Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Protestuojantys restoranų atstovai įspėjo, kas nutiks, jei politikai neįsiklausys: „Karalienė bus nuoga“

Penktadienį Vilniuje, šalia Vyriausybės, maitinimo verslo atstovai pradėjo protesto akciją reikalaudami politikų grąžinti iki šių metų galiojusį lengvatinį 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą.

11 valandą prasidėjus protesto akcijai nei dalyvių, nei žiūrovų nėra labai gausu – stovi dvi palapinės, kuriose praeiviams dalijama sriuba ir arbata. Numatoma, kad protesto akcija sostinės centre truks iki 13 valandos.

Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Maitinimo sektoriaus darbuotojų protestas
Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Maitinimo sektoriaus darbuotojų protestas

Nuo šių metų sausio buvo grąžintas standartinis 21 proc. siekiantis PVM tarifas, dėl kurio, anot protesto organizatorių, restoranų, kavinių, mokyklų ir įstaigų valgyklų, ligoninių ir senelių namų maistas pabrango 15–20 proc., dešimtadaliu krito įmonių apyvarta, sumažėjo darbuotojų.

Ugdymo įstaigų maisto gamintojų asociacijos prezidentė Eurika Turonienė žurnalistams sakė, kad šia protesto akcija siekiama apginti mokyklų, darželių, senelių globos namų maitinimo sektorių ir klientus, kuriems verslas „priverstas padidinti kainas“.

Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Maitinimo sektoriaus darbuotojų protestas
Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Maitinimo sektoriaus darbuotojų protestas

„Vakar buvau vienoje gimnazijos valgykloje ir mačiau, kad pietų porcijos kaina – 5,5 euro. Tai nėra normalu. Turime sudaryti galimybę vaikams galėti oriai nusipirkti pietus. Dauguma vaikų nešasi maistą iš namų, valgo atšalusį – tai tikrai ne tai, ko siekia Sveikatos ministerija, prieš 5 metus paskelbusi akciją „Kelkime vaikų sveikatingumą per vaikų maitinimą mokyklose“. Tai nubraukiama“, – piktinosi protesto organizatorė.

VIDEO: Trumpai ir aiškiai: maisto sektoriaus protestas – ko siekiama?

Pasak jos, mokesčio dalis dienos pietų porcijoje sudaro 27 proc. Tokių plakatų buvo matyti ir proteste. Viename iš jų rašoma taip: „Cepelino kainoje – 27 proc. mokesčių.“

Tad pagrindinis reikalavimas valdžiai – grąžinti 9 proc. PVM lengvatinį tarifą.

„Manyčiau, kad iki 2027 metų turėtų būti sumažintas PVM – iki to laiko verslas būtų susimokėjęs „Sodros“ atidėjimus ir spėtume bent šiek tiek atsigauti“, – sakė Ugdymo įstaigų maisto gamintojų asociacijų prezidentė.

Reikia išrauti blogio sėklą

„Protestuosime tol, kol pasieksime rezultatą“, – 15min sakė proteste dalyvaujantis Karolis, „Wraperia Suppa Kebs“ atstovas.

„Šiandien užsidarė dauguma Gedimino pr. veikiančių kavinių, o kitą kartą užsidarys dauguma Lietuvos kavinių, kad valdžia suprastų, jog maitinimas yra būtinas ir mes reprezentuojame savo šalį ir miestą kaip suknelę. Be suknelės kūnas gali būti, bet karalienė bus nuoga tada. Mes ją ir aprengiame“, – kalbėjo jis.

Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Karolis – kairėje
Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Karolis – kairėje

Pasak Karolio, maitinimo sektoriuje pastaruoju metu, esant 9 proc. PVM tarifui, atsirado labai daug naujų ir jaunų žaidėjų, kurie dar net nedirbo esant 21 proc. PVM.

„Ir kai dabar reikėjo susimokėti 21 proc. PVM, įstaigos ėmė užsidarinėti, trauktis į šešėlį, nebemušti į kasą, algas mokėti „juodais“ pinigais, tada atsiranda ir mokesčių nemokėjimas. Ši tendencija jau prasidėjo ir kol ta blogio sėkla neišsikerojo, reikia kuo greičiau ją išrauti“, – pareiškė Karolis.

Jis 9 proc. tarifo net nevadina lengvatiniu. Anot pašnekovo, jis toks, koks ir turi būti – normalus. O štai 21 proc. PVM tarifą vadina „pasunkintu“.

„Ir dar pas mus esant tokiai geopolitinei ir makroekonominė situacijai grąžinti padidintus mokesčius yra tolygu besikalančio gulbiuko kaklo užsmaugimui“, – teigė jis.

Karolis mano, kad valdžia keisis ir ji bus nuovokesnė. Todėl šiuo protestu kreipiamasi ne tik į esančius valdančiuosius, bet ir būsimus.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Maitinimo sektoriaus darbuotojų protestas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Maitinimo sektoriaus darbuotojų protestas

„O kur eisime dirbti?“

Pirmą kartą proteste dalyvaujantis restorano „Houdini“ virėjas Artūras 15min paminėjo, jog PVM būtina sumažinti, kitaip maitinimo sektorių darbuotojų atlyginimai bus sumažinti arba žmonės visai atleidžiami.

„Juk jei uždirbama mažiau, tai ir žmones atleidinės. O kur eisime dirbti?“ – kėlė klausimą jis.

Artūras neneigė, kad kainos restoranuose buvo padidintos, visgi taip stipriai pakelti, kiek galbūt norėtųsi ar reikėtų, negalima.

„Juk ir žmonės neturi tiek daug pinigų. Dabar išeina taip, kad nueiti į kavinę tapo prabanga. Jau ateina mažiau žmonių. O ir už nuomą reikia mokėti, ir atlyginimus mokėti, mokesčius“, – kalbėjo vyriškis.

M.Lingė problemas neigia

Tuo metu Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius Mindaugas Lingė teigia, kad situacija nėra prasta – įdarbinimai maitinimo sektoriuje auga, bankrotų mažėja, daugėja pradedančių veiklą įmonių.

„Matau „Sodros“ duomenis: įdarbinimai sektoriuje nuo sausio tikrai didėja, bankrotų skaičius nėra kažkaip pasikeitęs, o kaip tik turinčių bankrutuojančių įmonių statusą įmonių yra sumažėję, lyginat nuo metų pradžios, bedarbių sektoriuje skaičius esmingai nesikeičia.

PVM moka vartotojai, tai, turbūt, labiausiai kas šį klausimą galėtų kelti, tai kam tenka mokėti – tie, kurie eina ir naudojasi šiomis paslaugomis“, – penktadienį LRT radijui teigė M. Lingė.

Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Mindaugas Lingė
Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Mindaugas Lingė

Anot jo, sausį sektoriuje įdarbinta 2,7 tūkst., kovą – 3,7 tūkst. žmonių.

„Metų pradžioje sektoriuje paslaugas teikiančių įmonių buvo 5,7 tūkst., dabar – 5,9 tūkst.“, – teigė parlamentaras.

Pasak jo, maitinimo sektoriaus teiginiai, kad didinant PVM maitinimo sektoriui norima surinkti daugiau pajamų gynybos reikalams, yra nekorektiški, rašė BNS.

„Yra apgailėtina“

Tuo metu Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė pareiškė, kad tai, ką kalba M.Lingė, yra apgailėtina.

Taip apie M.Lingės kalbas atsiliepė ir „Wraperia Suppa Kebs“ atstovas Karolis: „Galima užsidėti akinius nuo saulės, kad saulė nešviestų. Tai jis užsideda poliruotus akinius ir tuomet problemų nemato.“

Lukas Balandis / BNS nuotr./Maitinimo sektoriaus darbuotojų protestas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Maitinimo sektoriaus darbuotojų protestas

„Houdini“ virėjas taip pat skeptiškas: „Bankrotų jis [M.Lingė – red. past.] nemato ir nematys, nes visi tiesiog išeis dirbti į šešėlį. Valstybė nieko nematys. Jiems gerai ten sėdėti ir nieko nematyti.

Ir nemanau, kad šįkart įsiklausys, bet reikia kažką daryti, reikia griežtesnių priemonių, tik nežinau kokių. Bet daugiau nei protestai nieko negalime padaryti.“

Rudenį žada didesnį protestą

E.Šiškauskienės nuomone, jeigu jos vadovaujama organizacija būtų rengusi protestą, būtų tam laukta rudens, kai ateis nauja valdžia. Jos teigimu, opozicinės partijos šiuo metu palaiko maitinimo sektoriaus prašymus grąžinti lengvatinį 9 proc. PVM tarifą.

„Šiandien gavome tokią žinutę – valstiečiai žalieji renka parašus ir patys registruoja pataisą. Tai mums – labai gera žinia, bet vilčių daug neturiu, nes premjerė liepė visai koalicijai krauju pasirašyti, kad nebalsuos už mūsų pataisą per praeitus teikimus“, – sakė E.Šiškauskienė.

Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./E.Šiškauskienė
Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./E.Šiškauskienė

Visgi, anot jos, jeigu politikai ir šįkart neįsiklausys į prašymus, rudenį planuojama rengti visų Baltijos šalių didelę protesto akciją, mat situacija Latvijoje ir Estijoje – ne ką geresnė.

„Ten dar blogiau. Pas juos nebuvo ir tų poros metų su sumažintu PVM tarifu. Dabar jie per soc. tinklus jungiasi prie mūsų ir, jei nepavyks, rudenį darysime didžiulę protesto akciją.

Baltijos šalys yra labiausiai nuskriaustos ir šitame fone, kai negrįžo turizmas, kai yra karo grėsmė, mūsų visam kraštui yra labai blogai“, – teigė E.Šiškauskienė.

Primename, kad nuo 2021 m. liepos, kaip pagalba, per pandemiją nukentėjusiam verslui galiojo 9 proc. mokestis.

Pernai rudenį Seimas atmetė opozicijos frakcijų siūlymą 9 proc. PVM tarifą pratęsti iki 2026-ųjų gruodžio pabaigos. Dar anksčiau parlamente siūlyta lengvatą padaryti nuolatine, rašė BNS.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius