-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 11

Kiek Rusijoje registruotų automobilių iki kovo 11 d. tapo lietuviškais?

Kovo 11 d. tapo ribine diena, kai Lietuvos respublikos teritorijoje nebegali važinėti automobiliai su Rusijos registracijos numeriais. Baigėsi pusmečio pereinamasis laikotarpis, kurį Vyriausybė nustatė nuo 2023 m. rugsėjo 11 d.
Automobilių eilė į Baltarusiją ties Medininkais
Automobilių eilė į Baltarusiją ties Medininkais / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Rugsėjo 11 d., kai įsigaliojo draudimas įvažiuoti į Lietuvą Rusijoje registruotiems automobiliams, pirmą parą į Lietuvą nebuvo įleista 17 transporto priemonių. Iš viso nuo praėjusių metų rugsėjo 11 dienos iš Rusijos į Lietuvą neįleisti 52 automobiliai.

Tačiau sankcijos galioja ne 100 proc. visoms transprto priemonėms, paženklintoms registracijos numeriais su simboliu RU, taikomos net kelios išimtys.

SANKCIJOS: Lietuva įgyvendina Europos Tarybos reglamento Nr. 833/2014 3i straipsnyje nurodytus sankcijų reikalavimus.

ES sankcijos taikomos prekėms, o ne asmenims

Kodėl turi nelikti automobilių su Rusijos registracijos numeriais, kokios išimtys taikomos ir kiek Rusijoje registruotų automobilių buvo „perkrikštyta“ į lietuviškus per pastarąjį pusmetį ir visus metus?

Pirmiausia reikia pastebėti, kad tokį ES draudimą važinėti Rusijoje registruotais automobiliais įsivedė visos ES šalys, turinčios sienas su Rusija. Taip pat ir Norvegija, kuri nėra ES narė.

Lyginant su kaimynėmis, Lietuva davė daugiausiai laiko persitvarkyti Rusijoje registruotais automobiliais važinėjantiems jų savininkams. Pavyzdžiui, Latvija buvo skyrusi tris mėnesius. Latvijos parlamentas pritarė Kelių eismo įstatymo pataisomis, kuris numato, kad konfiskuoti automobiliai gali būti perduodami Ukrainai. Vėliau taip ir nutiko, konfiskuoti automobiliai iškeliavo kovojantiems ukrainiečiams. Tiesa, Latvija jau anksčiau taikė praktiką perduoti Ukrainai iš savo neblaivių vairuotojų konfiskuotus automobilius.

Tačiau svarbus ir kitas niuansas, ne vien sankcijos: prasidėjus karui Ukrainoje, į Lietuvą plūstelėjo didelis automobilių iš Rytų srautas. Neperregistruoti, kaip to reikalavo tuometiniai įstatymai, jie važinėjo mūsų šalyje ilgiau nei 90 dienų. Todėl kilo klausimų ir dėl mokestinių prievolių, ir dėl draudimo galiojimo, ir dėl techninės apžiūros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius