Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ekonomistas Nerijus Mačiulis: „ORLEN Lietuva“ problemos skausmingos Mažeikių, bet ne Lietuvos ekonomikai

Banko „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis 15min.lt teigė, kad „ORLEN Lietuva“ ir „Achemos“ bėdos yra regioninės, tačiau visos Lietuvos ekonomikai jos didelės įtakos nedarys.
Nerijus Mačiulis
Nerijus Mačiulis / BFL nuotr.

Pasak jo, išsipildžius juodžiausiam scenarijui be darbo gali likti ne tik šių įmonių darbuotojai, bet ir susijusiuose versluose įdarbinti žmonės. Nors „ORLEN Lietuva“ yra didžiausias mokesčių mokėtojas Lietuvoje, šis statusas daugiau techninis. Akcizų už degalus valstybė neprarastų.

– Premjeras Algirdas Butkevičius pirmadienį išvyko į Mažeikius aptarti sudėtingos situacijos bendrovėje „ORLEN Lietuva“. Jis taip pat pabrėžė trąšų gamintojos „Achemos“ prastėjančius finansinius rezultatus. Ar šių bendrovių bėdos gali stabdyti visos Lietuvos ekonomiką?

Beveik 30 proc. visos šalies apdirbamosios pramonės sudaro „ORLEN Lietuva“ produkcija.

– Pirmiausia reikia suvokti „ORLEN Lietuva“ dydį mūsų ekonomikoje. Beveik 30 proc. visos šalies apdirbamosios pramonės sudaro „ORLEN Lietuva“ produkcija. Šiuo aspektu tai labai didelė įmonė.

Jos apyvarta, palyginti su kitomis Lietuvos pramonės įmonėmis, yra labai didelė, tačiau įtaka šalies BVP tokia didelė nėra. Importuojama nafta perdirbama, tai nėra labai aukštos pridėtinės vertės pramonės šaka.

Didžioji dalis „ORLEN Lietuva“ produkcijos yra eksportuojama.

„ORLEN Lietuvos“ nuotr./„ORLEN Lietuvos“ naftos perdirbimo gamykloje
„ORLEN Lietuvos“ nuotr./„ORLEN Lietuvos“ naftos perdirbimo gamykloje

Įmonė svarbi dėl to, kad jos dėka gerėjo Lietuvos užsienio prekybos balansas, tačiau svarbiausias aspektas yra tai, kad „ORLEN Lietuva“ yra didelis darbdavys regione. Ne tik pačioje įmonėje dirba daug darbuotojų, tačiau daug paslaugų teikia kitos įmonės – pavyzdžiui, transporto ar statybų. Nelikus „ORLEN Lietuva“ Mažeikių regionas atsidurtų gilioje krizėje.

– „ORLEN Lietuva“ buvo ir didžiausias Lietuvos mokesčių mokėtojas. Ar ją sustabdžius planuotas biudžeto pajamas pavyks surinkti?

„ORLEN Lietuva“ nėra vienas iš didžiausių mokesčių mokėtojų. Tai tik techninis niuansas.

– „ORLEN Lietuva“ nėra vienas iš didžiausių mokesčių mokėtojų. Tai tik techninis niuansas. „ORLEN Lietuva“ kaip didmenininkas parduodamas degalus beveik visoms Lietuvos degalinėms sumoka akcizus.

Tačiau ar „ORLEN Lietuva“ būtų, ar nebūtų, iš esmės akcizus sumoka galutiniai vartotojai. Jei degalai būtų importuojami iš užsienio, biudžetą akcizai vis tiek pasiektų. Valstybės finansams įtaka yra mažiausia ir dėl to reiktų mažiausiai nerimauti.

– A.Butkevičius minėjo „ORLEN Lietuva“ ir „Achemą“ Ar šių įmonių problemos susijusios?

– Šios dvi įmonės turi dvi skirtingas problemas. „Achema“ perka gamtines dujas brangiau nei konkurentai Afrikoje ar Artimuosiuose Rytuose, todėl jai rinkoje labai sunku konkuruoti. Ypač dabar, kai trąšų kainos yra sumažėjusios. „ORLEN Lietuva“ problemos kitokios. Dėl sumažėjusių pelno maržų Europoje ir padidėjusios degalų pasiūlos nesugebama dirbti pelningai.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Mokomosios pratybos AB „Achema“
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./AB „Achema“

Jei pažiūrėtume į pastaruosius Lietuvos pramonės duomenis be naftos produktų ir trąšų gamintojų, metinis augimas pirmuosius šių metų mėnesius viršija 10 proc. Visi kiti sektoriai dirba labai konkurencingai ir šių įmonių problemos nerodo kokio nors ekonomikos lėtėjimo.

Tai yra dvi didelės senų laikų gamyklos, kurios dėl nepalankių išorinių aplinkybių ir nepakankamų investicijų tiesiog yra nekonkurencingos. Jos gali sukelti regionines problemas, bet didelės įtakos visai Lietuvos ekonomikai tikrai nedarys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius