Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didėjant spaudimui Ukraina gali atsisakyti viešo karo rėmėjų sąrašo: ten įtraukta ir „Vičiūnų grupė“

Ukraina gali per kelias dienas išimti iš interneto juodąjį karo rėmėjų sąrašą, kuris yra pagrindinis Kyjivo kampanijos, kuria siekiama paviešinti su Rusija bendradarbiaujančias įmones, akcentas. Tokio žingsnio šalis gali imtis dėl Kinijos ir Prancūzijos spaudimo, remdamasi šaltiniais praneša naujienų agentūra „Reuters“. Į šį sąrašą įtraukta ir Kauno mero Visvaldo Matijošaičio su partneriu valdoma „Vičiūnų grupė“.
Viči
Viči / Ukrainos nacionalinė korupcijos prevencijos agentūra

„Reuters“ šaltiniai sakė, kad Ukraina jau penktadienį gali atsisakyti ne tik šio sąrašo, bet ir su juo susijusios interneto svetainės, kurioje pateikiama išsami informacija apie asmenis, kuriems taikomos Vakarų sankcijos, bendroves ir rusiškų ginklų dalių kilmę.

Juodasis sąrašas neturi jokios teisinės galios, tačiau jame atsidūrė apie 50 stambių bendrovių, kurios buvo įtrauktos į sąrašą dėl to, kad vykdo veiklą Rusijoje ir padeda Kremliaus karui Ukrainoje, pavyzdžiui, mokėdamos mokesčius.

Jei ši kampanija bus nutraukta, tai bus ženklas, kad Kyjivui gali tekti sušvelninti savo poziciją, nes praėjus daugiau nei dvejiems metams nuo karo pradžios Ukrainai vis sunkiau išlaikyti pasaulinę paramą.

Pasak „Reuters“ šaltinių, dėl karo rėmėjų sąrašo spaudimą Ukrainai daro ne tik Kinija, kuri vasarį pareikalavo, kad Kyjivas iš sąrašo išbrauktų 14 Kinijos bendrovių, bet ir Prancūzija, norinti, kad būtų išbrauktos mažmeninės prekybos įmonė „Auchan“ ir namų apyvokos reikmenų ir sodo prekių mažmenininkė „Leroy Merlin“.

Spaudimą dėl šio sąrašo Ukrainai darė ir Austrija bei Vengrija, teigė „Reuters“ šaltiniai. Dėl šios priežasties karo rėmėjų sąrašas esą gali būti pašalintas iš interneto per kelias dienas.

Įtraukta ir viena lietuviška bendrovė

Sausio pradžioje Ukrainos nacionalinė korupcijos prevencijos agentūra į tarptautinių karo rėmėjų sąrašą įtraukė ir Lietuvos bendrovę „Vičiūnų grupė“, kuriai priklauso maisto prekių ženklas „Viči“. Kauno mero V.Matijošaičio valdoma įmonė dėl iki šiol Kaliningrade valdomos gamyklos sulaukia ir didelio Lietuvos gyventojų pasipiktinimo.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Visvaldas Matijošaitis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Visvaldas Matijošaitis

„Prasidėjus plataus masto Rusijos invazijai į Ukrainą, „Vičiūnų grupės“ atstovai pažadėjo, kad bendrovė pasitrauks iš Rusijos rinkos. Tačiau „Viči“ ir toliau valdo savo gamyklas Rusijoje, ieško naujų darbuotojų ir moka didelius mokesčius į agresoriaus biudžetą. Tai tapo pagrindu įtraukti „Vičiūnų grupę“ į Nacionalinės korupcijos prevencijos agentūros tarptautinių karo rėmėjų sąrašą“, – sakoma agentūros pranešime.

Pasak agentūros, grupė vykdo įprastą veiklą Rusijoje, neatleidinėja darbuotojų, gina savo rusišką prekės ženklą teismuose ir toliau samdo darbuotojus savo patronuojamosioms įmonėms, taip palaikydama Rusijos darbo rinką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius