Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Maxima“ paskelbė, kad Lietuvoje viskas pigiau, o kai kas kainuoja net dukart mažiau nei Lenkijoje

Didelėmis kainomis besiskundžiantiems gyventojams „Maxima“ turi atkirtį – atlikusi tyrimą padarė išvadą, kad Lietuvoje populiariausi produktai yra pigiausi Europoje, o kai kas – net dvigubai pigiau nei Lenkijoje. Tiesa, visas prekių krepšelis Lenkijoje yra nežymiai pigesnis nei Lietuvoje. Be to, „Maxima“ užsienyje vertino ne pačių pigiausių prekybos tinklų kainas, todėl tikėtina, kad galima rasti ir pigesnės produkcijos.
„Maxima“ parduotuvėje
„Maxima“ parduotuvėje / „Maximos“ nuotr.

„Maxima“ atliktas kainų palyginimo tyrimas, kurio metu buvo vertinamos daugiau nei 100 populiariausių ir daugiau nei 30 mažiausios kainos maisto bei buities prekių kainos 14 Europos šalių, parodė, kad Lenkijos gyventojai už bendrą analogiškų pirkinių krepšelį moka 2 eurais pigiau nei lietuviai.

Lietuvoje už tokį, daugiau nei 30 populiarių mažiausios kainos prekių apimantį, krepšelį tektų sumokėti 52 eurus, kai Lenkijoje – 50 eurų, rašoma bendrovės pranešime spaudai.

32 mažiausios kainos prekių krepšelio kainų palyginimas 14 Europos šalių 2016 m. liepą

32 mažiausios kainos prekių krepšelio kainų palyginimas 14 Europos šalių 2016 m. liepą
32 mažiausios kainos prekių krepšelio kainų palyginimas 14 Europos šalių 2016 m. liepą

Tiesa, skelbia „Maxima“, kai kurie produktai Lietuvoje yra žymiai pigesni nei Lenkijoje. Pavyzdžiui, iki 50 proc. mažiau lietuviai moka už rūkytą dešrą, kai kurių rūšių makaronus, margariną, negazuotą vandenį, taip pat šviesią duoną, šviežią jautieną – šie produktai dažni lietuvių pirkinių krepšeliuose. Kiek mažiau lietuviai moka ir už kai kurių rūšių šokoladinius batonėlius, gaiviuosius gėrimus, dantų pastą.

Lyginant su kitomis tyrimo metu lygintomis Europos šalimis, lietuviai kur kas mažiau moka už bulves, cukrų, druską, kai kurių rūšių duonos gaminius, grietinę, jogurtą, pieną, margariną, makaronus, kiaušinius, virtas dešreles, negazuotą geriamąjį vandenį, kai kurių rūšių šokoladinius batonėlius, lydyto sūrio gaminius, grikių kruopas, taip pat tualetinį popierių ir popierinius rankšluosčius.

Tyrimo duomenimis, už daugiau nei 100 populiariausių maisto ir namų apyvokos prekių apimantį krepšelį lietuviai šią vasarą moka 136 eurus ir užima trečią vietą pagal mažiausias šio gausaus krepšelio produktų kainas. Kiek mažiau už tuos pačius produktus moka tik bulgarai – 131 eurą ir lenkai – 121 eurą. Po Lenkijos, Bulgarijos ir Lietuvos pigiausių Europos šalių penketuke rikiuojasi Estija ir Jungtinė Karalystė, kurių gyventojai už analogišką pirkinių krepšelį moka po 147 ir 157 eurus.

112 perkamiausių prekių krepšelio kainų palyginimas 14 šalių šių metų liepą:

Maisto krepšelių palyginimas
Maisto krepšelių palyginimas

Kitose Europos šalyse už tokius pat pirkinius pirkėjams tenka mokėti net iki kelių šimtų eurų brangiau. Brangiausiai maisto ir buities prekes šią liepą perka Šveicarijos, Prancūzijos, Austrijos, Čekijos ir Italijos gyventojai. Šveicarijoje analogiškas pirkinių krepšelis šiuo metu kainuoja net 424 eurus, Prancūzijoje – 230 eurų, Austrijoje – 205, Čekijoje ir Italijoje – atitinkamai 199 ir 190 eurų.

Tarp populiariausių tyrimo metu vertintų prekių patenka dažniausiai Europos pirkėjų įsigyjami maisto produktai ir kitos vartojimo prekės. Tarp jų – duona, miltai, ryžiai, kiaušiniai, pienas, sūris, mėsa, švieži vaisiai ir daržovės, cukrus, kava bei kiti kasdien vartojami maisto produktai. Taip pat tualetinis popierius ir popieriniai rankšluosčiai, higienos, valymo bei skalbimo priemonės, rūkalai, alkoholis.

Lygino ne su pačiais pigiausiais tinklais

Bendrovės „Maxima LT“ analitikai analogišką kainų palyginimo skirtingose Europos šalyse tyrimą atlieka kelis kartus per metus. Jo metu lyginamos panašios koncepcijos ir tam pačiam kainų segmentui priklausančių prekybos tinklų viešai pateikiamos kainos.

Pavyzdžiui, Airijoje žiūrėtos „Tesco“, Austrijoje „Billa“, Čekijoje „Nakuptesi“, Italijoje „Pronto Spesa“, Ispanijoje „Capraboacasa“, Prancūzijoje „Auchan Direct“, Lenkijoje „Leclerc“, Švedijoje „Coop“, Vokietijoje „Rewe“, Didžiojoje Britanijoje analizuotas tinklalapis „My Supermarket“, Baltijos šalyse žiūrėtos „Maxima“ prekybos tinklo kainos.

Kitaip tariant, „Maxima“ pasirinko ne pačius pigiausius prekybos tinklus Europoje, palikdama nuošalėje „Lidl“, „Aldi“, „Žabka“ ir kitus. O tai reiškia, kad galbūt tuose prekybos centruose užsienyje galima rasti ir pigesnės produkcijos.

„Kadangi lyginamos kainos 14-oje Europos šalių, to paties tinklo visose šalyse paprasčiausiai nėra. Renkantis parduotuvę atsižvelgiame ir į tai, kad ji nebūtų brangiausia. Kainos lyginamos tiek remiantis pirkinių krepšelių lyginimu el. parduotuvėse, tiek ir lankantis pačiose parduotuvėse“, – 15min sakė „Maxima“ Komunikacijos vadovė Renata Saulytė.

Lyginant populiariausių prekių kainas skirtingose Europos šalyse papildomai vertinamos ir šių prekės ženklų prekių kainos: „Actimel“, „Activia“, „Ajax“, „Ariel“, „Bonduelle“, „Coca-Cola“, „Colgate“, „Domestos“, „Dove“, „Heinz“, „Hellmanns“, „Jacobs“ ir kt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius