nemalonūs pojūčiai išnyksta.

Norint išvengti ausų užgulimo lėktuvui kylant ir leidžiantis patariama mažais gurkšneliais gerti vandenį. Vandens patarčiau duoti ir vaikams, nes paprastai juos labai erzina nemalonūs pojūčiai. Savijautą galima pagerinti ir tiesiog ryjant seiles, čiulpant pastiles, kramtant gumą.

Jei žmogus sloguoja, serga sinusitu, nemaloni būsena gali tęstis ir tai gali būti ženklas, kad pažeistas ausies būgnelis, vidurinė ir vidinė ausis. Jei stipriai skauda, spengia ausyse, pablogėja klausa, svaigsta galva vertėtų kreiptis į gydytojus.

– Ką geriausia valgyti ir gerti prieš skrydį ir skrydžio metu?

– Nei prieš skrydį, nei skrydžio metu nepatariama persivalgyti, ypaš patiekalų, kurie pučia vidurius, nes lėktuve pilvą pūs dar labiau. Taip pat geriau negerti gėrimų su burbuliukais, nes skrandyje gali atsirasti nemalonių pojūčių. Geriausia valgyti lengvą maistą ar pasitenkinti užkandžiais – sausainiais, javainiais. Viena taurė vyno skrydžio metu, vargu ar pakenks, tačiau alkoholiu piktnaudžiauti neverta, nes lėktuve galva svaigs dar labiau, savijauta tikrai bus nekokia.

– Ar nerimas skrydžio metu gali įtakoti ir fizinę savijautą?

– Taip, pasitaiko, kad skrydžio metu žmogus jaučia stiprų nerimą, tada jam gali pradėti trūkti oro, pila prakaitas, užplūsta tai šalčio, tai karščio bangos. Tokiu atveju siūlyčiau kreiptis į stiuartus, kurie pasiūlys vandens, o jei prireiks – ir vaistų. Jei prieš skrydį nuolatos jaučiate nerimą, galbūt verta išgerti tabletę valerijonų ar kitų švelniai raminančių preparatų.

– Ar yra ligų, kuriomis sergant nepatariama skristi lėktuvu?

– Draudimų skristi lėktuvu sergant kokiomis nors ligomis nėra, žinoma, jei sergate užkrečiama liga, kelionės išvis nerekomenduojamos. Skryžio metu atsargesni turėtų būti žmonės, sergantys lėtinėmis, širdies ir kraujagyslių ligomis, epilepsija. Mano patarimas – jei turite kokių nors rimtų negalavimų, prieš skrydį praneškite apie tai skrydžio palydovams, jei blogai pasijusite ar jus ištiks priepuolis, jie tiksliau žinos, kaip padėti.

– Kaip elgtis, jei skrydžio lėktuvu su vaikas laukia su nerimu?

– Daugelis vaikų skrydį pakelia gerai, kūdikiai paprastai miega, o didesniems vaikams tai prilygsta tikram nuotykiui. Tačiau vaikas yra jautresnis, jei matote, kad jis prieš kelionę nerimauja, papasakokite apie patį skrydį – kiek laiko skrisite, perspėkite, kada lėktuvas kils, kada leisis. Taip pat būtinai pasirūpinkite, kad jis turėtų kuo užsiimti ir nenuobodžiautų – tegul varto knygas, piešia ar žaidžia žaidimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius