Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 09 01 /10:51

Daugiau nei 200 darbuotojų Lietuvoje turinti „Coca-Cola“ uždaro gamyklą Alytuje

Užsienio investuotojai palieka Lietuvą. Kompanija „Coca-Cola“ uždaro gamyklą Alytuje, iš kurios bus atleista apie 80 žmonių. Pasaulinė bendrovė nutarė iškelti gamybą į Lenkiją. Alytaus meras Vytautas Grigaravičius sako, kad dabar svarbiausia bus rasti naujas darbo vietas žmonėms, jog šie neišvažiuotų iš miesto.
Vartotojams vis labiau rūpinantis sveikata, gaiviųjų gėrimų pardavimai mažėja jau metų metus.
Vartotojams vis labiau rūpinantis sveikata, gaiviųjų gėrimų pardavimai mažėja. / „Scanpix“/AP nuotr.

Gamykla Alytuje buvo vienintelė tokia Baltijos šalyse.

„Sodros“ duomenimis, „Coca-Cola HBC Lietuva“ rugsėjo 1 dieną dirba 215 žmonių. Tačiau gamybos padalinyje dirba apie 90 žmonių. Tai, kad gamykla iškeliama, patvirtino ir pati įmonė.

Išvijo noras būti konkurencingais?

„Patvirtinu, kad UAB „Coca-Cola HBC Lietuva“ pradėjo konsultacijas dėl gamybos Alytaus gamykloje nutraukimo, užtikrinant, kad tai bus padaryta laikantis visų teisinių reikalavimų. Bendrovė ketina užbaigti gamyklos veiklą 2016 m. lapkričio pabaigoje. Tokį sprendimą paskatino siekis likti kuo labiau konkurencingiems šalyse, kuriose veikia „Coca-Cola“, ir tiekti vartotojams geriausius gaminius bei paslaugas rinkoje“, – raštiškame atsakyme 15min teigė „Coca-Cola“ HBC Lietuva“ komunikacijos vadovė Gabrielė Šerėnienė.

„Shuterstock“ nuotr./„Coca-Cola“
„Shuterstock“ nuotr./„Coca-Cola“

„Coca-Cola“ gamykla Alytuje veiks iki lapkričio 30 dienos, o visiems atleistiesiems jau pažadėtos išeitinės kompensacijos. Gamykla buvo vienas geidžiamiausių darbdavių Alytuje, nes atlyginimai prilygo Kauno ar Vilniaus vidurkiui. Todėl ir darbuotojų kaita buvo menka.

„Parengėme jiems (atleidžiamiems darbuotojams) socialinį planą, apimantį išeitines išmokas, priedus už stažą ir lojalumą įmonei“, – pridūrė G.Šerėnienė.

„Bendradarbiaudami su kitomis gamyklomis regione ieškosime visų galimybių atleidžiamiems darbuotojams pasiūlyti tęsti veiklą mūsų bendrovėje. Centrinis Lietuvos ir Baltijos šalių sandėlis bei logistikos centras liks veikti Kaune“, – pažymėjo „Coca-Cola“ HBC Lietuva“ atstovė, pridūrusi, kad organizacinis pokytis neturės įtakos kitiems bendrovės padaliniams, nesusijusiems su gamykla.

Alytuje gaminama „Coca-Cola“ PET buteliuose, o skardinės jau dabar vežamos iš Lenkijos.

„Bendrovė tęsia veiklą Lietuvoje. Šis organizacinis pokytis neturės jokio poveikio kitiems bendrovės padaliniams, kurie nesusiję su gamykla. Ir toliau investuosime bei vystysime kitas bendrovės veiklos sritis Lietuvoje, tokias kaip pardavimas, logistika, platinimas ir kitos. Ir toliau teiksime aukščiausios kokybės paslaugas, griežtai laikysimės mūsų gaminių kokybės standarto bei skatinsime inovacijas Lietuvos rinkoje – taip, kaip tą darėme iki šiol“, – skelbiama „Coca-Cola“ pranešime.

Miesto valdžia šokiruota

Apie pokyčius savivaldybei pranešė trečiadienį į Alytų atvykęs vienas iš pasaulinės kompanijos vadovų. 15min duomenimis, tokia žinia šokiravo tiek gamyklos darbuotojus, tiek miesto valdžią, nes sprendimas buvo labai netikėtas.

„Mus bendrovės vadovai informavo vakar po to, kai sužinojo darbuotojai. Žinia, žinoma, kaip perkūnas iš giedro dangaus. Mums pranešė, kad Alytuje liks maždaug dešimties žmonių kolektyvas, nesusijęs su gamyba, bus tęsiami ir visi suplanuoti bendri projektai su savivaldybe“, – 15min teigė Alytaus meras Vytautas Grigaravičius.

Pasak jo, šiemet „Coca-Cola“ tapo vienu dosniausių miesto šventės rėmėjų, įmonės kolektyvas tvarkė aplinką mieste, rengė talkas, įrengė naujus suoliukus miesto parke, planuojama kartu organizuoti ir Kalėdų šventę.

Bijo emigracijos bangos

Miesto valdžia buvo užtikrinta, kad atleidžiami darbuotojai bus perkvalifikuoti.

„Mes buvome patikinti, kad darbuotojams bus sudarytos persikvalifikavimo sąlygos, mokamos kompensacijos, bet dabar svarbiausias uždavinys bus rasti naujas darbo vietas Alytuje, kad išvengtume emigracijos bangos“, – teigė meras.

Vytautas Grigaravičius
Vytautas Grigaravičius

„Iš verslo pusės, šis sprendimas nesusijęs su savivaldybės veikla, bet kaip valstybei mums reikia atkreipti dėmesį, kad tokių investuotojų pasitraukimas iš šalies signalizuoja, kad reikia imtis priemonių keliant mūsų konkurencingumą“, – teigė V.Grigaravičius.

Įtarimų buvo ir anksčiau

Tiesa, įtarimų apie pokyčius būta ir anksčiau. Mat dar šiais metais įmonė Alytuje planavo plėtrą ir rengėsi statyti didesnę automobilių aikštelę, tačiau planai staiga buvo atšaukti nieko nepaaiškinus.

„Puikiai suvokiame ir tai, kad šis pokytis turės įtakos Alytaus rajonui bei jo gyventojų bendruomenei. Todėl prisidėsime prie jos gerovės per specialų bendruomenės fondą, remsiantį kultūros, sporto, aplinkos apsaugos ir visuomeninius projektus rajone“, – aiškino G.Šerėnienė.

Manoma, kad gamybos iškėlimas susijęs su vidiniais pokyčiais bendrovėje „Coca-Cola“. Gamykla Lenkijoje esą yra didesnė ir modernesnė, be to, tik 400 kilometrų nuo Alytaus.

Beje, rugpjūčio pabaigoje iš Alytaus besitraukianti „Coca-Cola“ dar spėjo pradžiuginti miestą – padovanojo alytiškiams 8 suoliukus.

„Coca-Cola“ neseniai įsigijo mineralinio vandens įmonę „Neptūno vandenys“. Šios įmonės gamykla yra netoli Alytaus esančioje Varėnoje. Vasarą dėl nežinomų priežasčių į prekybos vietas buvo sutrikęs „Neptūno“ vandens tiekimas. Iki šiol ne visos parduotuvės gauna tiek „Neptūno“ vandens, kiek pageidauja.

Alytaus savivaldybės nuotr./„Coca-Cola“ dovana Alytui
Alytaus savivaldybės nuotr./„Coca-Cola“ dovana Alytui

„Coca Cola“ nėra pirmoji bendrovė, kuri 2016 m. nusprendė iškelti savo gamybą iš Lietuvos.

Rugpjūčio pabaigoje apie sprendimą nutraukti traškučių „Estrella“ gamybą Kaune paskelbė ir bendrovė „Estrella Baltics“. Jos teigimu, akcininkai nepanoro investuoti į gamybą Lietuvoje ir vietoje to pasirinko gamyklą netoli Vroclavo.

Apie gamybos iškėlimą iš Lietuvos šių metų kovo pradžioje paskelbė ir Kaune kečupus gaminanti įmonė „Suslavičius – Felix“. Nuo ateinančių metų pradžios šių pomidorų padažų gamyba bus perkelta į Švediją, Austriją ir Latviją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius