-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sandoris su velniu: ISIS dujų gamykloje pluša rusų inžinieriai

Oficialiai Sirijos prezidento Basharo al Assado vyriausybė ir Kremlius yra sąjungininkai kovoje prieš „Islamo valstybę“ (ISIS). Tačiau dujų gamykla šiaurinėje Sirijos dalyje, kurią kontroliuoja džihadistų grupė, yra įrodymas, jog abiem pusėms naudingi ryšiai tarp Sirijos režimo ir ISIS egzistuoja, rašo naujienų svetainė foreignpolicy.com.
Budelis iš naujo IS klipo
Budelis iš naujo IS klipo

Turkijos pareigūnų ir Sirijos sukilėlių duomenimis, ši dujų gamykla taip pat yra bendradarbiavimo tarp ISIS ir Rusijos energetikos bendrovės, siejamos su Vladimiru Putinu, pavyzdys.

Tačiau su šia dujų gamykla siejamas ne tik G.Timčenko, bet ir Sirijos sukilėlių grupės, ISIS ir B.al Assado režimas.

Tuveinano dujų gamykla įsikūrusi beveik šimto kilometrų atstumu nuo ISIS sostine laikomo Rakos miesto. Ją pastatė Rusijos statybos bendrovė „Stroytransgaz“, priklausanti milijardieriui ir artimam V.Putino draugui Genadijui Timčenko.

Apie šios bendrovės ryšius su Kremliumi žinoma jau seniai. JAV Iždo departamentas jau anksčiau paskelbė sankcijas „Stroytransgaz“ ir kitoms G.Timčenko bendrovėms dėl ryšių su V.Putino režimu.

Tačiau su šia dujų gamykla siejamas ne tik G.Timčenka, bet ir Sirijos sukilėlių grupės, ISIS ir B.al Assado režimas.

Paini šios gamyklos istorija prasidėjo 2007 m., kuomet Sirijos vyriausybė šį objektą statyti patikėjo bendrovei „Stroytransgaz“. Statybų subrangovu tapo bendrovė „Hesco“, priklausanti Rusijos ir Sirijos pilietybes turinčiam Georgeui Haswaniui.

Praėjusių metų lapkritį JAV Iždo departamentas jam pritaikė sankcijas už įtarimą tarpininkaujant sudarant naftos pardavimo sandorius tarp IS ir B.al Assado režimo.

„Hesco“ ir „Stroytransgaz“ partnerystė prasidėjo dar 2000 m., kuomet abi bendrovės vykdė įvairius jungtinius projektus skirtingose Artimųjų Rytų šalyse.

Tuveinano dujų gamyklos statybos vyko lėtai iki tol, kol Sirijos sukilėliai šį objektą užėmė kartu su „al Qaeda“ padaliniu laikoma „al Nusra Front“ grupuote. Tai įvyko 2013 m. lapkritį.

Vienas iš sukilėlių koalicijos narių Abu Khalidas vėliau pasakojo, kad jiems užėmus dujų gamyklos teritoriją, inžinieriai iš Rusijos jau buvo pabėgę, buvo pasilikę tik darbuotojai sirai.

„Nusprendėme apsaugoti šią gamyklą, manėme, kad jį priklauso Sirijos žmonėmis, nes ją valdė Sirijos valstybė“, – sakė A.Khalidas.

ISIS gamyklą užgrobė 2014 m. ir po to, Ankaros teigimu, „Stroytransgaz“ tęsė statybas pasinaudodama „Hesco“ ir gavusi džihadistų palaiminimą.

Aukštas Turkijos pareigūnas tikina, kad dujų gamyklos projektą galutinai užbaigė rusų inžinieriai.

Panašu, kad šią teoriją patvirtino ir Sirijos valdančiajam režimui lojalus dienraštis „Tishreen“.

2014 m. sausį, jau gamyklą užgrobus ISIS, jis išspausdino straipsnį, kuriame cituojami Damasko pareigūnai, teigiantys, kad „Stroytransgaz“ įgyvendino 80 proc. projekto, o likusią dalį užbaigs antroje metų pusėje.

Apie tai, kad gamyklą jau tuo metu valdė ISIS džihadistai, laikraštis nutylėjo.

Abu Khalidas tikina, kad inžinieriai iš Rusijos vis dar darbuojasi gamykloje, o G.Haswanis sudarė palankius verslo sandorius tiek su B.al Assadu, tiek su ISIS.

„ISIS leido Rusijos bendrovei atsiųsti inžinierius ir komandą mainais į didelę dujų dalį ir mokamą duoklę. Rusijos kompanijos darbuotojai keitėsi pamainomis, naudodamiesi karine baze Hamos provincijoje“, – tikino A.Khalidas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius