Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Kauno senamiestyje – viskio kultūros lopšys

Šarūnas Karalius
Asmeninio archyvo nuotr. / Šarūnas Karalius
Šaltinis: 15min
0
Skaitysiu vėliau
A A

Kauniečiai, visuomet didžiavęsi gražiomis moterimis, skambiomis krepšinio pergalėmis ir miesto centrą gaubiančia gamta, gali džiaugtis dar vienu pasiekimu. Prieš daugiau nei pusę metų Kauno senamiestyje duris atvėrusį viskio barą „W 1640“ galime drąsiai vadinti Lietuvoje pirmuosius žingsnius žengiančios viskio kultūros lopšiu.

Praėjusių metų pabaigoje autentiškai įrengtame, 17 a. menančiame rūsyje savo svajonę išpildęs Šarūnas Karalius šiandien jau gali džiaugtis gausia nuolatinių baro lankytojų armija. Plačiausią viskių asortimentą Lietuvoje turintis baras „W 1640“ dar šiais metais turėtų perkopti 200 skirtingų rūšių ribą.

Pokalbis su šio baro įkūrėju Š.Karaliumi – apie rečiausias viskio rūšis, smalsuolius traukiantį rūdinto plieno barą bei į Lietuvą pagaliau ateinantį suvokimą, jog už kiekybę yra svarbesnė gėrimo kokybė.

Viskiai – net iki 40 metų

Ar galima viskio barą „W 1640“ laikyti plačiausią viskio asortimentą siūlančiu baru Lietuvoje? Ar galėtumėte atskleisti, kiek maždaug gali būti verta „Viskio baro“ turima viskių kolekcija?

Taip, viskio baras „W 1640“ turi plačiausią viskių asortimentą Lietuvoje. Jau perkopėme 150 rūšių ir sėkmingai artėjame link 200. Unikali kolekcija reikalauja išskirtinio dėmesio bei lėšų. 2/3 visų viskių importuojame patys, tad jų nerasite nei prekybos centruose, nei kitose gėrimų parduotuvėse. Turime išties unikalią viskių kolekciją nuo gan retų viskių iš Švedijos ar Japonijos iki 32 ar net 40 metų senumo viskių. Pasaulio viskio parduotuvėse, tarkime, 40 metų viskio butelio kaina gali siekti nuo 1 tūkst. iki 10 tūkst. Lt ar net dar daugiau.

Ką galėtumėte papasakoti apie senovinį, autentišką rūsį, kuriame yra įsikūręs viskio baras „W 1640“?

Viskio baras įsikūręs Kauno senamiestyje, Birštono ir Kurpių gatvių sankirtoje, – Kurpių g. 29. Tai unikalus XVII amžiaus rūsys. Pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose namas, kuriame esame įsikūrę, buvo paminėtas būtent 1640 metais. Tai patvirtina specialistų atlikta istorinė apžvalga. Tais metais pastatą įsigijo čerpininkas Laurinavičius. Turėdami savo arsenale tokį istorinį bagažą, perkėlėme jį ir į mūsų viskio baro pavadinimą – W 1640. Baro interjerą kūrė architektas Audrys Karalius. Apie jo sukurtą rūdinto plieno barą jau sklando legendos, tad žmonės užsuka ne tik viskio taurelės išlenkti, bet ir baro apžiūrėti.

 Išskirtinis dėmesys – maisto kokybei

Žinau, jog „Viskio bare“ galima įsigyti ne tik viskio, tačiau ir kitų gėrimų bei maisto. Papasakokite apie tai.

Be daugiau nei 150 rūšių viskio, turime nemažą ir kitų stipriųjų gėrimų pasirinkimą. Ieškantys kokybiškų gėrimų, kuriuos, deja, vis dar nedažnai sutiksi Lietuvoje, pas mus ras nemažą romų ir tekilų pasirinkimą. Taip pat siūlome alų bei vyną ar bet kurį mėgstamą kokteilį.

Maisto meniu taip pat formavome kreipdami dėmesį į kokybę. Siūlome salotas bei užkandžius su dūminiame viskyje marinuota lašiša. Baro hitu tapo cezario salotos su vištiena. Šį patiekalą galima rasti daugelyje meniu, bet dažnai jo receptūra iškraipoma. Mes naudojame visus šioms salotoms būtinus ingridientus: romaninės salotos, padažas ruošiamas su ančiuviais, o krutonus kepame patys.
Tuo pačiu stengiamės įnešti ir kažką savito. Taip atsirado nuostabus grąžgarsčių, lietuviško kumpio ir balzaminio acto derinys, ar dūminiame viskyje marinuota lašiša, kurios receptą tobulinome kelis mėnesius.

Kartas nuo karto bare rengiamos viskio degustacijos. Ką jų lankytojai sužino ir patiria?

Viskis yra gėrimas turintis itin plačią skonių paletę. Galima rasti salstelėjusių ir vaisiais kvepiančių, ar jūros druska, bei durpėmis alsuojančių viskių. Amerikietiški burbonai turi sodrius vanilės kvapus, o airiški – kriaušių bei obuolių aromatus.

Degustacijų metu aptariame viskių regionus, skonių skirtumus – tai platus ir labai įdomus pasaulis. Juk viskis gaminamas visuose kontinentuose. Nuo Europos iki Japonijos, ar nuo Amerikos iki Azijos. Viskis, kaip ir vynas ar alus, gali būti geriamas įvairiomis progomis. Jis geriamas kaip aperatyvas, ragaujamas vienas, ar maišomas į kokteilius.

 Degustacijose – visuomet anšlagas

Ar galima sakyti, jog Lietuvoje ar Kaune jau turime kažkokią viskio gėrimo kultūrą?

Viskio kultūra Lietuvoje dar labai jauna, tačiau paskutiniais metais jaučiamas itin didelis susidomėjimas ja. Apie tai byloja ir mūsų degustacijos, į kurias išperkami visi bilietai. Džiugu, kad žmonės jaučia poreikį tobulinti savo žinias šioje srityje bei orientuotis į gėrimo kokybę, o ne kiekybę.

Kalbant apie patį viskį, kas tai per gėrimas? Ką įdomaus apie jį galėtumėte papasakoti?

Viskis kaip ir vynas yra skirstomas pagal regionus. Tai gėrimas, kuris ąžuolo statinėse brandinamas ilgus metus. Priklausomai nuo statinėms gaminti naudojamos medienos ir nuo to, koks gėrimas buvo prieš tai jose laikytas (vynas, burbonas ar šeris), gaunamas labai įvairaus skonio viskis. Viskį išgarsino škotai ir airiai, bet šiomis dienomis jis yra gaminamas visame pasaulyje.

Sakote, jog viskio baras „W 1640“ – tai vieta ne užkietėjusiems viskio mėgėjams, o greičiau atvirkščiai – dar tik po truputį susipažįstantiems su šiuo gėrimu. Gal galėtumėte tai paaiškint plačiau?

Tai vieta skirta kiekvienam: tiek pradedančiam viskio mėgėjui, tiek ir daugiau susipažinusiam su šio gėrimo kultūra. Baro meniu yra ir trisdešimties, ar keturiasdešimties metų viskių, kuriems suprasti reikalingas šioks toks žinių bagažas. Bet tuo pačiu turime degustacinius pasiūlymus, kuriuos užsisakę galėsite surengti pirmą savo gyvenime viskio degustaciją.
 

 

Pavadinimas
Pavadinimas

 

Komentarai
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Daugiau straipsnių nėra
Rodyti senesnius straipsnius
KALĖDINIŲ DOVANŲ GIDAS
Parašykite atsiliepimą apie VERSLO rubriką