-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Rivona“ turės surinkti iš parduotuvių ir perženklinti gėrimą „Sprite“

Marijampolės valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, tirdama vartotojo skundą dėl gazuoto citrinų ir žaliųjų citrinų skonio gaiviojo gėrimo „Sprite“ kokybės, patikrino šį gėrimą. Kokybės rodikliai atitiko deklaruojamus, tačiau nustatyta, kad produkto ženklinimo etiketėse trūko reikiamos informacijos lietuvių kalba.
„Norfa“
„Norfa“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Gėrimo (išpilstyto į 2 l talpos plastikinius butelius, tinkamumo vartoti terminas – geriausias iki 2017 03 03 ir 2017 02 22, platintojas – UAB „Rivona“ (didmeninės prekybos sandėlis Pramonės g.19, Kėdainiai), tiekėjas – Boby-H S.R.O (Praha, Čekija)) ženklinimo etiketėse lietuvių kalba sudedamųjų dalių sąraše nebuvo nurodyti saldikliai aspartamas, acesulfamas K, nebuvo užrašų: „sudėtyje yra fenilalanino šaltinis“, „su cukrumi ir saldikliais“.

Kėdainių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai atliko patikrinimą UAB „Rivona“ didmeninės prekybos sandėlyje. Nustatyta, kad importuotojas įvežė 32 256 butelius šio gėrimo, kurių etiketėse lietuvių kalba buvo pateikta nepilna informacija, nors gamintojas kitomis kalbomis buvo nurodęs minėtus saldiklius. Didžioji dalis (27 320 vnt.) produkcijos buvo išplatinta mažmeninės prekybos tinkle UAB „Norfos mažmena“.

Kėdainių valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba uždraudė tiekti netinkamai paženklintą gėrimą „Sprite“, UAB „Rivona“ administraciją įpareigojo surinkti produktus iš rinkos ir perženklinti.

„Jei produktų sudėtyje yra saldiklių – aspartamo - acesulfamo druskų, etiketėse apie tai privalo būti patalpinta informacija. Tai būtina žmonėms, sergantiems paveldima medžiagų apykaitos liga – fenilketonurija, kuomet trūkstant tam tikro fermento, organizme kaupiasi amino rūgštis (fenilalaninas). Sergantiems šia liga, reikia ypač riboti produktų, kuriuose yra fenilalanino, vartojimą“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vilija Galdikienė.

Fenilalaninas yra amino rūgštis, randama baltymų turinčiuose maisto produktuose: pieno produktuose, kiaušiniuose, mėsoje, žuvyje, ankštinėse daržovėse ir kt. Tačiau fenilalanino šaltiniu tampa bet kuris saldikliu aspartamu ar aspartamo-acesulfamo druska pasaldintas maisto produktas, nors paprastai ir neturintis baltymų, kaip šiuo atveju – gazuotas gėrimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius