-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 20

Išskirtinis interviu su grupe „Buttering Trio“: kaip meilė, laisvė ir Berlynas padėjo kurti hitus

Sausio 23 dieną menų fabrikas „Loftas“ kartu su gerą nuotaiką skleidžiančiu kolektyvu iš Tel Avivo „Buttering Trio“ kviečia patirti muzikos atradimo džiaugsmą. Kilę iš Izraelio, ilgą laiką Berlyne kūrę atlikėjai Vilniuje surengs pirmąjį šių metų „LRT OPUS Gyvai“ serijos koncertą.
„Buttering Trio“
„Buttering Trio“ / Grupės archyvo nuotr.

Išskirtinio interviu metu grupės nariai KerenDun, Yuvi Rejoicer ir Beno Hendleris dalijasi mintimis apie laisvę, Lietuvą, muzikos industriją ir hipišką gyvenimo būdą.

Papasakokite, kaip gimė grupės pavadinimas „Buttering Trio“ (liet. – sviestu pateptas trio)?

Pavadinimas labai organiškai atsirado, kai gyvenome Berlyne. Kiekvieną rytą eidavome į šalia mūsų namų ir studijos esančią kepyklėlę, kurioje kaskart pirkdavome nuostabaus skonio žiedo formos bandeles, kurios vadinosi „butter-ring“ (liet. sviesto žiedas). Tuo metu (ir dabar) viskas aplink mus buvo įkvėpimas, net sviestinės bandelės.

Grupės archyvo nuotr./„Buttering Trio“
Grupės archyvo nuotr./„Buttering Trio“

Kada pirmą kartą susipažinote? 

Mudu (Keren ir Rejoicer) susipažinome dar mokykloje, palaikėme ryšius daug metų, kol pagaliau pradėjome kartu kurti muziką. Beno, mūsų bosistas, prisijungė prie grupės, kai išleidome pirmąjį EP. Ryšys su Beno buvo labai mistiškas. Jis mūsų gyvenime atsirado labai laiku. Jam patiko futuristiška ir psichodelinė nuotaika mūsų ritmuose ir visa tai jis užbaigdavo su kietomis boso linijomis.

Ar turėjote muzikinį išsilavinimą prieš pradėdami groti grupėje?

Grupės vokalistė Keren mokėsi muzikos dar mokykloje, pabaigė džiazo studijas Thelma Yellin menų mokykloje.

Nuo tada ji pati gilino žinias skaitmeninio garso kūrime, o paskutinius dvejus metus studijavo Indijos muziką. Yuvi Rejoicer vaikystėje mokėsi klasikinės muzikos ir grojo pianinu. Po mokyklos jis pradėjo prodiusuoti ir kurti viską nuo drum’n’bass iki hiphopo ritmų. Bosistas Beno grojo bosu, atrodo, visą savo gyvenimą, gilino žinias ir dirbo su muzika Izraelyje ir užsienyje.

Papasakokite, kaip jūs visi atsidūrėte Berlyne. Ar turite mėgstamiausią klubą, vietą šiame mieste?

Iš tiesų, grupė susikūrė Berlyne, kur iki tol gyvenome beveik metus. Mūsų namai buvo mūsų studija, ten ir leisdavom didžiąją dalį laiko. Labai mėgome vieną vietą – „Atlas Pancakes“. 

Grupės archyvo nuotr./„Buttering Trio“
Grupės archyvo nuotr./„Buttering Trio“

Tai buvo veganiškų blynelių kavinė ir kartu hiphopo mėgėjų susitikimo vieta, kurią atidarė šios bendruomenės gerbiamas DJ Werd. Buvo labai liūdna, kai sužinojome, kad ši vieta užsidarė. Naktiniame Berlyne mėgdavome eiti į „Panke Club“ Wedding rajone. Ten visada galima rasti gerus žmones ir gerą muziką. Esame porą kartų ten ir patys groję.

VIDEO: Buttering Trio - From The Tree /// Berlin Sessions x Tel Aviv

Kokį Lietuvos paveikslą įsivaizduojate?

Tai bus mūsų pirmas kartas Lietuvoje. Žinome nedaug apie jūsų šalį, bet esame sutikę keletą lietuvių Berlyne. Jie pasirodė turintys kažkokį ypatingą ramių kalnų žmonių būdą. Bet juk iš tiesų nieko nežinai apie šalį tol, kol pats ten nenukeliauji ir nepajunti.

Kokį garsiausią žmogų žinote iš Lietuvos?

Garsiausias žmogus iš Lietuvos, kurį žinome, yra Jascha Heifetzas, filmo „Šindlerio sąrašas“ garso takelio kompozitorius. Šį garso takelį Izraelio žmonės labai gerai žino, bet ne visi žino, kad kompozitorius iš tiesų yra lietuvis!

Ką jums reiškia laisvė?

Mums laisvė – tai būsena. Laisvas žmogus nėra tas, kuris turi daugiausia įtakos ar privilegijų, bet tas, kuris yra laimingas toks, koks jis yra. Tai santykis su pačiu savimi. Gali būti įkalintas (abstrakčiai – visuomenės įpročių, žmonių lūkesčių; tiesiogiai – įkalintas kalėjimo vienutėje arba apribotomis žmogaus teisėmis), bet kartu būti laisvas.

Grupės archyvo nuotr./„Buttering Trio“
Grupės archyvo nuotr./„Buttering Trio“

Taip pat žmogus gali būti fiziškai stiprus ar turtingas, tačiau viduje būti savo paties kaliniu, kuriam trūksta meilės ir kuris yra kontroliuojamas godumo ar baimės. Jei laisvę linksniuojate kaip socialinį ar politinį terminą, galbūt vertėtų pasirinkti kitą žodį.

Kur sugrojote savo pirmąjį koncertą? Pasidalinkite mintimis, kurios plūdo pirmą kartą lipant ant scenos.

Pirmasis „Buttering Trio“ koncertas vyko mažame ir beveik tuščiame bare Berlyne. Sugrojome vos keturias dainas ir nors neturėjome didelės minios prieš akis, labai jaudinomės. Kiekvienas iš mūsų savo pirmąjį pasirodymą turėjome tikriausiai prieš 10 ar 20 metų, bet tai jau visai kita istorija.

VIDEO: Buttering Trio Boiler Room Tel Aviv Live Show

 

Kada paskutinį kartą jus nustebino grupės gerbėjas?

Mus visiškai pribloškė vienos garsios amerikiečių dainininkės/reperės liaupsės grupei. Tai buvo Georgia Anne Muldrow. Išgirdę, kaip jai patikom, mes pakvietėm ją koncertuoti viename pasirodyme Tel Avive. Ir ji sutiko!

Ar savo muzika jūs norite perteikti kokią mintį, kurią klausytojas galėtų perskaityti tekstuose ar garsuose?

Žinoma, stengiamės perteikti savo vertybes per muziką, tekstus ir net veiksmus. Tikime meilės ir džiaugsmo galia ir linksmais suvokimo žaidimais, kurie padeda išlaisvinti subtilią žmogaus egzistenciją. Suprasti tai reikia labai akylo klausytojo, tačiau kuo toliau, tuo daugiau tokių atrandame.

Ar jaučiatės susiję su savo šalimi, Izraeliu? Ar bandote tai išreikšti muzikoje?

Jaučiame dviprasmius jausmus, nukreiptus į mūsų tėvynę. Žinoma, jaučiamės susieti su šiuo kraštu, kuris gali būti graži ir atvira vieta, bet tuo pačiu gali būti bauginanti ir beviltiška.

Grupės archyvo nuotr./„Buttering Trio“
Grupės archyvo nuotr./„Buttering Trio“

Esame gimę tikrai ekstremaliu laiku šiai vietai. Savotišką kraštutinumą galima išgirsti ir mūsų kūryboje – nuo labai plataus muzikos suvokimo iki greitų ir beveik šizofreniškų pokyčių dainose. Bet jaučiamės susiję ir su daugeliu kitų vietų pasaulyje, muzikaliai ir ideologiškai. Visos šios įtakos atsispindi muzikoje.

Debiutiniame albume „Toast“ turite dainą pavadinimu „Ganja Man“. Koks jūsų požiūris į marihuanos legalizavimą?

Iš esmės palaikome idėja už natūraliai augančių medžiagų legalizavimą. Ypač marihuanos, kuri yra nuostabi medicininė vaistažolė. Palyginus su alkoholiu ar kitais legaliais narkotikais, kuriuos didžiosios kompanijos bruka vartoti, marihuana neturi tokių pavojingų grėsmių.

Jei galėtumėte išsirinkti vieną garsią asmenybę, kuri atspindėtų jūsų grupės vertybes, kas būtų šis žmogus?

Tokia asmenybė šiuo metu tikriausiai neegzistuoja, bet yra keli visuomenės veikėjai, kurie anksčiau užėmė šią vietą. Garsusis burtininkas, Kastanedos mokytojas Don Žuanas, Buda, egiptietė interneto aktyvistė ir moters teisių gynėja Aliaa Magda Elmahdy.

Apibūdinkite savo grupę trimis žodžiais.

Erdvūs pulsuojantys garsai (angl. Spacious Beating Sounds).

VIDEO: Buttering Trio - No Joke (Official Video)

Kas jus džiugina ar liūdina šių dienų muzikos industrijoje?

Muzikos industrija atrodo per laiką pametė savo turinį. Gali atrodyti, jog šiais laikais viskas sukasi apie estetiškumą, bet muzika nebeneša jokios žinios. Jeigu tai skamba gerai ir atrodo gerai – žmonėms to užtenka. Įsivaizduokit, kaip viskas pasikeistų, jeigu visa ši energija naudojama industrijos grožiui būtų skirta kažkam su prasminga intencija.

Jau šį šeštadienį, sausio 23 dieną, menų fabrike „Loftas“ visi džiazo, gyvos elektronikos ir soul mylėtojai galės gyvai susipažinti su „Buttering Trio“. Tai bus pirmasis „LRT OPUS Gyvai“ koncertas šiais metais ir vainikuos 5 serijos gyvavimo metus.

Grupės archyvo nuotr./„Buttering Trio“
Grupės archyvo nuotr./„Buttering Trio“ 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius