-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 11 /11:44

Amžinų viršininkų era baigiasi: prezidentė klibina nepakeičiamus įmonių vadovus

Kelias dešimtis metų valstybės įmonėms ar valstybei priklausančioms bendrovėms vadovaujantys viršininkai turėtų sunerimti. Prezidentūra siūlo įstatymų pataisas, kurios įves ribotas vadovų kadencijas.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Anykščių, Prienų, Šiaulių ir Telšių urėdijoms vadovauja žmonės, kurie tas pačias pareigas eina jau 30 metų. Marijampolės ir Radviliškio urėdai nekeičiami jau 26 metai. Amžini direktoriai viešpatauja ir kelių priežiūros įmonėse. Pavyzdžiui, „Automagistralei“ vadovaujantis Vladislovas Molis poste – jau 23 metai.

Ilgamečių direktorių pakanka ir valstybės valdomose AB ir UAB. Pavyzdžiui, „Informacinės verslo paslaugų įmonės“ vadovas nesikeitė jau 21 metus, „Žemės ūkio paskolų garantijų fondo“ – 19 metų. Registrų centrui Kęstutis Sabaliauskas vadovauja 19 metų.

„Valstybinės projektų ir sąmatų ekspertizės“ vadovas nesikeitė 18 metų. Tiek pat Energetikos agentūrai diriguoja Marijus Franckevičius. Bet nepralenkiamas Lietuvoje – Anykščių miškų urėdas Sigitas Kinderis, kuris vadovo poste dar nuo 1987 metų.

„Ar tikrai esu rekordinininkas? Negali būti, man atrodo, kad yra ilgiau vadovaujančių“, – kalbėdamas su 15min abejojo S.Kinderis. Anykščių urėdas teigė dabar sergantis, todėl dar nespėjo susipažinti su prezidentės siūlomomis pataisomis.

Ar jis jaučiasi nepakeičiamas beveik trečdalį amžiaus? „Na, žinot, nepakeičiamų – pilnos kapinės“, – juokavo urėdas.

Pasak jo, ilgas vadovavimas yra pateisinamas, jei geri įmonės rezultatai. „O mūsų rezultatai yra geri, tai apie ką kalbėti?“ – sakė S.Kinderis.

Miškų valdymo efektyvumas
Miškų valdymo efektyvumas

„Lietuvos geležinkelių“ pavyzdys parodė, kad valstybei priklausančiose įmonėse ar bendrovėse reikia rotacijų, mano prezidentūra. Bendrovei Stasys Dailydka vadovavo dešimt metų.

Siekiant įvesti kadencijas, reikia keisti Valstybės ir savivaldybių įmonių įstatymą. Todėl prezidentūra trečiadienį pasiūlė įstatymo pataisas. Jomis siekiama nustatyti penkerių metų kadencijas. Vadovas galės dirbti ne daugiau kaip dvi kadencijas.

Valstybės valdomų bendrovių vadovų kadencijas taip pat numatoma apibrėžti įstatymų pataisomis. Kadencija jų – irgi penkeri metai ir ne daugiau kaip dvi kadencijos.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė siūlo įvesti ribotas vadovų kadencijas kaip papildomą saugiklį nuo korupcijos, nepotizmo, piktnaudžiavimo tarnyba.

Prezidentės patarėja Lina Antanavičienė teigia, kad nekeičiami vadovai susigyvena su politikais, o valstybės įmonės negali būti partijų maitinimo įmonės.

Kadencijas siūloma skaičiuoti nuo įstatymo įsigaliojimo pradžios.

Taip daroma siekiant skaidrinti valstybės įmones, jų valdymą, paaiškino prezidentės patarėja L.Antanavičienė.

Penkerių metų kadencija numatyta vadovaujantis tarptautine praktika.

Prezidentūra sako, kad ten, kur vadovai yra nauji, grąža valstybei yra nepalyginamai didesnė. O urėdijose, kurioms vadovauja žmonės po kelis dešimtmečius, sunku tikėtis progreso, mano prezidentūra.

Šiuo metu valstybė valdo 123 įmones, savivaldybės – 233, tačiau daugelio jų vadovai ilgai nesikeičia. Kai kurie savo postuose sėdi dar nuo sovietmečio. 20 valstybės valdomų įmonių direktorių tas pačias pareigas eina daugiau nei du dešimtmečius, o kai kurie ir 30 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius