Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nacionalinių lygybės ir įvairovės apdovanojimų ceremonijoje – ir žinomi veidai

Trečiadienio vakaras buvo skirtas lygybei. Valdovų rūmuose vyko nacionaliniai lygybės ir įvairovės apdovanojimai 2016, kurių metu buvo apdovanoti labiausiai pasižymėję asmenys, organizacijos, jų idėjos, projektai, iniciatyvos, poelgiai, veiksmai.
Saulius Baradinskas ir Beata Tiškevič, Darius Matas ir Dominykas Vaitiekūnas, Justas Džiugelis
Saulius Baradinskas ir Beata Tiškevič, Darius Matas ir Dominykas Vaitiekūnas, Justas Džiugelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Lygybės apdovanojimuose buvo galima išvysti ir garsių žmonių. Be kultūros, verslo ir politikos atstovų, čia pasirodė aktorė, iniciatyvos „Moterys kalba“ autorė Beata Tiškevič su mylimuoju, režisieriumi Sauliumu Baradinsku aktorius, platformos „išgir̃stì“ iniciatorius Dominykas Vaitiekūnas, su žurnalistu Dariumi Matu ir kiti.

Dalis jų – lygybės ir įvairovės apdovanojimų nominantai, kurie buvo pagerbti per šventinę ceremoniją Valdovų rūmuose.

Žiniasklaidos balso apdovanojimo viena nominančių tapo Beata Tiškevič. Šis apdovanojimas skiriamas žiniasklaidos atstovams, kurie savo darbu, veiksmu ar iniciatyva skatina asmenų lygybę ir įvairovę visuomenėje bei gina žmogaus teises.

B.Tiškevič nominuota už iniciatyvą „Moterys kalba“. Už atsidavimą, rūpestį ir jautrumą socialinės nelygybės, ypač moterų teisių, klausimams. Savo socialiniuose tinkluose, radijo laidose ir televizijoje Beata nuolat pasisako už lygybę ir įvairovę. Autorinę laidą „Moterys kalba“ Žinių radijuje Beata veda nuo 2016 metų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Baradinskas ir Beata Tiškevič
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Baradinskas ir Beata Tiškevič

15min B.Tiškevič pasakojo, kad lygybė svarbi ne tik tarp lyčių, bet ir tarp tautybės, religijos, seksualinės orientacijos skirtumų.

„Aš manau, kad kiekvienas žmogus mūsų visuomenėje turėtų būti gerbiamas ir palaikomas. Negalima nuvertinti ir žmonių profesinių gabumų, negali būti smerkimo ir teisimo. Aš norėčiau, kad visi žmonės turėtų lygias galimybes“, – sakė B.Tiškevič.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Beata Tiškevič, Milda Dargužaitė, Agneta Skardžiuvienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Beata Tiškevič, Milda Dargužaitė, Agneta Skardžiuvienė

Kalbėdama apie dabartinę situaciją Lietuvoje, B.Tiškevič buvo nusiteikusi pesimistiškai.

„Moterys vis dar uždirba 14 proc. mažiau nei vyrai, taip pat – moterų šioje Seimo kadencijoje yra dar mažiau nei praėjusioje. Aš manau, kad mūsų visuomenė yra uždarai kitai religijai. Mes nenoriai priimame ir kitos seksualinės orientacijos žmones. Vis dar yra tokie „normalumo“ rėmai ir jie yra labai siauri. Mes keliame vienas kitam reikalavimus, kad jie atitiktų menamą standartą“, – pasakojo B.Tiškevič.

Ką reikėtų daryti, kad būtų kitaip? „Manau, kad kiekvienas žmogus gali labai daug padaryti, kad būtų kitaip. Nereikėtų klausti moterų „šeima ar karjera?“. Tuos pačius klausimus reikia skirti tiek vyrams, tiek moterims. Taip pat, nereikėtų kelti skandalų pabrėžiant jo religiją. Aš tai darau savo radijo laidose, tekstuose, feisbuko įrašuose, vesdama TV laidas“, – 15min pasakojo B.Tiškevič.

Tačiau Žiniasklaidos balso apdovanojimą vakaro metu atsiėmė 15min žurnalistė Kristina Aksamitaitė. Ji buvo nominuota už lygybės ir įvairovės idėjų skatinimą rašant portale 15min lyčių lygybės, romų integracijos, smurto prieš moteris mažinimo ir kitomis žmogaus teisių temomis.

Viena iš nominacijų – Vaivorykštės apdovanojimas – skiriamas už nuopelnus LGBT* teisių atstovavimo srityje, mažinant homofobijos, transfobijos ir bifobijos daromą žalą bei skatinant LGBT* atvirumą ir didesnę integraciją į visuomenę.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Matas ir Dominykas Vaitiekūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Matas ir Dominykas Vaitiekūnas

Šio apdovanojimo nominante ir laimėtoja tapo Dominyko Vaitiekūno iniciuota platforma „išgir̃stì“ už atvirumo, įvairovės ir pagarbos skatinimą. „išgir̃stì“ – tai informacinė ir socialinė interneto platforma, kurioje pateikiama kokybiška informacija LGBT* ir juos supantiems žmonėms. Tai – saugi erdvė, padedanti LGBT* ir artimos aplinkos žmonėms dalintis patirtimi, būti išgirstiems, o aplinkiniams – lengviau juos išgirsti.

Šioje nominacijoje pagerbta ir Romo Zabarausko bei Arcana Feminos knyga „Lietuva atsiskleidžia: 99 LGBT+... Ji tapo nominante už stereotipų laužymą ir skatinimą mąstyti plačiau. Knygoje pristatomos 99 LGBT* bendruomenės narių istorijos, kuriose pasakojamas kelias atviro gyvenimo link.

šių metų nominantus 9 apdovanojimuose balsavo 15min skaitytojai ir komisija. Nugalėtojai buvo apdovanoti kovo 29 dieną iškilmingos ceremonijos metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius