Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Čili“ karantino metu stabdo įsipareigojimus – nemokės nuomos mokesčių

Paskui „Senukus“ žengia ir picerijų tinklas „Čili“, kuris įspėjo tiekėjus, kad karantino metu nebus atsiskaitoma, nes uždarytos maitinimo vietos. Įdomu tai, kad tiek „Senukai“, tiek „Čili“ vykdo veiklą ir gauna pajamas – elektronine prekyba bei išsinešimu į namus. Teisininkai teigia, kad karantino sąlygomis keičiasi jėgų pusiausvyra.
„Čili pizza“
„Čili pizza“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Dviejų savaičių karantinas – puiki proga sustabdyti mokėjimus tiekėjams, net jei ir vykdai veiklą iš dalies. Taip mano vis daugiau didžiųjų tinklų, kurie yra priversti laikinai dirbti už užvertų durų.

Atsisako mokėti mokesčius

„Bendrovės restoranų veikla sustabdyta dėl aplinkybių, nepriklausančių nuo Bendrovės valios, taip pat dėl aplinkybių, kurios negalėjo būti numatytos ir nebuvo numatytos“, – taip aiškina „Čili“ savo tiekėjams, kodėl bendrovė priversta stabdyti sutarčių vykdymą.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Čili“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Čili“

„Karantino režimo periodu neužsakys prekių ir paslaugų, nesinaudos paslaugomis, išsinuomotais plotais, nemokės mokesčių, išlaikymo mokesčių ir kitų mokėjimų, susijusių su nuomojamais plotais“, – aiškina maitinimo tinklas.

Čili laiškas suinteresuotiems asmenims
Čili laiškas suinteresuotiems asmenims

J.Karosas 15min teigė, kad tokį laišką savo patalpų nuomotojams išsiuntinėjo visi restoranų tinklai. „Tai yra nenugalima jėga, todėl nuomos mokesčio ir mes, ir kiti nemokėsime, nes apyvartos krito“, – sakė jis.

Maitinimo tinklo sprendimas sulaukė kritikos socialiniuose tinkluose, „Čili“ įtarta, kad naudojasi situacija ir atsisako laikinai visų įsipareigojimų. Pats „Čili pica“ plėtros ir marketingo vadovas Jonas Karosas sako, kad iš daugiau nei 700 darbuotojų niekas nėra atleistas, nors restoranai uždaryti.

„Penktadieni paskelbus karantiną ir uždraudus restoranų veiklą per naktį dingo 95 proc. apyvartos. Visą savaitgalį versdamiesi per galvą 99 proc. darbuotojų išleidome prastovų“, – kalba J.Karosas.

Jonas Karosas
Jonas Karosas

Pasak jo, be valstybės įsikišimo po 3-4 savaičių esą pasipils bankrotai ir atleidimai. „Norint subankrotinti net ir sėkmingiausią restoraną – uždaryk jį kelioms savaitėms“, – teigia jis. Tinklo administracija, kaip jis teigia, neėmė algų už praeitą mėnesį, kad būtų už ką sumokėti prastovas darbuotojams.

Paskelbus karantiną „Čili pica“ iškart paskelbė perorientuojanti savo verslą į maisto išnešimą ir pristatymą į namus. Rinkoje pastebima, kad šiomis dienomis tai yra tokio verslo sužydėjimas – pirkėjai užsisako maistą ir jo produktus į namus.

Teisininkė: pusiausvyros keičiasi

Donata Lapėnienė, advokatų profesinės bendrijos „Vialex Baltic“ partnerė, advokatė sako, kad tokios įstaigos karantino laikotarpiu negalės vykdyti galbūt iš anksto numatytų įsipareigojimų savo klientams.

„Šiandieninėje situacijoje puikus pavyzdys yra nuomos teisiniai santykiai. Didelė dalis verslo subjektų artimiausiu metu susidurs su daliniu arba visišku veiklos sustabdymu, dėl kurio bus sudėtinga generuoti pajamas, o tuo pačiu ir mokėti patalpų nuomotojams nuomos mokestį.

Esant situacijai, kai nuomojamose patalpose nevykdoma veikla dėl taikomų karantino režimo sąlygų, o nuomotojas sutarties pagrindu gali reikalauti viso nuomos mokesčio, manytina, galėtų būti konstatuojamas šalių sutartinių prievolių pusiausvyros pasikeitimas“, – sako ji.

Teisininkės manymu, tokiu atveju realiai veiklos laikinai nevykdanti šalis turėtų stengtis pasiekti susitarimą dėl sutarties sąlygų pakeitimo, o patalpų nuomotojas turėtų įvertinti pasikeitusių aplinkybių reikšmę sutartinių įsipareigojimų vykdymui. Rekomenduotina, jog tokiose situacijose susitarimas turėtų būti pasiekiamas abipusių nuolaidų būdu.

„Senukai“ nemokės tiekėjams

Antradienį skelbta, kad „Senukų“ prekybos tinklas karantino metu nusprendė laikinai nutraukti atsiskaitymus su tiekėjais.

Nors namų apyvokos prekių tinklas parduotuves ir uždarė, tačiau vykdoma prekyba elektroniniu būdu.

Senukų laiškas tiekėjams
Senukų laiškas tiekėjams

Neseniai 15min skelbė, kad „Kesko Senukų“ bendrasavininkis Artūras Rakauskas per Estijos įmonę įsigijo prabangų lėktuvą „Ebraer“, kurio kaina – per milijoną eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius