Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Į „Achemos“ penkiasdešimtmetį premjeras ir energetikos ministras atvykti nesiteikė

Didžiausia Lietuvos gamykla „Achema“ šeštadienį Jonavoje šventė penkiasdešimtmetį. Nors į miestiečiams surengtas iškilmes kviestas trečdalis ministrų kabineto ir premjeras, sveikinimo žodį tarė tik susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius. Stambiausio regiono darbdavio ir vieno didžiausių Lietuvos eksportuotojo akcininkai ir vadovai neslėpė, kad bendrovės situacija nėra gera ir siūlė valdžios atstovams pamiršus nesutarimus sėsti prie derybų stalo.
Lyda Lubienė ir Vytautas Landsbergis
Lyda Lubienė ir Vytautas Landsbergis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pagrindinė koncerno akcininkė Lyda Lubienė žadėjo kovoti „iki paskutinio atodūsio“ už įmonės ateitį. Tuo tarpu Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius sakė bijantis net svarstyti, kas lauktų miesto, jei „Achema“ užsidarytų.

Iššūkių kelyje

Pernai „Achema“ sumokėjo 15 mln. eurų mokesčių. Tai yra stambiausia Lietuvos gamykla. Šiuo metu bendrovėje dirba apie 1,4 tūkst. darbuotojų.

„Achemos“ generalinio direktoriaus Ramūno Miliausko teigimu, bendrovė visada buvo iššūkių kelyje. Šiuo metu bendrovėje dirba apie 1,4 tūkst. darbuotojų. Bendrovę aptarnauja dar 2,5 tūkst. darbuotojų.

Pernai bendrovė sumokėjo 15 mln. eurų mokesčių. Tai yra stambiausia Lietuvos gamykla, kuri vien aptarnaujančioms įmonėms per metus sumoka apie 50 mln. eurų.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Achema“ švenčia 50-ąjį jubiliejų
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Achema“ švenčia 50-ąjį jubiliejų

Jei žaliavų kainodara nebus išspręsta, metai bus sunkūs, – teigė R.Miliauskas.

Šiuo metu didžiausias „Achemos“ galvos skausmas yra Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo (SGDT) mokestis. „Mokestis uždėtas vienai bendrovei“, – teigė R.Miliauskas.

Pasak jo, iki šiol nėra išspręstas gamtinių dujų klausimas, o derybos su Rusija vyksta. „Jei žaliavų kainodara nebus išspręsta, metai bus sunkūs, tačiau, tikiu, kad viskas išsprendžiama“, – minėjo jis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Generalinis direktorius Ramūnas Miliauskas

Paklaustas apie bendrovės finansinius rezultatus ir finansinius atidėjimus, R.Miliauskas paaiškino, kad apie tai bus galima kalbėti tik po to, kai bus baigtos derybos su „Gazprom“. Jo žodžiais, jokio oficialaus susitarimo su Rusijos dujų milžine dėl nuolaidų žaliavai nėra pasiekta.

Bando parklupdyti

Mus ne kartą bandė palaužti ir parklupdyti, bet mes atsilaikėme. Ir šiandien situacija sudėtinga, bet mes už savo šeimą – „Achemą“ – kovosime iki paskutinės akimirkos, – sakė L.Lubienė.

Pagrindinė „Achemos“ akcininkė L.Lubienė jonaviškiams pasakė emocingą kalbą. Ji pabrėžė, kad „Achema“ nėra tik įrengimai – pirmiausia – tai žmonės.

„Tikiu mūsų kolektyvu. Mus ne kartą bandė palaužti ir parklupdyti, bet mes atsilaikėme. Ir šiandien situacija sudėtinga, bet mes už savo šeimą – „Achemą“ – kovosime iki paskutinės akimirkos“, – kalbėjo L.Lubienė.

Lyda Lubienė
Lyda Lubienė

Tarp gausybės dovanų „Achemos“ vadovams dominavo medžio skulptūros. Tokias padovanojo ir Jonavos meras, ir laikinasis koncerno vadovas. Abiem atvejais buvo kalbama apie vienybę.

Prisiminė B.Lubį

„Tai buvo ypatingas žmogus“, – apie B.Lubį kalbėjo V.Landsbergis.

Susisiekimo ministras R.Sinkevičius prisiminė, kaip prieš 40 metų turėjo progą stebėti augančią gamyklą ir kartu augantį miestą. Jis paminėjo ir tai, kad į iškilmes buvo kviesti trečdalis ministrų, tačiau be jo niekas daugiau neatvyko.

Sveikinimo žodį tarė Atkuriamojo Seimo pirmininkas, profesorius Vytautas Landsbergis. Jis sakė, kad atvažiuoti turėjo iš pagarbos buvusiam „Achemos grupės“ prezidentui Bronislovui Lubiui, kurį puikiai pažinojo.

Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis

Jonavos meras M.Sinkevičius minėjo, kad „Achemos“ istorija neatsiejama nuo miesto istorijos. „Esame skirtingose Neries upės pusėse, bet mus sieja labai tamprūs ryšiai. Tai labai svarbus mums darbdavys ir mecenatas.

Tai ne saldainių, o chemijos gamykla. Įmonės investuoja į aplinkosauginius projektus, žmonių laisvalaikį ir jos yra ne tik proginės. Norisi palinkėti, kad „Achema“ veiktų ne mažiau, nei dar 50 metų“, – teigė jis.

Turėtų būti nesvarbu santykiai su valdžia. Nesutarimų būna ir jų bus, bet visi turime siekti vieno tikslo, – minėjo „Achemos“ vadovas.

Paklaustas, kas būtų, jei „Achema“ užsidarytų, jis atsakė: „Niūraus scenarijaus neįsivaizduoju. Manau, kad „Achema“ yra ne tik didelė, bet ir finansiškai tvirta įmonė, kuri nė karto nestabdė veiklos.

Yra neramumų, įvairios bylos. Ketvirtadalis darbo jėgos susijęs su šia bendrovė. Be to, ji kuria ir pridėtinę vertę kitiems verslams. Jei bendrovei nutiktų kas nors bloga, situacija rajone pasikeistų kardinaliai neigiamai.“

„Achemos“ generalinis direktorius R.Miliauskas teigė, kad atsiradusi įtampa tarp valdžios institucijų ir bendrovės turi būti pamiršta: „Turėtų būti nesvarbu santykiai su valdžia. Nesutarimų būna ir jų bus, bet visi turime siekti vieno tikslo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius