-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Netikėčiausias 2013 metų karjeros vingis

2013 metais nemažai žinomų verslo lyderių savo noru ar susiklosčius nepalankioms aplinkybėms turėjo pasitraukti iš užimamų pareigų. Tarp jų – prekybos, telekomunikacijos, didelių valstybinių įmonių, bankų vadovai. Išrinkite jums netikėčiausią karjeros vingį.
Karjera
Karjera / 123rf nuotr.

Vasario 12 d. Lietuvos bankas sustabdė Ūkio banko veiklą. Po savaitės priimtas sprendimas Ūkio banką padalinti į gerąjį ir blogąjį. Gerąją Ūkio banko dalį perėmė Šiaulių bankas. Blogosios dalies bankroto procedūros vyksta iki šiol.

Žlugus Ūkio bankui jo savininkas ir faktinis vadovas Vladimiras Romanovas išvyko į Rusiją. Lietuvos Generalinė prokuratūra V.Romanovui yra pateikusi kaltinimus didelės vertės turto iššvaistymu, bet niekaip jo negali prisišaukti į Lietuvą.

Aliaus Koroliovo nuotr./Vladimiras Romanovas
Aliaus Koroliovo nuotr./Vladimiras Romanovas

Iki sukurtos finansinės piramidės kracho V.Romanovas valdė Škotijos futolo klubą Edinburgo „Hearts“, legendinę Lietuvos krepšinio komandą Kauno „Žalgirį“, jam priklausė aliuminio gamykla Bosnijoje, prabangus biurų pastatas Maskvoje, žiniasklaidos grupė „Diena Media News“, daugybė mažesnių verslų, planuota šimtus milijonų litų investuoti į grandiozinius nekilnojamojo turto projektus Vilniuje ir Minske.

Vasario pabaigoje iš telekomunikacijų, IT ir televizijos paslaugų teikėjos bendrovės TEO LT generalinio direktorius posto pasitraukė Arūnas Šikšta. Įmonei A.Šikšta vadovavo nuo 2004 metų sausio. Prieš tai jis buvo pirmojo Lietuvoje po Nepriklausomybės atkūrimo savarankiško užsienio kapitalo banko AB „Hansabankas“ steigėjas. Šio, o vėliau ir dar dviejų jungtinių bankų – Hansa-Lietuvos Taupomojo Banko (vėliau – „Swedbank“) – valdybų pirmininkas.

VU TVM nuotr./Naujasis VU TVM direktorius – Arūnas Šikšta
VU TVM nuotr./Naujasis VU TVM direktorius – Arūnas Šikšta

 TEO LT pareiškime buvo nurodyta, kad A.Šikšta įgyvendinus užsibrėžtus siekius bendrovėje yra pasirengęs naujai profesinei veiklai. Šių metų lapkričio pabaigoje A.Šikšta tapo Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokyklos direktoriumi.

Nuo 2013 m. A. Šikšta yra Centrinės ir Rytų Europos ekonominės plėtros instituto (CEED Institute) Varšuvoje valdybos narys. Šių metų spalį jis tapo ir Susisiekimo ministerijai pavaldaus Lietuvos radijo ir televizijos centro (Telecentro) valdybos nariu.

Gegužės mėnesį po 15 metų karjeros bankininkystės srityje iš „Swedbank“ Lietuvoje valdybos pirmininkas ir administracijos vadovas pareigų pasitraukė Antanas Danys. Savo pasitraukimo priežastis A.Danys paaiškino noru kurti naują verslą.

 „Swedbank“ valdybos pirmininkas Antanas Danys.
„Swedbank“ valdybos pirmininkas Antanas Danys.

Finansų sektoriuje A.Danys karjerą pradėjo „Hansa lizinge“ 1998 metais, ten ėjo finansų direktoriaus pareigas. Vėliau tuometiniame „Hansabanke“ vadovavo Elektroninių kanalų padaliniui, buvo Finansų tarnybos, Mažmeninės bankininkystės vadovas. Nuo 2004 m. A. Danys buvo „Hansabanko“ valdybos pirmininko pavaduotojas, o 2008 m. tapo valdybos pirmininku ir administracijos vadovu.

Šių metų spalio mėnesį A.Danys įregistravo UAB „DDS kapitalas“. Verslininkas žurnalistams pasakojo, jog jį domina privataus kapitalo fondų veikla. A.Danys yra ir jaunųjų profesionalų programos „Kurk Lietuvai“ patariamosios tarybos narys.

Birželį telekomunikacijų bendrovės „Omnitel“ prezidento postą paliko Antanas Zabulis. Jį pakeitė Danas Strombergas. A.Zabulis "Omnitel" vadovavo nuo 2000 m.

Mariaus Žičiaus nuotr./Antanas Zabulis
Mariaus Žičiaus nuotr./Antanas Zabulis

„Yra geras angliškas pasakymas – it is the right time (dabar – tinkamas laikas), – 15min.lt sakė A.Zabulis. – Tai galima paaiškinti labai įvairiais būdais: geras laikas dėl to, kad jau dvylika metų dirbu kompanijoje. Geras laikas, nes išties pačioje industrijoje vyksta dideli pokyčiai, kuriami duomenų verslo modeliai, išties visiškai kitokie akcentai, nei buvo anksčiau. Tai yra natūralus gyvenimas, ateina laikas pokyčiams.“

Verslininkas teigė, kad veiklos jam netrūks – jis yra kelių verslo asociacijų tarybų narys, Valstybės pažangos tarybos narys, dirba su ISM ir Kauno technologijos universitetais.

Rugsėjo mėnesį A.Zabulis tapo ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus visuomeniniu konsultantu žinių ekonomikos klausimais. Spalio mėnesį A.Zabulis pradėjo eiti sėkmingo lietuviško startuolio UAB „PriceOn“ valdybos pirmininko pareigas.

Liepos pabaigoje UAB „Visagino atominė elektrinė“ vadovo pareigų neteko Rimantas Vaitkus. Bendrovės valdybos pirmininku ir generaliniu direktoriumi išrinktas Dalius Misiūnas.

Rimantas Vaitkus
Rimantas Vaitkus

VAE įmonių grupei vadovavęs Rimantas Vaitkus toliau tęsia darbą Visagino atominės elektrinės projekte. R.Vaitkus UAB „Visagino atominė elektrinė“ generaliniu direktoriumi buvo paskirtas 2012 m. spalio 24 d.

Spalį iš pareigų pasitraukė telekomunikacijų bendrovės „Bitė Lietuva“ generalinis direktorius Chrisas Robbinsas. Jį pakeitė dabartinis bendrovės vadovas Fredas Hrenchukas, anksčiau jau vadovavęs „Bitei“.

Asmeninio albumo nuotr./Chrisas Robbinsas
Asmeninio albumo nuotr./Chrisas Robbinsas

„Bitėje“ Ch.Robbinsas dirbo nuo 2010 m., kuomet pradėjo eiti „Bitė Group“ direktoriaus pavaduotojo klientams pareigas.

Šių metų lapkričio mėnesį po tragedijos Rygoje sugriuvus prekybos centro „Maxima“ stogui iš „Maxima Latvija“ valdybos pirmininko pareigų atleistas Gintaras Jasinskas. „Akcininkų sprendimu G.Jasinskas iš pareigų atleidžiamas dėl nederamai pareikštos nuomonės šiuo skaudžiu ir sudėtingu Latvijos tautai metu“, – atleidimo motyvus paaiškino „Maxima group“ direktorius Mindaugas Bagdonavičius.

G.Jasinskas įmonėje pradėjo dirbti  dar 1993 m., kai „Maxima“ tinklą sudarė keturios parduotuvės. Pradėjęs nuo paprastų darbų, po kelerių metų jis jau vadovavo skirtingiems dukterinių grupės įmonių padaliniams ir tęsė karjerą vadovaudamas keliems grupės departamentams. Prieš tapdamas „Maxima LT“ generaliniu direktoriumi 2008 m. sausį, G.Jasinskas vadovavo Pirkimų departamentui. Vėliau buvo išsiųstas kurti „Maximos“ tinklo Latvijoje.

BFL/Dmitrijs Sulžics nuotr./„Maxima Latvija“ vadovo Gintaro Jasinsko spaudos konferencija dėl tragiškai pasibaigusios Rygos parduotuvės „Maxima“ griūties.
BFL/Dmitrijs Sulžics nuotr./„Maxima Latvija“ vadovo Gintaro Jasinsko spaudos konferencija dėl tragiškai pasibaigusios Rygos parduotuvės „Maxima“ griūties.

Po atleidimo pranešta, kad G.Jasinskui prireikė medikų pagalbos. „Visi supranta, kad jam reikia pailsėti, psichologinės, medicininės pagalbos. Neabejoju, kad jis tą krūvį išlaikys. Paskui jis nuspręs, ar jis galės dirbti mūsų grupėje, jeigu jis išreikš tokį norą, mes svarstysime, bet į Latviją jam grįžti būtų sunku“, - 15min.lt sakė „Maxima“ Krizės valdymo grupės vadovas ir įmonių grupės akcininkas Ignas Staškevičius.

2013 m. gruodžio mėn. apie sprendimą trauktis iš Šiaulių banko valdybos pirmininko pavaduotojo ir administracijos vadovo pareigų pranešė Audrius Žiugžda. Jis šias pareigas paliks 2014 m. vasario 1 d. Šiaulių bankui A.Žiugžda vadovavo trejus metus.

Nuo 2006 ik 2009 m A.Žiugžda ėjo SEB banko prezidento ir valdybos pirmininko pareigas, iš banko jis pasitraukė po to, kai bankas deklaravo patyręs didžiulių nuostolių. 2010 - 2011 m. jis dirbo TEO LT generalinio direktoriaus patarėju strateginių projektų valdymo klausimais.

Audrius Žiugžda
Audrius Žiugžda

„Mano pasitraukimo priežastys yra asmeninės. Sprendimas brendo jau kurį laiką. Matau, kad dabar yra neblogas metas tai padaryti, todėl priėmiau tokį sprendimą. Noriu daugiau laiko skirti šeimai. Anksčiau neturėjau tos galimybės dėl Ūkio banko sandorio. Būtų buvę negerai trauktis sandorio viduryje. Dabar, kai viskas eina į pabaigą ir pasiekėme finišo tiesiąją, manau, kad tinkamas laikas pasitraukti atėjo“, - 15min.lt sakė A.Žiugžda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius