Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 02 22 /2015 02 23

Po elektros įtampos svyravimo „Achema“ į dangų išleido tirštą azoto oksido debesį

Sekmadienį apie 17 val. įvyko gedimas bendrovėje „Achema“. Nukritus įtampai sustojo rūgšties agregatas. Virš įmonės pastatų pakibo oranžinis dūmų debesis (buvo susidariusi vadinamoji „Lapės uodega“), ir padidėjo azoto oksidų išmetimas į aplinką. Aplinkos ministerija pirmadienį pranešė, kad šių teršalų kiekis neviršijo leistinų normų ir pavojaus aplinkai nesukėlė.
Dūmai virš „Achemos“
Dūmai virš „Achemos“ / Dariaus Autuko nuotr.

Kaip sekmadienio vakarą 15min.lt informavo „Achemos“ atstovė, į įtampos svyravimą buvo sureaguota operatyviai. Apie 21 val. jau buvo baigiama atstatyti gamybą, darbas įmonėje vyko kaip įprasta.

„Buvo atlikti oro taršos matavimai – įmonėje ir už jos ribų. Oro tarša neviršija leistinų ribų“, – teigė ji. 

„Buvo įtampos svyravimas ir po to sustojo rūgšties agregatas“, – anksčiau portalui jonavoszinios.lt sakė bendrovės „Achema“ technikos direktorius Juozas Tunaitis. 

Virš miesto pakibusį oranžinį debesį netruko pastebėti jonaviečiai ir nuotraukomis dalintis socialiniame tinkle. Žmonės teigia, kad įmonė turėtų išspręsti gyventojų informavimo klausimą ir pranešimus apie bet kokius gamybos sutrikimus jonaviečiams siųsti trumposiomis žinutėmis. 

Aplinkos ministerija ramina – pavojaus nėra

Aplinkos ministerijos Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Jonavos agentūros duomenimis, išleisti dūmai aplinkai pavojaus nesukėlė, pirmadienį pranešė Aplinkos ministerija.

Kaip sakė šios agentūros vedėjas Kęstutis Celiešius, didžiausia azoto dioksido koncentracija vakar Jonavos aplinkos ore buvo užfiksuota apie 19 val. ir siekė 46,41 µg/m3, o pagal ES reikalavimus Lietuvoje taikoma šio teršalo vienos valandos ribinė vertė yra 200 µg/m3.

Įrenginio stabdymo ir paleidimo metu į orą patenka azoto oksidai, kurie yra rudo atspalvio ir nudažo išmetamą dujų srautą.

Valstybinio oro monitoringo matavimų duomenys Jonavos oro kokybės tyrimų stotyje fiksuojami ir automatizuotai apdorojami kas valandą.

Suveikus apsaugos sistemoms ir stabdant azoto rūgšties gamybos įrenginius, liekamosios dujos, kaip ir numato šios gamybos reglamentas, per kaminus pašalinamos į aplinkos orą galimam sprogimui įrenginio viduje išvengti. Įrenginio stabdymo ir paleidimo metu į orą patenka azoto oksidai, kurie yra rudo atspalvio ir nudažo išmetamą dujų srautą.

Informaciją apie Jonavos mieste veikiančios valstybinio oro monitoringo stoties duomenis galima rasti Aplinkos apsaugos agentūros tinklalapio http://gamta.lt/cms/index rubrikoje „Oro monitoringo duomenys“. 

Vadinamoji „lapės uodega“ virš „Achemos“ buvo pakibusi prieš porą mėnesių. 

Dėkojame Dariui Autukui, 15min.lt  redakcijai atsiuntusiam nuotrauką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius