-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Restoranai ir parduotuvės trina rankomis: ilgesni viršvalandžiai padės prieš šventes ir vasaromis

Trečiadienį Seimui palaiminus naująjį darbo kodeksą (DK), uždegta žalia šviesa ilgesniems darbuotojų viršvalandžiams džiaugiasi prekybininkai bei viešbučių, restoranų ir kavinių atstovai. Jie aiškina, kad galimybė dirbti ilgiau leis jaunimui greičiau susitaupyti pinigų norimam pirkiniui, o verslininkams bus lengviau išgyventi turistų antplūdį vasarą. Vis dėlto, šešiasdešimčia valandų per metus padidinta leidžiamų viršvalandžių trukmė pokyčių įneš ne į visas įmones.
Padavėja
Padavėja / 123rf.com nuotr.

„Maxima“ permainų nepajus

Nuo ateinančių metų sausio 1 d. įsigaliosiančiame naujajame DK maksimalus leidžiamas metinis viršvalandžių kiekis padidintas nuo 120 iki 180 valandų. Be to, kolektyvinėje sutartyje ir toliau išliks galimybė susitarti dėl dar ilgesnės viršvalandžių trukmės.

Suprasti akimirksniu

  • Nuo 2017 m. leidžiamų viršvalandžių skaičius padidės 60 valandų
  • Restoranai ir prekybos centrai teigia, kad naujoji tvarka bus ypač naudinga prieš šventes ir vasarą
  • Nulinės darbo sutartys gali būti populiarios vasaros metu pajūryje
  • Viršvalandžius dirbančių lietuvių skaičius pastaruoju metu auga

Didžiųjų prekybos tinklų atstovai džiaugiasi, kad tai leis išvengti papildomų darbuotojų ieškojimo intensyviausiais laikotarpiais.

„Šventinėmis dienomis, savaitgaliais nereikės ieškoti pagalbos iš išorės, bet galėsime suteikti galimybę užsidirbti daugiau savo darbuotojams. Pavyzdžiui, jauni darbuotojai norėtų dirbti kai kurių švenčių dienomis, kurių jie nešvenčia, o mums tai yra labai svarbi pagalba spręsti padidėjusio pirkėjų srauto klausimus“, – aiškino „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė.

Naujajame DK įtvirtinta ilgesnių viršvalandžių galimybė beveik nepaveiks „Rimi“ konkurentės „Maxima LT“. Anot šios bendrovės korporacinių reikalų departamento direktoriaus Rosvaldo Gorbačiovo, jau šiuo metu „Maximoje“ galiojanti kolektyvinė darbo sutartis numato galimybę dirbti iki 180 valandų viršvalandžių per metus.

Kolektyvinėje sutartyje ir toliau išliks galimybė susitarti dėl dar ilgesnės viršvalandžių trukmės.

Naudą pajus vasaromis

„Vienareikšmiškai pasinaudos. Mes gal paskutinė šalis Europoje su tokia nelanksčia darbo sistema. Manau, kad žmonės iš tiesų nori užsidirbti vasarą“, – paklausta, ar verslininkai dažnai naudosis atsivėrusia didesnių viršvalandžių galimybe, teigė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė

„Jauni žmonės nori dirbti ir užsidirbti. Tai žmogaus pasirinkimas, jis visada gali atsisakyti ir nedirbti“, – samprotavo E.Šiškauskienė, pažymėjusi, kad liberalesnis požiūris į viršvalandžius ypatingai gali pasitarnauti vasaros sezono metu, kuomet smarkiai padidėja turistų srautai.

Tiesa, viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė teigia nemananti, kad didesni viršvalandžiai būtinai reikš mažesnę naujų darbuotojų paiešką.

„Vien pažiūrėjus į situaciją Vilniuje matyti, kad dauguma padavėjų nori dirbti po pietų. Studentams rytais paskaitos, o vakare darbuotojų pasirinkimas didelis. Tai nesumažins darbuotojų kiekio, bet leis pritaikyti lankstesnį būdą susidariusiai situacijai“, – įsitikinusi E.Šiškauskienė, užsiminusi, kad dėl darbuotojų stygiaus jau dabar aktyviai dairomasi į Ukrainą ir Baltarusiją, iš kurių greitai į Lietuvą dirbti esą pradės važiuoti ne tik virėjai ar indų plovėjai, bet ir valytojai.

„Nariai (asociacijos), kurie paėmę darbuotojų iš Baltarusijos, jais labai patenkinti. Sakė, kad jie motyvuoti, nori dirbti, užsidirbti ir po pusantros pamainos padirbėti. Fantastiški santykiai ir pagarba darbdaviui, ir tada gal truputį į vietą atsistos mūsiškiai pasipūtę darbuotojai, kurie neturi atsakomybės“, – kalbėjo E.Šiškauskienė.

Leis užsidirbti automobiliui?

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos viceprezidentas Gediminas Balnis atkreipė dėmesį, kad, pavyzdžiui, pajūrio kavinių ar restoranų savininkams įteisinti ilgesni viršvalandžiai gali ypač praversti vidurvasarį.

„Ten specifika tokia, kad didelis poreikis (darbuotojų) būna trumpas, vieną mėnesį – liepą. Dėl vieno mėnesio samdyti papildomai arba nėra galimybių, arba su darbuotojais sutariama, kad pakentėsim, bet naujų darbuotojų nepriiminėsim“, – tikino G.Balnis.

Gediminas Balnis.
Gediminas Balnis.

Nors jis pripažino, kad pernelyg daug dirbantys darbuotojai gali paprasčiausiai pervargti, tačiau pažymėjo, jog dabar užsienyje vasaromis plušantys lietuviai ten taip pat dirba gerokai daugiau nei po aštuonias valandas per dieną.

„Dabar daugiau dirbti jie galės Lietuvoje. Kai kurie taupo automobiliui ar buto pradiniam įnašui ir nori dirbti daugiau“, – aiškino viešbučių ir restoranų asociacijos viceprezidentas, kuris svarstė ir apie įteisintų nulinių darbo sutarčių naudą vasaros metu.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, antrąjį šių metų ketvirtį viršvalandžius šalyje dirbo 21 500 darbuotojų.

Pasak jo, šiuo metu pilnu etatu įdarbinus žmogų lauko kavinėje, verslininkas nėra garantuotas, ar, pavyzdžiui, tris savaites per mėnesį nelis lietus ir naujajam etatui bus pakankamai darbo.

Dirbančiųjų viršvalandžius daugėja

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, antrąjį šių metų ketvirtį viršvalandžius šalyje dirbo 21 500 darbuotojų. Tuo tarpu pirmąjį 2016 m. ketvirtį tokių buvo tik 11 200. 2015 m. 14 700 dirbančiųjų Lietuvoje dirbo ir viršvalandžius.

Daugiausiai dirbančiųjų viršvalandžius fiksuojama miestuose, čia antrąjį šių metų ketvirtį jų buvo 18 300, kuomet per visus praėjusius metus tokių tebuvo 11 300. Tuo tarpu kaimuose 2016 m. antrąjį ketvirtį viršvalandžius dirbo 3200, 2015 m. – 3500 darbuotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius