-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naują knygą išleidęs A.Valinskas – apie ją ir literatūros svarbą: ką skaito pats?

12 tūkstančių – tiek vienoje knygoje buvo sugalvotų televizijos laidų kūrėjo ir vedėjo Arūno Valinsko klausimų. Ir dar ne mažiau įdomių nugulė į jo naujausią knygą „Kas ir Kodėl? Iliustruotoji enciklopedija“, kurią parengė su įvairiomis iliustracijomis, straipsniais bei sumaniais paaiškinimais. Negana to, kalbėdamas apie šią knygą, Arūnas atskleidė ir tai, ką pats šiuo metu skaito ir kodėl kiekvienam žmogui apskritai svarbu į rankas paimti knygą.
Arūnas Valinskas
Arūnas Valinskas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Niekada nepritrūksta klausimų

Neseniai Vilniaus knygų mugėje Arūnas Valinskas ne tik pasisakė įvairiomis aktualiomis šių dienų temomis, bet ir pristatė neseniai išleistą knygą. Joje galima rasti virš 500 skirtingų klausimų su dar įdomesniais atsakymais ir iliustracijomis.

„Tai yra lavinimo priemonė, laisvalaikio praleidimo forma ir savotiškas žaidimas. Atvirai sakant, šios knygos atsiradimą įkvėpė „Auksinio proto“ knygos ir jų sėkmė. Be to, gaudavom nemažai laiškų iš žmonių, kuriuos mes mėgstame vadinti sofos lygos žaidėjais.

Jiems smagu pamatyti šiuos klausimus vienoje vietoje. Čia yra visas bendras žiūrovų, skaitytojų ir kūrėjų interesas. Manau, kad kiekvienas žmogus, kuris domisi intelektiniai žaidimais, puikiai žino, kokia tai laida ir ko iš jos tikėtis“, – apie naują knygą portalui 15min kalbėjo A.Valinskas.

Laidų vedėjas pabrėžė, kad joje skaitytojai ras ne tik daug klausimų, bet ir viską paaiškinančias iliustracijas.

„Tai yra toks savotiškas enciklopedinis variantas, nes paaiškiname, kodėl toks atsakymas, kaip su tuo susijusi ir kita informacija. Tai puiki lavinimo priemonė, nes kartu ruošiame klausimus, atsirinkome iš tų klausimų, kuriuos verta dėti į knygą. Tada ruošėme fotografijas, straipsnius“, – apie knygos parengimą kalbėjo laidų vedėjas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arūnas Valinskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arūnas Valinskas

Pasiteiravus, ar kartais nepritrūksta klausimų, Arūnas papurtė galvą, kad tikrai ne. Laidų prodiuseris ir vedėjas pabrėžė, kad tai nėra grožinė literatūra, kuriai reikėtų įkvėpimo, bet paprasčiausia disciplina – jis įpratęs per tam tikrą laiką sudaryti atitinkamą kiekį klausimų.

„Per turimą metų įdirbį jauti, koks turi būti suformuluotas klausimas, kad būtų įdomus žiūrovui. Šitą dalyką mes, visų pirma, išbandome su žiūrovais, nes jei jiems neįdomu, tuomet ir knygos leidimas nebūtų reikalingas“, – 15min sakė pašnekovas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arūnas Valinskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arūnas Valinskas

A.Valinskas tiki, kad ir ši knyga sulauks pasisekimo. Jo manymu, jei ne tikėjimas, knyga net nebūtų buvusi rengiama.

„Kaip galima pasakyti, kad abu žaidimai intelektiniai, bet jie skirtingi – klausimų sudėtingumas. Net yra žmonių, kurie žiūri į tą ir tą, bet kai kurie ir sako, kad aš žiūriu į abudu, tačiau mums labiau patinka „Kas ir kodėl?“ Jis yra toks greitesnis, trumpesnis, dinamiškas.

Tų klausimų yra žymiai daugiau. Mes džiaugiamės dėmesiu, kurį žiūrovui rodo ne tik po mūsų laidų, bet ir skaitytojais, kurie įsigyja mūsų knygas. Džiugu, kad tos knygas neretai paliečia skirtingų kartų anūkus, paima seneliai, kartu skaito, žaidžia. Tai yra labai gražu“, – šyptelėjo Arūnas.

„Knyga – vienas iš pagrindinių kelių į save lavinimą ir tobulinimą“

Kalbėdamas apie naujai išleistą knygą, A.Valinskas sutiko pasidalinti ir ką šiuo metu skaito bei kodėl.

„Išskirti tik penkių knygų negaliu, nes taip galbūt užgautum kitus autorius. Aš sakyčiau, kad apskritai kiekvieno žmogaus gyvenime turėtų būti knyga iš didžiosios raidės, ne autoriaus, ne pavadinimo, o tiesiog knyga.

Tai vienas iš pagrindinių kelių į savęs lavinimą ir tobulinimą. Gal čia paprastas palyginimas, bet ir knyga, ir kelias iš tos pačios raidės prasideda – iš raidės K“, – pridūrė jis.

Arūnas paragino žmones ne tik kalbėti, bet ir iš tikrųjų į rankas paimti knygas. Jo manymu, tik tas, kuris neskaito, gali save bausti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arūnas Valinskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arūnas Valinskas

„Jei žmogus apskritai nieko neskaitęs nuo mokyklos laikų ir knyga jam buvo ne lygis, tai jam gal būnant 24-erių metų knyga būtų jau kažkoks didelis atradimas. Bet čia jau tas, kuris neskaito, pats save baudžia.

Todėl visiems rekomenduoju perskaityti Karlo Sagano knygą „Demonų apsėstas pasaulis“. Jis astronomas, kuris turėjo lengvą ranką ir rašė apie dalykus, žmonėms padėjusius sudėlioti galvose daug vertybinių klausimų“, – paaiškino A.Valinskas.

Šiuo metu ir pats Arūnas atsidėjęs kelias knygas. Neseniai baigė „Mažą gyvenimą“, o netrukus į rankas ims ir naujus atradimus.

„„Mažas gyvenimas“ – labai stora, bet kai įsivažiuoji, tai tikrai puiki knyga. Skaitau daug dalykinės literatūros. Dar yra Gabriel Garcia Marquez „Šimtas metų vienatvės“, – 15min atskleidė laidų vedėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius