-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keista Lietuvoje parduodamos „Redmond“ technikos mįslė: ar Kinijoje gamintas produktas – rusiškas?

Rusijoje įkurtas „Redmond“ prekės ženklas, kurio produkcija parduodama ir Lietuvoje, šioje šalyje laimi apdovanojimus ir laikomas savu. Vis dėlto, vietos parduotuves smulkūs virtuvės elektronikos prietaisai pasiekia per Latviją, o pati technika gaminama Kinijoje. Ar prieš Rusijos agresiją protestuojantys pardavėjai turėtų neparduoti, o pirkėjai – nepirkti „Redmond“ produkcijos? Atsakymas – nebūtinai vienareikšmiškas.
„Redmond“ produkcija „Pigu.lt“ platformoje
„Redmond“ produkcija „Pigu.lt“ platformoje / 123RF ir ekrano nuotr.
Temos: 2 Rusija Elektronika

Į 15min redakciją besikreipusi Rita buvo pasipiktinusi tuo, kad vos nenusipirko rusiško daugiafukcinio puodo, dažniausiai vadinamo tiesiog multipuodu. Tai elektroninis virtuvės įrenginys, automatizuojantis maisto ruošimą.

Daugiafunkcinį puodą moteris norėjo įsigyti iš elektroninės platformos pigu.lt.

Tokius produktus gamina daugybė kompanijų, tačiau geriausios kokybės aparatų kainos yra aukštesnės.

Tad produktas pažymėtas „Redmond“ prekės ženklu, moteriai iš pradžių pasirodė kaip gera alternatyva. Visgi jau užsisakius puodą, Ritai sukėlė įtarimų, jog nemažai prekę platformoje apžvelgiančių komentarų parašyta rusų kalba. Panaršius internete, Ritos įtarimas pasitvirtino – „Redmond“ yra žinomas Rusijoje įsteigtas buitinės elektronikos prekės ženklas.

Moteris smerkia Rusijos agresiją Ukrainoje, todėl 15min pasakojo pasipiktinusi, kad įsigyjant pirkinius tokios detalės nėra atskleidžiamos.

Nors elektroninėse parduotuvėse ne visada nurodoma kilmės šalis, tačiau, pavyzdžiui, toje pačioje pigu.lt paspaudus ant „Tefal“ multipuodo, pirkėjui atskiru tekstu pranešama, kad tai – Prancūzijos gamintojas.

Ekrano nuotrauka/Ekrano nuotrauka
Ekrano nuotrauka/Ekrano nuotrauka

„Redmond“ produkcija iki šiol prekiauta ir daugelyje kitų šalies e.prekybos platformų: varle.lt, senukai.lt, avitela.lt, elektromarkt.lt, krinona.lt, Topocentras.lt ir nemažai kitų mažiau girdėtų parduotuvių.

15min pradėjus domėtis šia istorija ir nusiuntus užklausas kai kurioms iš jų, „Redmond“ produkcija iš pardavimo buvo išimta – tokių veiksmų po užklausos ėmėsi pigu.lt ir „Topo centras“. O „Avitelos prekybos“, valdančios tiek prekybos tinklus „Avitela“, tiek „Elektromarkt“, atstovai į užklausą neatsakė ir jokių veiksmų nesiėmė.

Formaliai multipuodais, kaip preke, prekiauti tarsi galima – „Redmond“ nėra gaminama Rusijoje, o gaminama Kinijoje. Importas taip pat vykdomas naudojantis kitose šalyse įsteigtomis kompanijomis.

Tačiau, kaip produktas, tokie puodai nuo sausio pradžios patenka po ES sankcijomis Rusijai, 15min patvirtino Lietuvos muitinės atstovai.

„Daugiafunkciniai puodai klasifikuojami kombinuotosios nomenklatūros (KN) 8516 79 70 subpozicijoje. Prekės, klasifikuojamos šiuo KN kodu, patenka į reglamento 833/2014 (dėl ribojamųjų priemonių atsižvelgiant į Rusijos veiksmus, kuriais destabilizuojama padėtis Ukrainoje) ХХI priedo B dalį, todėl pagal to paties reglamento 3i straipsnio 1,2 ir 3b dalių nuostatas, šias prekes draudžiama importuoti į ES nuo 2023 m. sausio 8 d.“, – nurodoma gautame atsakyme.

Tačiau aiškinantis, ar šis prekės ženklas iš tiesų rusiškas, iškilo dar viena netikėta detalė – pasirodo, kai kurios „Redmond“ prekės teoriškai gali būti gaminamos ir ukrainiečių užsakymu.

„Amerikietiškas“ prekės ženklas, sukurtas Rusijoje, laikomas „savu“

„Redmond“ yra žinomas Rusijoje prekės ženklas, pelnęs daugybę vietos apdovanojimų ganėtinai specifinėse buitinės elektronikos kategorijose.

Kompanija gamina įvairią virtuvės techniką, tokią kaip virduliai, duonkepės ir panašiai, tačiau žymiausias gaminys yra būtent multipuodai. Skaičiuojama, kad jau 2015 m. kompanija didelėje Rusijos rinkoje galėjo užimti apie trečdalį multipuodų nišos.

Beveik nuo pat įsteigimo Rusijoje pradžios „Redmond“ įkūrė įmonę ir JAV, o vėliau ilgai naudojosi ja, nurodydama kaip prekės ženklo kilmės šalį.

„Redmond“ – JAV neretai aptinkamas asmenvardis ir vietovardis. Pavyzdžiui, 83 tūkst. gyventojų turintis Redmondas yra šešioliktas pagal dydį Vašingtono valstijos miestas, čia yra įsikūrusi „Microsoft“ būstinė.

Suvedus „Redmond“ į paieškos laukelį jau minėtoje pigu.lt platformoje, galima rasti ir daugiau prekių, pavyzdžiui, turistinius batus ar akinius.

Pavyzdžiui, žinoma JAV aktyvaus laisvalaikio rūbų kompanija „Columbia“ naudoja „Redmond“ prekės ženklą daliai savo žygiams skirtos avalynės. O „Smith Redmond“ turistiniai akiniai yra gaminami Italijoje ir taip pat neturi nieko bendro su rusiška virtuvės elektronika.

123RF.com nuotr./Kremlius
123RF.com nuotr./Kremlius

Kad ir kaip būtų, JAV buitinių prietaisų rinkos „Redmond“ neužkariavo. Veikla visuomet buvo vykdoma daugiausia Rusijoje ir aplinkinėse šalyse. „Redmond“ technika Rusijoje laimėjo įvairių prizų ir apdovanojimų. Vienas naujausių tokių apdovanojimų Rusijoje – „Liaudies prekės ženklas 2022“ („Narodnaja marka“).

Šį apdovanojimą vainikavo pernai Kremliuje gruodį vykęs renginys, o į sceną atsiimti prizo lipo pati kompanijos vadovė Diana Želiaskova.

Požymių, kad kaip „tarptautinis prekės ženklas“ pozicionuojamas „Redmond“ save daugiausia sieja su Rusija, yra ir daugiau.

Įvedus „Redmond“ į „Google“ paiešką vienas pirmųjų rezultatų yra „oficialus „Redmond“ tinklalapis“, kuriame galima rasti informacijos apie kompaniją ir jos veiklą.

Patys „Redmond.company“ ar „multivarka.pro“ domenai irgi registruoti per rusiškas, Sankt Peterburge registruotas, bendroves, rodo viešai prieinami duomenys. Be to, tinklalapio privatumo taisyklėse nurodoma, kad duomenys tvarkomi pagal Rusijos federacijos įstatymus.

„Redmond“ savo oficialiame tinklalapyje taip pat dalijasi ir rusiškos žiniasklaidos publikacijomis, kuriose irgi galima rasti įdomių detalių.

Vienoje iš publikacijų, kurios nuorodą, kaip jau minėjome, į savo tinklalapį įsidėjo patys „Redmond“, šis prekės ženklas įvardijamas kaip „tarptautinis prekės ženklas su rusiškomis šaknimis“.

Vienas įdomesnių epizodų – „Gazprom media“ kontroliuojamos Rusijos televizijos NTV 2022 m. birželį paskelbtas reportažas ir pagal jį paruoštas straipsnis apie tai, kaip rusiški gaminiai buvo ilgai maskuoti po vakarietiškais vardais.

Rengiant reportažą pirmąja pašnekove rusų televizijos žurnalistai pasirinko būtent „Redmond“ vadovę D.Želiaskovą.

Kita iškalbinga detalė – oficialiame gamintojo tinklalapyje yra daugybė šalių, kur platinama jų produkcija, tačiau nėra Ukrainos. Įdomu tai, kad 15min pradėjus domėtis „Redmond“ prekės ženklu, tarp oficialių partnerių buvo įrašytos ir kai kurios Lietuvos parduotuvės, tačiau šiandien Lietuvos sarąše taip pat nebėra.

Nors šio prekės ženklo valdymui pristeigta daugybė kompanijų, pagrindinė veikla vykdoma per Sankt Peterburge registruotą kompaniją „Ilot“ (ИЛОТ).

Dabartinė „Redmond“ vadovė Diana Želiaskova vadove tapo pernai, kai iš vadovo kėdės buvo pašalintas kitas kompanijos įkūrėjas Andrejus Siniavinas.

Pastarasis ginčijo atleidimą, nors jo pakeitimas buvo paremtas tuo, kad jis gyvena užsienyje ir pats mėgina išvengti teismų. Jį pakeitusi D.Želiaskova dar prieš kelerius metus pati buvo teisiama dėl mokestinių nusikaltimų. Tačiau tai, regis, praeitis – kaip matoma iš „Narodnaja marka“ apdovanojimų, bent jau pats ženklas Rusijoje reabilituotas.

Iš vieno „Redmond“ atsirado... du

Tačiau šio prekės ženklo istorija turi ir įdomų ukrainietišką posūkį.

Visa „Redmond“ buitinė technika, kiek 15min pavyko peržvelgti, yra pagaminta Kinijoje – „Redmond“ tiesiog užsideda savo prekės ženklą.

Tokią taktiką naudoja daugelis pasaulio elektronikos gamintojų.

Vis dėlto čia atsiranda dar vienas nežinomasis – tokius ar panašius įrenginius galimai gamina net keletas kinų gamyklų, ant visų produktų dedami identiški „Redmond“ logotipai, bet prekės ženklo savininkai – du.

Originaliai „Redmond“ Rusijoje 2007 m. įkūrė trys pagrindiniai asmenys – Maksimas Agejenko bei minėti A.Siniavinas ir D.Želiaskova. Už „Redmond“ produkciją ilgus metus formaliai buvo atsakinga Rusijoje įkurta kompanija „Technopoysk“, o kompanijos „Redmond Industrial Group LLC“ registracija Jungtinėse Valstijose leido pozicionuoti save kaip šios šalies prekės ženklą.

Tačiau 2016 m. balandį M.Agejenko mirė ir tarp verslo partnerių ir velionio šeimos narių prasidėjo mūšiai dėl paveldėjimo.

Kaip rašo Forbes.ua, M.Agejenko žmona, jo vaikai bei A.Siniavinas su D.Želiaskova nesutarė dėl akcijų vertės. Ieškiniai dėl teisių į „Redmond“ iki šiol nesibaigė.

Panašiu metu net keletas kompanijų nepriklausomai pradėjo gaminti „Redmond“ prekės gaminius Kinijoje, kuriuos parduodavo Ukrainoje, teigė Forbes.ua kalbintas ukrainietiško prekybos tinklo „Foxtrot“ vadovas Viačeslavas Sklonyjus.

Oficialus „Redmond“ platintojas Ukrainoje buvo Anatolijus Agejenko, velionio Maksimo Agejenko iš „Technopoysk“ brolis.

„Redmond“ prekės ženklas vėliau A.Agejenko buvo parduotas ukrainietiškai „Rich Market“ kompanijai. Kaip Forbes.ua kalbėjo teisininkas Denysas Krajnikas, atstovaujantis šios bendrovės interesams, sandoris įvyko 2019.

Šiandien patentų duomenų bazėse galima rasti, kad „Redmond“ prekės ženklas – toks, koks dedamas ant multipuodų ir kitos produkcijos, yra registruotas tiek Ukrainoje, tiek Rusijoje.

Kaip rašo Forbes.ua, „Technopoysk“ teisiškai mėgino kovoti dėl „Redmond“ prekės ženklo naudojimo Ukrainoje, kreipėsi į vietos teismus, tačiau nesėkmingai. Teisinės batalijos dėl jo tęsėsi net ir karo Ukrainoje metu.

Forbes.ua taip pat rašo, kad po pirmosios leidinio publikacijos šia tema pardavėjai nutraukinėjo kontraktus su „Rich Market“ dėl to, kad šis prekės ženklas pernelyg siejamas su Rusija.

Šiuo metu pagrindinėse Ukrainos elektroninės prekybos platformose dar galima rasti tokių gaminių, tačiau beveik niekas, kas eksponuojama „oficialiame“ rusiškame redmond.company tinklalapyje, nėra prieinama Ukrainos e.parduotuvėse.

Viena didžiausių skirčių – smulkioji buitinė technika pritaikyta mobiliosioms programėlėms. Rusiškasis „Redmond“ jau prieš kurį laiką pristatė specialias mobiliąsias programėles, kuriomis galima valdyti tokius produktus kaip multipuodai. Didžiosios Ukrainos buitinės elektronikos parduotuvės tokių gaminių neturi.

Kita įdomi detalė – jau nuo sausio skelbta, kad su išmaniaisiais multipuodais susietos mobiliosios „Redmond“ programėlės gali susidurti su sunkumais. Problemų esą kilo dėl nesutarimų su jos kūrėjais iš užsienio.

Šią savaitę rusiškas technologijų tinklalapis iXBT.com, pakalbinęs „Redmond“ atstovus, išgirdo, kad pagrindinės problemos buvo išspręstos: dabartinė programos versija yra visiškai rusiška.

Kaip reaguoja lietuviai?

Oficialiame „Redmond“ tinklapyje – tame, kuriame nėra nė užuominos apie Ukrainos rinką – nurodomi ir prekybos partneriai įvairiose šalyse.

Lietuvoje tokiais dar neseniai buvo įvardijami „Topo centras“, „Avitela“ ir „Technorama“. Taip pat yra ir oficiali „Redmond“ parduotuvė, kurios akcininkai – Latvijoje įkurta įmonė „Redmond Baltic“.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Topo centras“
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Topo centras“

Kaip minėta, šiuo metu Lietuvos oficialiame partnerius nurodančiame sąraše nerasite.

15min pradėjus domėtis šia istorija, „Technorama“ savo elektroninėje platformoje esančiame asortimente jokių „Redmond“ produktų neturėjo. „Topo centro“ platformoje radome du multipuodus, kurie jau pašalinti, „Elektromarkt“ – aštuonis, kurie dar pardavinėjami.

„Avitelos prekybos“ nuotr./„Elektromarkt“
„Avitelos prekybos“ nuotr./„Elektromarkt“

Pasiteiravus „Redmond“ buitine technika prekiaujančių Lietuvos pardavėjų, atsakymai būdavo panašūs – multipuodai importuojami per Latvijoje registruotas įmones, o gamintojo šalis, kaip jau minėta, yra Kinija.

„Topo centro“ prekybos partneris buvo jau minėta „Redmond Baltic“. Kaip 15min informavo Pigu.lt atstovas Nerijus Mikalajūnas, „Redmond“ prekių dokumentai ir sertifikatai prekiautojui irgi atrodė tvarkingi – gamintoju nurodoma „Power Point Limited Inc“ kompanija Kinijoje, importuotoju – „Spilva Trading“ Latvijoje. Ant gaminių pritvirtinti Jungtinės Karalystės prekių kodai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Atidaryta nauja Pigu.lt parduotuvė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Atidaryta nauja Pigu.lt parduotuvė

Pigu.lt karo Ukrainoje pradžioje paskelbė, kad stabdo prekybą Rusijoje ir Baltarusijoje pagamintomis prekėmis. Nors tokios elektronikos reali gamybos šalis – Kinija, bendrovė po 15min užklausos pašalino „Redmond“ produktus iš asortimento.

„Įvertinę paaiškėjusią informaciją, kad prekės ženklo savininkai, o tai reikštų, kad ir galutiniai naudos gavėjai, galimai yra Rusijos piliečiai, priėmėme sprendimą sustabdyti šių gaminių pardavimą mūsų prekybos platformoje. Apie sprendimą stabdyti prekybą iki įrodymų pateikimo, kad galutiniai naudos gavėjai nėra Rusijoje, informavome šiomis prekėmis prekiavusį pardavėją“, – komentavo N.Mikalajūnas.

Iš elektronikos ir namų technikos prekybos tinklus „Avitela“ bei „Elektromarkt“ valdančios „Avitelos prekyba“ komentaro kol kas nepavyko gauti, kompanija veiksmų dėl šio prekės ženklo, panašu, nesiėmė.

UAB „Topo Grupės“ atstovė Dovilė Zapkutė teigė, kad grupės pozicija Rusijos agresijos Ukrainos atžvilgiu – neprekiauti jokiomis prekėmis, kurios yra pagamintos Rusijoje arba Baltarusijoje.

„Nepaisant to, kokiu būdu prekė yra įsigyjama, jos kilmės šalis turi būti nurodyta ant pakuotės, šiuo konkrečiu atveju tai yra Kinija. Prekių importuotojas yra Latvijoje registruota SIA „Redmond Baltic“. Sužinoję informaciją apie „Redmond“ akcininkus, iškart ėmėmės veiksmų ir šio prekės ženklo turimą vieną prekę nedelsiant pašalinome iš prekybos“, – teigė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius