Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 04 /14:14

Batsiuviai be batų – „Lituanicos“ darbuotojai siuva batus, bet atlyginimų negauna?

Tarpukariu įkurta „Lituanica“ iki šiol sėkmingai siuva batus. Tik jos darbuotojams sekasi kiek mažiau – jie pasakoja ne visada gaunantys atlyginimą, o, kadangi be „Lituanicos“ kitos darbovietės neturėję, išeiti bijo. Tuo metu bendrovės didžiausias akcininkas ir vadovas Kęstutis Deltuva tikina, kad darbuotojų neapgaudinėja – atlygį visi gauna laiku, tik skolų šiek tiek jiems turi.
„Lituanica“ parduotuvė Vilkaviškyje
„Lituanica“ parduotuvė Vilkaviškyje / „Lituanica“ nuotr.

30 eurų – tiek per mėnesį esą gauna kai kurie „Lituanica“ darbuotojai, nors ir dirba visu etatu įmonėje, kuri užsidaryti nė nesirengia. Darbuotojų atstovai aiškina, kad nė vienas darbuotojas negauna viso atlyginimo, tuo metu K.Deltuva tą vadina melu, nors pripažįsta, kad skolų darbuotojams tikrai turi.

Situacija – sena ir gerai žinoma

„Avalynės gamintoja akcinė bendrovė „Lituanica“ darbuotojams vėl nebemoka atlyginimų“, – taip į 15min laišku kreipėsi darbuotojus ginančios profesinės sąjungos „Sandrauga“ atstovai.

Jos teisininkė Živilė Čeplauskė pasakojo, kad situacija tęsiasi mažiausiai nuo 2012 metų: „Darbdavio yra tokia pozicija, kad jis pradeda mokėti atlyginimus tik tada, kai darbuotojai neapsikenčia ir skundžiasi.“

„Lituanica“ feisbuko paskyros nuotr./„Lituanica“ batų siuvykla
„Lituanica“ feisbuko paskyros nuotr./„Lituanica“ batų siuvykla

Jos teigimu, įmonė nėra bankrutuojanti, todėl atlyginimus mokėti yra pajėgi. Tam pritaria ir K.Deltuva, pasak kurio, pardavimai šiemet auga 10–15 proc. Tiesa, jis aiškina atlyginimus mokantis.

„Taip, vėlavimas yra. Atsilikimą turime jau labai seniai, jo pasivyti niekaip negalim, į mėnesį išmokam po vieną ir daugiau, kaip papuola. Bet atlyginimą tai visada gauna“, – K.Deltuva teiginius, kad per mėnesį darbuotojams sumoka tik po keliasdešimt eurų, pavadino „visiška netiesa“.

O darbuotojai tikina, kad, kol nepasiskundžia garsiai, savo uždirbtų pinigų nemato.

„Fluxus ministerija“ nuotr./„Fluxus ministerija“ Kaune veikė pusantrų metų. Šiuo metu likęs tik pastatą puošiantis piešinys.
„Fluxus ministerija“ nuotr./„Lituanica“ fabrikas

„Ta nesąmoninga situacija tęsiasi, žmonės negali su juo susitarti, tada pas mus ateina surašo, suskaičiuoja skolą, tada vadovas pradeda tartis, mokėti“, – sakė profesinės sąjungos teisininkė.

125 darbuotojus turinčios „Lituanicos“ skola „Sodrai“ viršija 50 tūkst. Eur. Tačiau iš to spręsti, ar ji moka darbuotojams atlyginimus, neįmanoma. Mat gali būti, kad yra mokamos „Sodros“ įmokos, tačiau darbuotojai negauna nė centro, arba viskas yra priešingai – darbuotojai gauna pinigų, tačiau „Sodrai“ nėra mokama.

K.Deltuvos teigimu, skola darbuotojams, kurią dabar esą po truputį ir bando išmokėti, velkasi jau seniai, nuo sunkmečio: „Išmokam visą atlyginimą, tik yra atsilikimas nuo ankstesnio mėnesio. Trūksta apyvartinių lėšų ir mes negalim pasivyti iš karto. Mėnuo išmokamas, bet atsilikimas vis tiek yra. Vieniems mokama laiku, kitiems vėlavimas yra mėnuo, ir du ir keturi, čia įvairiai. Kiekvienas darbuotojas gauna po vieną uždirbą atlyginimą per mėnesį tai tikrai. Ne vieneri metai šitas vyksta. Apyvartinių lėšų trūksta ir niekaip negalima pasivyti.“

Kodėl žmonės neišeina iš darbo, o metų metus kenčia?

Kito darbo neturėję

„Lituanica“, sovietmečiu vadinta „Raudonuoju Spaliu“, buvo įkurta 1934 metais. Daug jos darbuotojų, profesinės sąjungos teigimu, visą savo gyvenimą paskyrė šiai įmonei.

„Lituanica“ nuotr./„Lituanica“
„Lituanica“ nuotr./„Lituanica“

„Jis tais žmonėmis piktnaudžiauja, jie kitos specialybės neturi, išdirbę įstaigoje 30 metų, persikvalifikuoti dėl savo amžiaus galimybės neįsivaizduoja ir jie kaip įkaitai priversti sėdėti tame darbe“, – sakė Ž.Čeplauskė.

Ji dažnai sulaukia skundų, bet joks jaunas žmogus dar nesiskundė.

„Ten dirba tie, kurie sovietų laikais baigė profesinę mokyklą ir įgijo specialybę ir visą gyvenimą dirbo toje bendrovėje. Jie psichlogiškai nėra pasiruošę pakeisti darbo pobūdį. Jiems persiorientuoti yra sudėtinga“, – pasakojo moteris.

Darbo inspekcija informavo 15min, kad dėl AB „Lituanica“ yra gavusi 11 skundų iš profesinės sąjungos „Sandrauga“ dėl daliai darbuotojų nemokamo darbo užmokesčio nustatytu laiku;

„Lituanica“ nuotr./„Lituanica“
„Lituanica“ nuotr./„Lituanica“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius