-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Negalios paliesti – meilė ir supratimas griauna atskirties sienas

Kaip gyvena šeima, auginanti neįgalų vaiką? Žinome, kad ji turi daugiau rūpesčių dėl papildomos priežiūros, sveikatos problemų, poreikio pritaikyti buitį. Tačiau ar mes žinome, kad mūsų mokėjimas bendrauti su šiuo kitonišku vaiku, jo integracija yra ne mažiau svarbu už pačias geriausias gyvenimo sąlygas? Pažinti, mokytis suprasti ir padėti buvo siekiama šią vasarą labdaros ir paramos fondo „Algojimas“ surengtose neįgalių vaikų ir jų šeimų stovyklose „Vasara spalvose ir garsuose“. Ši projekto „Tapk“ programa finansuojama iš Europos socialinio fondo.
„Neretai tėvai, globėjai vengia kartu su neįgaliu vaiku rodytis viešumoje. Taip neturi būti, mes stengiamės sugriauti tokios atskirties sienas“, – pasakoja Aušra Stančikienė.
„Neretai tėvai, globėjai vengia kartu su neįgaliu vaiku rodytis viešumoje. Taip neturi būti, mes stengiamės sugriauti tokios atskirties sienas“, – pasakoja Aušra Stančikienė. / „Algojimas“ archyvo nuotr.
Temos: 1 Neįgalumas

Universali spalvų, garsų ir šokio kalba

Labdaros ir paramos fondo „Algojimas“ įgyvendinamoje programoje dalyvavo beveik 200 šeimų, auginančių autizmu, cerebriniu paralyžiumi, vėžiu sergančius, judėjimo sutrikimų bei kompleksinę negalią turinčius vaikus. Fondo vadovė Aušra Stančikienė pasakojo, kad jų stovyklose ne atsitiktinai vaikų ugdymui pasirinkti menai. „Muzika, dailė, šokis padeda atsikratyti neigiamų emocijų, „iškrauti“ streso energiją, moko susikaupti. Svarbu leisti pačiam vaikui reikštis, įduoti tam reikalingas priemones“, – sako ji. – Užsiėmimai vykdavo labai jautriai, atsižvelgiant į kiekvieno vaiko negalią, emocinę būseną. Manau, kad mums pavyko pasiekti savo tikslus. Ir pasimokėme, ir pailsėjome, ir pabendravome.“

„Kai prieš trejus metus surengėme tokią bendrą sveikųjų ir neįgaliųjų stovyklą, buvome pirmieji Lietuvoje. Mūsų tikslas – mažinti neįgaliųjų atskirtį nuo visuomenės. Laikas keisti požiūrį į negalią, atsikratyti stereotipų, kad šeimos galėtų gyventi visavertį gyvenimą, kuriame daug spalvų, garsų, įspūdžių“, – įsitikinusi A. Stančikienė.

Nereikia gailėti – reikia mylėti

Visas šešias savaites stovykloje dirbusi Lolita Zagurskaitė jas vadina nuostabiausiomis savo gyvenime. „Į pirmą pamainą važiavau nedrąsiai, tačiau akimirksniu suvokiau, kad atsidūriau ten, kur turiu būti. Pabūti tokioje aplinkoje reikėtų kiekvienam, pavargusiam nuo gyvenimo smulkmenų. Gal skambės banaliai, bet po stovyklos tarsi iš naujo pamačiau spalvas, susigrąžinau gyvenimo džiaugsmą. Tiek nuoširdumo, šilumos niekada dar nebuvau patyrusi.“

Pasak L. Zagurskaitės, stovykla labai pakeitė jos požiūrį į neįgaliuosius, su kuriais iki šiol neteko bendrauti.  „Daugumai žmonių atrodo, kad šių vaikų reikia gailėtis arba bendrauti su jais kaip su kūdikiais. Turime suvokti – jie tokie patys kaip ir mes visuomenės nariai. Nereikia jų gailėti, reikia juos mylėti.“

Langas į pasaulį – edukacinės programos

Lietuvoje yra apie 30 tūkst. negalią turinčių vaikų. Maždaug 7 tūkst. jų nelanko jokios ugdymo įstaigos, nors trokšta mokytis, kurti, bendrauti. Bene vienintelis jų langas į pasaulį – įvairios neformaliojo ugdymo grupės, programos ir projektai. Šią vasarą iš Švietimo ir mokslo ministerijos inicijuoto projekto „Tapk“ socialinės atskirties grupių vaikų vasaros edukacinėms programoms buvo skirta per 200 tūkst. litų.

Projektas, kurį įgyvendina Švietimo mainų paramos fondas, remia įvairias neformaliojo ugdymo iniciatyvas bei jų organizatorių mokymą. Pasak fondo komunikacijos specialisto Antano Rimdžiaus, siekiama, kad visi  vaikai galėtų naudotis jų poreikius atitinkančio  aukščiausios kokybės neformaliojo švietimo paslaugomis.

Bendrojo lavinimo mokyklose vaikai gauna būtinų mokslo žinių, tačiau to nepakanka  realizuoti savo specifinius gebėjimus, saviraišką, polinkius, troškimus. Šią spragą turi užpildyti neformalusis ugdymas.

Europos socialinis fondas
Europos socialinis fondas
Pavadinimas
Pavadinimas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius