-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaune pastačius atliekų rūšiavimo įmonę dukart sumažės šiukšlių kalnai sąvartynuose aplink Kauną

Kaune penktadienį užbetonuota simbolinė kapsulė būsimo Kauno mechaninio biologinio komunalinių atliekų (MBA) apdorojimo įrenginių statybos teritorijoje Ateities plente. Tai bus vienas iš 11 Lietuvoje planuojamų pastatyti atliekų rūšiavimo centrų, turėsiančių sumažinti į sąvartynus patenkančių šiukšlių kiekį.
Kauno atliekų rūšiavimo centro statybų vietoje įleidžiama kapsulė.
Kauno MBA / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kauno regiono atliekų tvarkymo centro (RATC) direktorius Kęstutis Balčiūnas sakė, kad tas pats projektas apima MBA įrenginių Kaune ir Kėdainiuose statybas. Abu šie objektai kainuos 119 mln. litų. 85 proc. sudaro Europos Sąjungos (ES) lėšos.

„Kauno MBA įrenginiuose bus tvarkomos komunalinės atliekos, surenkamos iš Kauno miesto, Kauno, Jonavos, Kaišiadorių bei Raseinių rajonų savivaldybių. Perdirbimui bus atiduodamos atskirtos antrinės žaliavos, o biologiškai skaidžios atliekos kompostuojamos ir vežamos į sąvartynus dengti kaupus. Jei prie Kauno pradės veikti atliekų deginimo jėgainė, kompostą galėsime džiovinti ir tiekti kaip kurą“, – pasakojo K. Balčiūnas.

Bendras Kauno MBA įrenginių našumas bus 220 tūkst. tonų išrūšiuotų atliekų per metus. 

Jo teigimu, pastačius Kauno MBA į regiono sąvartyną Lapėse pateks per pusę mažiau šiukšlių.

Bendras Kauno MBA įrenginių našumas bus 220 tūkst. tonų išrūšiuotų atliekų per metus. Biologiškai skaidžių atliekų įrenginiai paruoš 100 tūkst. tonų komposto per metus.

Kauno RATC pernai gruodį pasirašė rangos sutartį su jungtinės veiklos pagrindu veikiančia ūkio subjektų grupe – kompanija „RTS Infra construction“ ir jos partneriais, Estijos kapitalo įmone „AS Ehitusfirma Rand ja Tuulberg filialas“ ir bendrove „Autokausta“.

Pasak K. Balčiūno, pagal ES paramos sąlygose nustatytus terminus Kauno MBA privalo būti pastatyta iki 2015 m. rugsėjo pabaigos.

„Pirmas rangos kursas buvo skelbtas dar prieš trejus metus, bet po to pralaimėjusių konkursą dalyvių buvome įtraukti į ilgus teismo procesus. Iš viso buvo pateikta net 14 ieškinių, buvo iškilusi grėsmė, kad nespėsime laiku pradėti darbus ir lėšas teks nukreipti kitiems aplinkosaugos projektams“, – sakė K. Balčiūnas.

Kol kas tik Alytuje sėkmingai vyksta statybos. Kitur objektai yra tik projektavimo stadijoje.

Dėl teismų vėlavo ir kitų regionų atliekų rūšiavimo centrų projektų įgyvendinimas. Kol kas tik Alytuje sėkmingai vyksta statybos. Kitur objektai yra tik projektavimo stadijoje.

Aplinkos projektų valdymo agentūros direktorius Kastytis Tuminas situacijos nedramatizuoja ir tikisi, kad iki liepos, kaip reikalaujama ES paramos sąlygose, bus baigtas visų objektų projektavimas ir prasidės statybos. „Klaidų taisymui jau nėra laiko, atidžiai išnagrinėsime kiekvieno regiono projektus, ar jie deramai parengti ir tik tada leisime pradėti statybas. Tikiuosi, kad visas skirtas lėšas panaudosime centrų statyboms“, – vylėsi K.Tuminas.

11 atliekų rūšiavimo centrų numatyta skirti 521 mln. litų. „Numatyta ir alternatyva. Jei kuriame nors regione nebus suspėta įgyvendinti projektų, parama bus nukreipta vandentvarkai“, – teigė K. Tuminas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius