Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2013 09 12

Paskelbti muzikos albumai, pretenduojantys laimėti prestižinį „Mercury“ apdovanojimą

Trečiadienio vakarą Londone buvo pristatyti kandidatai laimėti prestižinį 2013 metų „Mercury“ apdovanojimą. Geriausias šių metų albumas paaiškės spalio 30 dieną.
Davidas Bowie
Davidas Bowie / „Scanpix“ nuotr.

Nuo 1992 metų kasmet vyksiančiuose apdovanojimuose varžosi 12 geriausių Jungtinėje Karalystėje ir Airijoje išleistų metų albumų. Kandidatus laimėti šį prestižinį apdovanojimą išrenka muzikos industrijos atstovai – muzikantai, leidybinių kompanijų vadovai, muzikos žurnalistai ir kiti su šia sritimi susiję Jungtinės Karalystės gyventojai.

Didžiausiai manoMuzika.lt (o kartu ir Jungtinės Karalystės muzikos apžvalgininkų) nuostabai, išrinktųjų dvyliktuke nėra debiutinio grupės „London Grammar“ disko.

Pateikiame jums sąrašą albumų, pradėjusių kovą dėl elitinio „Mercury“ prizo:

Grupės Arctic Monkeys vokalistas Alexas Turneris
Grupės „Arctic Monkeys“ vokalistas Alexas Turneris
  1. „Arctic Monkeys“ – „AM“
  2. Davidas Bowie – „The Next Day“
  3. „Disclosure“ – „Settle“
  4. „Foals“ – „Holy Fire“
  5. Jamesas Blake‘as – „Overgrown“
  6. Jake‘as Buggas – „Jake Bugg“
  7. Jonas Hopkinsas – „Immunity“
  8. Laura Marling – „Once I Was An Eagle“
  9. Laura Mvula – „Sing To The Moon“
  10. „Rudimental“ – „Home“
  11. „Savages“ – „Silence Yourself“
  12. „Villagers“ – {Awayland}

manoMUZIKA.lt primena, kad pernai šį apdovanojimą laimėjo grupė „Alt J“ už savo įrašą „An Awesome Wave“.

Alt-J
„Alt-J“

„Mercury“ prizas – įvertinimas ir galimybė

Šiemet „Mercury“ prizas bus įteiktas 24 kartą. Kol kas akivaizdi šių apdovanojimų lyderė – britė PJ Harvey. Ji yra vienintelė atlikėja, šį apdovanojimą laimėjusi du kartus. Pirmą kartą muzikantei „Mercury“ prizas įteiktas už 2001 metais išleistą albumą „Stories From the City, Stories From the Sea“.

Antrasis kartas jai buvo sėkminigas 2011-aisiais. Tada statulėlė jai atiteko už diską „Let England Shake“. Beje, PJ Harvey kartu su grupe „Radiohead“ yra dažniausiai per šiuos 24  metus minėti vardai. Tiesa, Thomo Yorke’o grupei kol kas nė sykio nėra pavykę laimėti „Mercury“.

Šis prizas – tai ne tik puiki galimybė pelnyti šlovę bei tikrai nemenką pinigų sumą, bet ir dar viena proga, garantuosianti albumo pardavimo augimą. Įrodymų, kad „Mercury“ prizu pasipuošusio albumo pardavimai šokteli akivaizdžiai, toli ieškoti tikrai neverta.

2010 metais, „The XX“ laimėjus „Mercury“, jau kitą dieną disko pardavimai išaugo 450 proc.! Net ir praėjus trims mėnesiams po apdovanojimų ceremonijos plokštelės pardavimai buvo 74 proc. didesni nei iki laimėjimo. 2008-aisiai „Mercury“ prizą laimėjusio „Elbow“ albumo „The Seldom Seen Kid“ pardavimai jau kitą savaitę šoktelėjo 700 procentų. 2005 metais „Mercury“ apdovanotos „Antony And the Johnsons“ plokštelės pardavimai „ūgtelėjo“ 175 procentais, o 2004 metais laimėjusių „Franz Ferdinand“ debiutinio įrašo – 30 procentų.

Taigi, „Mercury“ prizo svarba pastaraisiais metais yra nenuginčijama. Tai ne tik muzikantų ir kūrėjų ilgo bei kruopštaus darbo įvertinimas, bet ir savotiškas muzikinės mekos svarbiausio metų įrašo apdovanojimas.

Laukti iki paskelbimo akimirkos liko kiek daugiau nei mėnuo.

O šioje galerijoje – praėjusių metų renginio akimirkos:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius