Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kauno laisvoji ekonominė zona iki 2015 m. žada pritraukti 1,3 mlrd. litų investicijų

Šiemet Kauno laisvosios ekonominės zonos (LEZ) valdymo bendrovė pasirašė dvi sutartis, kurių vertė – daugiau nei 100 mln litų. Iš viso Kauno LEZ jau pasirašė sutartis su 16 Lietuvos ir užsienio kompanijų, kurios iki 2015 metų pabaigos čia ketina investuoti 1,3 mlrd. litų, sako Kauno LEZ atstovai.
Kaunas
Kaunas

„Patirtis parodo, kad viena darbo vieta LEZ sukuria tris darbo vietas už jos ribų. Planuoja, kad Kauno LEZ pradėjus veikti visoms 16 įmonių, darbuotojų skaičius padvigubės – bus sukurta 500 darbo vietų“, – antradienį spaudos konferencijoje pasakojo Kauno LEZ valdymo generalinis direktorius Vytautas Petružis.

Didžiausias investuotojas Kauno LEZ – kogeneracinę elektrinę statyti ketinanti suomių bendrovė „Fortum Heat Lietuva“. Jos investicijos sieks apytiksliai 690 mln. litų.

Pasak V.Petružio, laisvųjų ekonominių zonų privalumas – jose dažniausiai įsikuria aukštą pridėtinę vertę kuriančios įmonės.

„Ateina naujos technologijos, paprastai tiesioginių investicijų kapitalas migruoja iš išsivysčiusių šalių į mažiau besivystančias,o iš išsivysčiusių šalių ateina investicijos ir atneša aukštesne technologijas. Jos reikalauja kvalifikuotesnių darbo vietų, auga bendruomenės kvalifikacija“ – kalbėjo jis.

Pasak jo, LEZ'ai yra vieta ir investicijoms, ir reinvesticijoms – dėl patogių lengvatų, geros geografinės padėties, tai yra išskirtinė vieta, kur darbo vietos kuriamos sparčiau.

„Patirtis parodo, kad viena darbo vieta LEZ sukuria tris darbo vietas už jos ribų. Planuojama, kad Kauno LEZ pradėjus veikti visoms 16 įmonių, darbuotojų skaičius padvigubės – bus sukurta 500 darbo vietų“, – pasakojo Kauno LEZ valdymo generalinis direktorius.

Daugiau nei šimtą milijonų litų į Kauno LEZ ketina investuoti šilumos izoliacinių plokščių gamybos įmonė „Finnfoam“, pieno perdirbimo įmonės „Pienas LT“ ir suomių energetikos įmonė „Fortum Heat Lietuva“, kuri į kogeneracinę jėgainę Kaune ketina investuoti 690 mln. litų.

Šių metų pradžioje buvo pasirašytos investicijos su „Raguva“ ir suomių „Finnfoam“.

Kauno LEZ įmonės nuo bendrovės įkūrimo pradžios investavo 210 mln. litų. Be 16 bendrovių, Kauno LEZ veiklą vykdo dar beveik 20 LEZ statuso neturinčių įmonių.

Kauno LEZ šiuo metu investicijų pritraukimu nusileidžia Klaipėdai. Klaipėdoje pritrauktos investicijos sieki 1,5 mlrd. litų, o Kaune – 1,3 mlrd. litų.

Kodėl mes būdami dvigubai didesniu miestu turime tokį pat pasiekimą kaip Klaipėda? Valstybė ir savivaldybės į Kauno LEZ investavo gerokai mažiau, 25 milijonai investuota į Klaipėdą, o į Kauną – tik 3 mln. litų“, – kalbėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius