-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Orion Alternative Energy Fund” į vėjo parką Mažeikiuose investavo 37,2 milijono litų

Rizikos kapitalo fondas „Orion Alternative Energy Fund” spaudai pranešė, kad investavo 37,2 mln. litų į vėjo parką Mažeikiuose. Sandorio metu buvo įsigyta įmonės UAB „Pamario jėgainių energija“ akcijų.
Vėjo jėgainių parkas Šilalės rajone
Vėjo jėgainių parkas / Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr.

„Orion Alternative Energy Fund“ valdytojas Benas Poderis BNS sakė, kad dar 51 proc. valdys Olandijos kapitalo investicijų fondas „Energy Investment Fund“, kuris investavo panašią sumą. Anot jo, „Swedbank“ projekto finansavimui skirs 182 mln. litų.

„Mes investuojame 37,2 mln. litų (beveik 11 mln. eurų) į pačią bendrovę, „Swedbank“ finansuos 52,6 mln. eurų (181,617 mln. litų), tai visa projekto vertė grubiai bus apie 72 mln. eurų (248,6 mln. litų). Projektą vystome kartu su Olandijos instituciniu fondu“, – BNS sakė B.Poderis.

Anot jo, Olandijos fondas valdo 51 proc. „Pamario jėgainių energijos“ akcijų.

Pats parkas technologiškai bus turbūt geriausias Lietuvoje – bokštai bus 120 metrų aukščio, ko nėra buvę anksčiau, sparnų diametras yra 117 metrų, tad tai bus įspūdingo dydžio jėgainės.

„Šį parką mes pasirinkome dėl kelių priežasčių: viena – pagal mūsų investavimo strategiją mes norime įeiti į vystymo stadiją, nes manome, kad išvysčius yra galima didesnė investicinė grąža. Ir šiuo atveju pats parkas technologiškai bus turbūt geriausias Lietuvoje – bokštai bus 120 metrų aukščio, ko nėra buvę anksčiau, sparnų diametras yra 117 metrų, tad tai bus įspūdingo dydžio jėgainės“, – BNS aiškino B.Poderis.

Pasak jo, investuotos visos fondo lėšos, nes laikomasi nuostatos neturėti laisvų pinigų. B.Poderis teigė, kad ateityje bus žvalgomasi galimybių investuoti ir į kitus projektus.

„Mes surinkome 11,1 mln. eurų. Iš tikrųjų dirbame tuo principu, kad tų laisvų pinigų nelaikytume portfelyje. Dabar pirminis tikslas buvo pritraukti tokią sumą kapitalo, mes ją investavome į šitą vėjų parką, kurį reikia išvystyti iki 2016 metų pabaigos, tai tuo dabar ir būsime užsiėmę. Nesame savęs apriboję, kad negalime investuoti į kitus parkus, toliau žiūrime, kas egzistuoja rinkoje ir nesame užkirtę kelio papildomai investuoti“, – sakė fondo valdytojas.

Planuojama, kad parkas pradės veikti 2016 metų pradžioje.

„Pamario jėgainių energija“ įgyvendina 45 megavatų galios vėjo parko projektą. Pirmosios vėjo elektrinės Lietuvos ir Latvijos pasienyje iškils 2015 metų pavasarį, o statybos darbai bus baigti metų pabaigoje. Planuojama, kad parkas pradės veikti 2016 metų pradžioje.

Vokietijos vėjo turbinų gamintoja „Nordex“ pirmadienį pranešė, jog 19 bendros 45,6 megavato galios turbinų statys „Pamario jėgainių energijos“ užsakymu. Jas „Nordex“ pradės statyti 2015 metų pavasarį, jos bus įrengiamos ant 120 metrų aukščio bokštų. Pranešama, jog paslaugos bus teikiamos mažiausiai 15 metų.

Investicijų bendrovę valdanti „Scaent Baltic“ yra ir nepriklausomos energijos tiekėjos „Inter RAO Lietuvos“ akcininkė – ji valdo 29 proc. įmonės akcijų, likusias valdo Rusijos „Inter RAO“ įmonė „RAO Nordic“ (51 proc. akcijų), dar 20 proc. akcijų laisvai prekiaujama Varšuvos biržoje.

Olandijos „Energy Investment Fund“ pernai gruodį įsigijo 5,71 proc. „Scaent Baltic“ akcijų iš Sauliaus, Lino, Ramūno, Arvydo ir Ryčio Garbaravičių, taip pat Giedriaus Balčiūno bei Vido Čebatariūno.

Į „Orion“ fondą investavo žinomi Lietuvos verslininkai, tarp kurių – statybų bendrovės „Hanner“ vadovas ir pagrindinis akcininkas Arvydas Avulis, buvęs bendrovės „Švyturys-Utenos alus“ valdybos pirmininkas Tomas Kučinskas, garažo ir kiemo vartus gaminančios bendrovės „Ryterna" vadovas Vytautas Rinkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius