-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Borjomi“ gamintojai Lietuvoje priremti prie sienos – teks plačiai praverti piniginę

Verslininkas Audrius Jurgulis, viešai prabilęs apie nesąžiningą mineralinio vandens „Borjomi“ gamintojų veiklą, švenčia pergalę. Rusijos oligarcho Michailo Fridmano valdomas „Borjomi“ verslas lietuviui privalės sumokėti 1,3 mln. eurų už neteisėtą produkcijos platinimo sutarties nutraukimą. Šiuo metu teisme dar vienas 2,7 mln. eurų ieškinys.
Boržomio gamykloje
Boržomio gamykloje
Temos: 1 „Borjomi“

Balandžio pabaigoje Lietuvos Apeliacinis teismas atmetė „Borjomi“ gamintojų prašymą pripažinti Gruzijos teismo sprendimą, kuris buvo nepalankus Lietuvos verslininkui. Šiuo metu areštuotos Lietuvoje veikiančios bendrovės „IDS Borjomi Europe“ akcijos. Jų vertė nustatinėjama ir nevykdant teismo sprendimo jos gali būti parduodamos varžytinėse.

Pralaimėjo teismuose

Iš manęs paprasčiausiai atėmė pelningai veikiantį verslą, – teigė A.Jurgulis.

A.Jurgulis savo istoriją 15min pasakojo vasario pradžioje. „Nuo 2002 m. importavome sultis ir vaisvandenius. Pavyzdžiui, iš Rusijos importavome „Narzaną“. Partneriai Latvijoje pasiūlė pradėti prekiauti „Borjomi“. Pradžioje jį pirkome iš sandėlių Maskvoje, o vėliau sudarėme tiekimo sutartį tiesiogiai su Gruzija. Mes pasirašėme sutartį, kuri mums suteikė išskirtines teises prekiauti „Borjomi“ Baltijos šalyse ir Lenkijoje“, – teigė verslininkas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Audrius Jurgulis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Audrius Jurgulis

Pasak jo, pardavimams augant jo bendrovės apimama rinka „Borjomi“ gamintojams tapo labai įdomi ir tarpininku buvo nuspręsta tiesiog atsikratyti:

„Iš manęs paprasčiausiai atėmė pelningai veikiantį verslą. Mūsų įmonė daug investavo į prekės ženklo rinkodarą, nes pagal sutartį trečdalį šių išlaidų mes turėjome dengti iš savo lėšų. Tikėjomės, kad ilgalaikės investicijos atsipirks, bet pardavimams augant „Borjomi“ gamintojai suprato, kad mūsų paslaugų jiems tiesiog nebereikia.“

Kilus teisiniams ginčams Gruzijoje pirmos instancijos teismas patenkino „Borjomi“ gamintojų reikalavimus ir jų naudai priteisė daugiau nei 3 mln. eurų patirtų nuostolių, tačiau Lietuvos teismai šio sprendimo nepripažino.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./LR civilinis kodeksas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./LR civilinis kodeksas

Balandžio pabaigoje Lietuvos Apeliacinis teismas nusprendė atsisakyti pripažinti Gruzijos teismo sprendimą. Sprendimas įsiteisėjo, todėl neliko teisinių kliūčių vykdyti praėjusių metų pabaigoje Lietuvos Aukščiausiojo teismo priimtą sprendimą, kuriuo A.Jurgulio naudai priteista 1,3 mln. eurų.

Pinigų atgauti negali

Vykdant 1,3 mln. eurų skolos išieškojimą yra areštuotos skolininkui priklausančios dukterinės bendrovės UAB „IDS Borjomi Europe“ akcijos, – nurodė E.Skurvydas.

Nors teismai A.Jurguliui klostosi palankiai, iki šiol iš „Borjomi“ gamintojų jam nepavyko atgauti nei cento.

„Kai su nauju ieškiniu kreipėmės į teismą, paprašėme taikyti laikinąsias apsaugos priemones. Jos buvo pritaikytos, tačiau kita pusė pareiškė, jog yra pasiruošusi mokėti, kai tik Lietuvoje bus priimtas sprendimas dėl Gruzijos teismo sprendimo pripažinimo.

Jis jau priimtas, bet galutinis teismo sprendimas nevykdomas. Jie privalo mokėti, bet jie delsia. Šnekėtis yra beviltiška. Jie žada mokėti, bet to nedaro“, – kalbėjo verslininkas.

A.Jurgulį atstovaujantis advokatas Evaldas Skurvydas 15min teigė, kad skolininkas „IDS BORJOMI BEVERAGES Co. N.V.“ iki šiol skolos mokėti nėra pradėjęs.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./500 eurų kupiūros
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./500 eurų kupiūros

„Vykdant 1,3 mln. eurų skolos išieškojimą yra areštuotos skolininkui priklausančios dukterinės bendrovės UAB „IDS Borjomi Europe“ akcijos. Šiuo metu vyksta šių akcijų įvertinimo procesas. Skolininkui Borjomi geruoju nesumokėjus skolos, vykdymo procese UAB „IDS Borjomi Europe“ akcijos bus pardavinėjamos iš varžytinių“, – teigė advokatas.

Į 15min klausimus „IDS Borjomi Europe“ atsakė vienu sakiniu: „Procesas nėra baigtas, todėl nenorime komentuoti, kol jis nesibaigs.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius