Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Čili picos“ darbuotojai už vasarį gavo tik pusę atlyginimo, nors dirbta visu pajėgumu

Nors karantinas Lietuvoje paskelbtas kovo viduryje, picerijų tinklo „Čili pica“ darbuotojai skundžiasi pusės atlyginimo negavę ir už vasarį, kai restoranai dirbo visu pajėgumu. Tinklo vadovas Jonas Karosas sako, kad pirmasis metų ketvirtis maitinimo įmonėms ir taip būna nuostolingas, o paskelbtas karantinas „Čili picos“ veiklą visiškai suparalyžiavo. Vadovas žada, kad su darbuotojais bus atsiskaityta iš karto, vos pasieks valdžios žadėtos kompensacijos. Nuo pirmadienio restoranų tinklas karantino laikotarpiui sustabdė savo veiklą.
Uždaryta „Čili“ kavinė
Uždaryta „Čili“ kavinė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kovo viduryje paskelbus karantiną kavinės ir restoranai buvo priversti užverti duris. Maitinimo įstaigų vadovai tvirtina, kad bendrovės pateko į tragišką padėtį – veiklą nutraukti ar apriboti teko po pirmojo ketvirčio, kuris ir įprastomis aplinkybėmis yra pats blogiausias, o žadėta valstybės parama jų niekaip nepasiekia.

Vieni pirmųjų nukentėjusių dėl tokios situacijos – darbuotojai. Į 15min kreipėsi picerijų tinklo „Čili pica“ darbuotoja, tvirtindama, kad darbuotojai už vasario mėnesį gavo tik pusę atlyginimo.

„Esu „Čili picos“ darbuotoja. Paskelbus karantiną Lietuvoje pasirodė straipsnis, kaip „Čili picos“ vadovai rūpinasi savo darbuotojais ir neišsimoka sau algų, kad tik jų darbuotojams būtų išmokėti atlyginimai. Tikroji situacija yra visai kitokia“, – 15min redakcijai rašė darbuotoja (vardas ir pavardė redakcijai žinoma).

Pasak jos, tuo metu, kai Lietuvoje buvo paskelbtas karantinas, darbuotojams turėjo būti mokamos algos už vasario mėnesį. Tačiau įmonė darbuotojams esą išmokėjo tik apie pusę atlyginimo.

„Iš pradžių buvo pasakyta, kad gausime dalį atlyginimo, nes sustojo įmonės veikla ir nėra iš ko mokėti. Jokių dokumentų ar popierių nesirašėme ir niekas net nedavė jų rašytis. Gavome pirmąją dalį – šiek tiek daugiau nei pusę paskaičiuoto atlyginimo. Kitą pusę turėjome gauti kovo 23 dieną. Negavome“, – skundėsi mergina.

Kovo 29 dieną įvyko vadovų susirinkimas, po kurio darbuotojams buvo pranešta, kad antrosios vasario atlyginimų dalies reikės laukti dar dvi savaites.

„Mums pranešė, kad įmonė visus kauptus pinigus panaudojo „Čili picos“ renovacijai ir dar kažkokiai veiklai“, – piktinosi mergina.

J.Karosas: atsiskaitysime, kai gausime likvidumo paskolas

Picerijų tinklą valdančio „Čili Holdings“ vadovas Jonas Karosas 15min tvirtino, kad dėl paskelbto karantino įmonės veikla suparalyžiuota, tad su darbuotojais bus atsiskaityta iš karto, vos įmonę pasieks politikų žadėtos likvidumo paskolos.

„Taip, turime didelių problemų su pinigų srautais. Restoranų sektoriui pirmas metų ketvirtis būna pats blogiausias. Apie jokius „verslo lašinukus“ kalbėti negalima – rezervus restoranai turi tokius trapius, kad vieniems jie baigėsi per savaitę, kitiems baigiasi dabar. Atsigavimas kiekvienais metais prasideda tik balandį. Maitinimo įmonės pirmą ketvirtį gyvena „minuse“, gyvybė palaikoma iš nuolatinio pinigų srauto. Karantiną paskelbusi Vyriausybė visiškai paralyžiavo mūsų veiklą, mūsų apyvarta nusirito iki nulio“, – situaciją apibūdino J.Karosas.

Jonas Karosas
Jonas Karosas

Pasak jo, vasarį gautos pajamos iškeliavo sausio atlyginimams, o kovą pajamų nebuvo dėl karantino.

„Valdžios atstovų kalbos apie „lašinukus“ rodo, kad visiškai nemėginama suvokti, kaip gyvena skirtingi verslo sektoriai. Tai matyti ir Vyriausybei ruošiant pagalbos paketą, kuris, deja, vis dar yra tik pažadai. Jau dvi savaites iš eilės jis yra atidedamas. Seimo nariai praėjusį antradienį realiai politikuodami spjovė ant medikų, nusisuko ir nuo verslo“, – piktinosi „Čili Holdings“ vadovas.

Jis lygino, kad JAV karantiną paskelbė kur kas vėliau nei Lietuva, bet ten verslas jau gauna realią pagalbą, Australija įmonėms grąžino su darbuotojais susijusius mokesčius, kuriuos įmonės sumokėjo nuo šių metų pradžios, o Prancūzijai nereikėjo ir 10 dienų pirmoms priemonėms paleisti.

15min jau rašė, kad lengvatinės paskolos, skirtos nukentėjusių įmonių apyvartinėms lėšoms, bus prieinamos tik nuo balandžio 16 dienos – praėjus mėnesiui nuo karantino pradžios.

„Lietuva verslui dalija tik pažadus. Vis tik dar tikime, kad atsiras politinės valios pradėti dirbti taip, kaip dirba kitų šalių politikai. O mes iš karto atsiskaitysime su visais darbuotojais bei tiekėjais kai mus pasieks politikų pažadėtos likvidumo paskolos“, – tikino J.Karosas.

Picerijos laikinai sustabdė veiklą

Nors nuo karantino pradžios restoranų tinklas „Čili“ teikė išsinešimo paslaugą, nuo pirmadienio įmonė pranešė karantino laikotarpiui stabdanti veiklą.

Kaip 15min jau rašė, praėjus dviem dienoms po karantino paskelbimo picerijų tinklas „Čili“ įspėjo tiekėjus, kad karantino metu dėl force majeure aplinkybių nebus atsiskaitoma, nes uždarytos maitinimo vietos.

Įmonė tuomet tvirtino, kad tokių raštų prašė kai kurie NT nuomotojai dėl sutartyse nustatytų teisinių procedūrų.

Tokį pat raštą savo tiekėjams buvo išplatinęs ir „Senukų“ prekybos tinklas. Ekonomikos ir inovacijų viceministras Marius Skuodis sukritikavo tokį didžiųjų įmonių poelgį priminęs, kad Vyriausybės sprendimas dėl karantino neatleidžia įmonių nuo sutartinių įsipareigojimų vykdymo ir atskleidžia bendrovių požiūrį į socialinę atsakomybę.

J.Karosas taip pat tvirtino, kad nors paskelbus karantiną ir uždraudus restoranų veiklą per naktį dingo 95 proc. apyvartos, iš daugiau nei 700 darbuotojų niekas nėra atleistas, nors restoranai uždaryti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius