-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV smuikininko Abrahamo Brody gyvenimą pakeitė lemtingas susitikimas: „Dabar laikau save lietuviu“

Gimė Amerikoje, dėl meilės muzikai persikraustė į Europą, o prieš 6 metus akordeonisto Martyno Levickio dėka savo šaknis atrado Lietuvoje. Smuikininko, kompozitoriaus Abrahamo Brody istorija skamba neįtikėtinai, ją papasakoti žada ir savo koncerte kovo 4 dieną Šv. Kotrynos bažnyčioje Vilniuje.
Abrahamas Brody
Abrahamas Brody / Asmeninė nuotr.

Abrahamo Brody senelis kadaise gyveno Lietuvoje, tačiau dar būdamas vaikas, su emigracijos banga 1920-aisiais, išvyko į Niujorką. Abrahamo tėvai jau gimė Amerikoje. Užu Atlanto gimė ir pats Abrahamas.

Sulaukęs pilnametystės, iš Naujojo Hampšyro kilęs smuikininkas emigravo į Austriją, kur mokėsi Muzikos ir scenos menų universitete Vienoje, vėliau mokslus tęsė Londone.

Lietuviškų šaknų turintis smuikininkas pirmą kartą Lietuvoje apsilankė tik prieš šešerius metus, o anksčiau apie šią šalį ničnieko nežinojo.

Asmeninė nuotr./Abrahamas Brody
Asmeninė nuotr./Abrahamas Brody

„Kai gyvenau Amerikoje, visiškai nieko nežinojau apie Lietuvą, savo šaknis, kultūrą. Tautinį identitetą jau buvome pamiršę“, – 15min pasakojo antros kartos Amerikos lietuvis.

Simboliška ir neįtikėtina – Lietuvą Abrahamui parodė akordeonistas Martynas Levickis. Smuikininką taip užbūrė Lietuva, kad dabar gyvena tarp Londono ir Vilniaus, ir netgi išmoko lietuvių kalbą.

„Su Martynu Levickiu susipažinome labai spontaniškai. Tuo metu aš gyvenau Londone. Karališkoje muzikos akademijoje, kur studijavo M.Levickis, turėjau labai daug draugų. Susipažinome ten, pabandėme groti kartu ir supratome, kad reikia kartu surengti pasirodymą. Surengėme koncertą Londone, o tuomet išvykome koncertuoti į Lietuvą – taip čia ir atvykau. Aš iškart pajutau stiprų ryšį su Lietuva. Labai norėjau pažinti šią šalį ir kuo dažniau į ją grįžti“, – sakė A.Brody.

Asmeninė nuotr./Martynas Levickis ir Abrahamas Brody
Asmeninė nuotr./Martynas Levickis ir Abrahamas Brody
Asmeninė nuotr./Abrahamas Brody
Asmeninė nuotr./Abrahamas Brody

A.Brody pasakojo, kad pirmojo apsilankymo Lietuvoje metu jis jautėsi taip, lyg būtų čia jau ne pirmąsyk.

„Pirmas dalykas, kuris mane įkvėpė – Lietuvos gamta. Ji tokia tyra, nesugriauta žmonių. Žinoma, mačiau ir dalykų, kurie man priminė sovietinius laikus. Tačiau manau, kad Lietuva per tuos šešerius metus nuo pirmojo mano vizito labai pasikeitė. Ji tapo modernia Europos šalimi. Ypač Vilnius dabar turi daug daugiau energijos: barai, restoranai, parodos – visa tai nuostabu“, – džiaugėsi A.Brody.

Tuo metu jau Londone gyvenęs Abrahamas po koncerto su M.Levickiu, vis dažniau grįždavo į Lietuvą. „Kiekvieną kartą vis labiau ją įsimylėdavau. Laksčiau po Aukštaitiją, Kuršių neriją, visą Lietuvą. Vėliau atradau liaudies muzikos tradicijas, pasakas, mitus... Visa tai, kas susiję su Lietuvos istorija, autentiškumu ir tautiškumu, man buvo labai įdomu“, – su šypsena veide kalbėjo A.Brody.

Asmeninė nuotr./Abrahamas Brody
Asmeninė nuotr./Abrahamas Brody

O Lietuvos kultūra Abrahamui – ypač svarbi. „Manau, kad jeigu nežinai savo šaknų, tu automatiškai pradedi jų ieškoti. Taip atsitiko ir man. Amerikoje gyvenantys žmonės apie tai net negalvoja, bet man buvo labai svarbu sužinoti, kas iš tiesų esu. Žinoma, aš pažinojau save kaip asmenį, bet būdamas Lietuvoje, dar labiau pažinau save. Dabar laikau save lietuviu, bet niekada nesakysiu, kad nesu amerikietis – aš tuo taip pat labai didžiuojuosi“, – pasakojo A.Brody.

Paklaustas, kuo Lietuva skiriasi nuo Amerikos, A.Brody įvardijo mūsų puoselėjamas tradicijas.

„Lietuva labai skiriasi nuo Amerikos. Čia daug labiau žmonės vertina tradicijas, identitetą. Taip pat – žmonės turi daug didesnį ryšį su gamta. Lyginant su Londonu, čia daug ramiau, lėtesnis gyvenimo tempas ir žmonės labiau susikoncentravę į savo šeimą, artimuosius, o ne tik į save. Gali atrodyti, kad žmogui iš Amerikos Lietuva yra per daug nuobodi, tačiau taip tikrai nėra!“, – tikino jis.

VIDEO: Abrahamas Brody: Iš tamsios turtingos žemės
Asmeninė nuotr./Abrahamas Brody
Asmeninė nuotr./Abrahamas Brody

Meilė Lietuvai atsispindi ir A.Brody kūryboje. Nors smuiku Abrahamas groja nuo šešerių, kurti muziką jis pradėjo tik prieš kelerius metus.

A.Brody pasakojo, kad visą gyvenimą norėjo būti ne tik atlikėju, bet ir kūrėju, kad per muziką galėtų žmonėms pasakoti istoriją, išreikšti savo emocijas, jausmus.

Abrahamą ypač įkvėpė lietuvių liaudies muzika, todėl kompozitorius savo kūryboje derina liaudies ir šiuolaikinės, elektroninės muzikos motyvus.

„Kai studijavau universitete, turėjau groti tik klasikinius kūrinius. Mane vargino niekada nesibaigiančios taisyklės, iš anksto sukurtos muzikinės struktūros ir panašiai. Aš norėjau groti savo kūrinius, kurie neapibrėžti rėmuose. Esu laisvas kurti tai, ką noriu ir be jokių taisyklių“, – pasakojo A.Brody.

Asmeninė nuotr./Abrahamas Brody
Asmeninė nuotr./Abrahamas Brody

Rezultatą išvysti bus galima jau kovo 4 dieną, Abrahamo Brody koncerte „Iš tamsios turtingos žemės“ Šv. Kotrynos bažnyčioje Vilniuje.

„Koncerte viską pateiksiu labai šiuolaikiškai. Tai nebus nei folkmuzika, nei popfolkmuzika – išgirsite daug elektroninių skambesių. Kai rašau, aš perkuriu liaudies melodijas, prikeliu jas naujam gyvenimui per savo prizmę. Tokiu būdu noriu parodyti, kas aš esu. Griaunu ribas tarp klasikinės ir folklorinės muzikos, performanso ir kamerinės aplinkos sąvokų“, – 15min pasakojo A.Brody.

Koncerte bus ir svečių. Su Abrahamu pasirodys dainininkė Ieva Narkutė ir folkloro ansamblis „Trys keturiose“.

Abrahamas Brody koncertavo tokiose garsiose pasaulio salėse, kaip Barbican menų centras Londone, Karališkoji menų akademija, Nacionalinis Sawdust centras Niujorke, kūrybinių industrijų centras „Fabrika” Maskvoje. Muzikantas yra bendradarbiavęs su Marina Abramovič, koncertavęs su Iva Bittová, Martynu Levickiu, Ieva Narkute, folkloro ansambliu „Trys keturiose”.

VIDEO: Abraham Brody: Teka Saulė
VIDEO: Abraham Brody & Trys Keturiose 'Nasloita Rutala'

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius