Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

V.Janulevičius: pastačius gamyklą Italijoje, bendra „SoliTek“ apyvarta gali siekti 600–800 mln. eurų

Lietuvos saulės modulių gamintoja „SoliTek“ penktadienį pasirašė sutartį su Italijos investicijų agentūra „Invitalia“ dėl paramos skyrimo. Lietuviai Italijoje per trejus metus pastatys trijų gamybos linijų gamyklą, o investicijų vertė sieks 50 mln. eurų. Tai – pirmas iš RRF lėšų finansuojamas atsinaujinančios energetikos projektas Europos Sąjungoje. „SoliTek“ valdančios įmonės „Global BOD Group“ vadovas Vidmantas Janulevičius teigia, kad 2027 metais bendra Italijos ir Lietuvos įmonių apyvarta turėtų pasiekti 600–800 mln. eurų.
Vidmantas Janulevičius
Vidmantas Janulevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Sutarties pasirašyme dalyvavo Italijos Įmonių ir ekonomikos vystymosi ministras Adolfo Urso, „Invitalia“ generalinis direktorius Bernardo Mattarella ir Italijos Benevento regiono meras Clemente Mastella, Lietuvos ambasadorė Italijoje Dalia Kreivienė, „Global BOD Group”, kuriai priklauso „Solitek, vadovas Vidmantas Janulevičius.

Kaip teigia „SoliTek“, tai pirmas Europos Sąjungoje iš RRF (Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės, arba Recovery and Resilience Facility, RRF) finansuojamas atsinaujinančios energetikos projektas.

Projekto planavimas ir rengimas truko kone metus – prieš tiek laiko lankantis Italijos ekonomikos ministerijoje buvo pristatytas investicijų agentūros planas, kuriuo susidomėjusi lietuvių įmonė kreipėsi į investicijų agentūrą „Invitalia“. Nuo paraiškos padavimo iki sutarties pasirašymo praėjo vos 10 mėnesių, ir 50 milijonų vertės projektas jau pasirašytas. Pagal pasirašytą sutartį investicijų agentūra „Invitalia“ projektui skirs 65 proc. subsidiją.

Įmonės nuotr./SoliTek-Pirmas-ES-RRF-finansuojamas-atsinaujinancios-energetikos-projektas
Įmonės nuotr./SoliTek-Pirmas-ES-RRF-finansuojamas-atsinaujinancios-energetikos-projektas

V.Janulevičius 15min teigė, kad Italiją įmonė pasirinko norėdama būti arčiau savo klientų.

„93–94 proc. produkcijos eksportuojame iš Lietuvos į kitas šalis ir šiandien atsivežti žaliavas į Lietuvą ir išvežti produkciją tokiam eksporto kiekiui darosi sudėtinga. Turime būti arčiau savo klientų“, – sakė V.Janulevičius.

Pasak jo, Italija ne tik saulėta šalis – čia energijos kainos daug didesnės negu kitose besivystančiose rinkose, be to, tai patogi vieta su švaria, žalia infrastruktūra ir žiedine ekonomika, daug uostų, per kuriuos galima atsivežti žaliavas, išvežti produkciją.

V.Janulevičius pabrėžė, kad įmonė gamina ne paprastas paneles, o integruotus sprendinius infrastruktūrai, automobilių parkavimui, stogams, todėl Italija jiems ypač tinkama rinka.

Įmonės nuotr./Lietuvos-Italijos delegacijos Benevente
Įmonės nuotr./Lietuvos-Italijos delegacijos Benevente

„Vieni pirmųjų pasaulyje gaminame dvipusius saulės modulius, pirmieji Europoje pradėjome nuo stiklo-stiklo modulių, tai Italija mums labai tinka ne tik kaip itin saulėta šalis, bet ir dėl jos dėkingos geografinės padėties, kuri leidžia išnaudoti abi mūsų modulių, pastatytų prie įvairių infrastruktūros objektų (keliai, automagistralės, geležinkeliai) puses“, – teigė V.Janulevičius.

„Kai pagaminame iš mūsų modulių garso barjerus, tai gauname, vaizdžiai tariant, „saulės sienelę“, kuri turi net tris funkcijas: apsaugo nuo triukšmo, gamina ekologišką elektrą ir atitveria pačią automagistralę ar geležinkelio vėžę nuo išorės trikdžių, etc. Manau, Italijos atstovus mūsų projektas sudomino ir dėl sudėtingo šios šalies reljefo, nes kalnuotose vietovėse prieiga prie elektros yra sudėtinga. Tačiau mes garantuojame vietinę elektros gamybąׅ, projekto sėkmę Italijoje“, – pridūrė „Global BOD Group“ vadovas.

Pasak jo, įmonė turėjo patrauklesnių pasiūlymų investuoti JAV, tačiau pasirinko Europą.

Per trejus metus – trys gamyklos

Per trejus metus įmonė 8 hektarų plote planuoja pastatyti tris naujas gamyklines linijas: 600 MW saulės modulių gamybos, 1 GW kaupimo baterijų gamyklą, ir galiausiai – perdirbimo gamyklą, kurioje per metus planuojama perdirbti 8 tūkst. tonų senų panaudotų saulės modulių ir baterijų.

Šiuo metu jau pradedami gamybos projektavimo darbai: nusipirkta sena gamykla laisvojoje ekonominėje zonoje tarp Romos ir Neapolio. Pasak V.Janulevičiaus, lietuviai statys naujus pastatus, kur sumontuos visą reikalingą įrangą. Pirmoji – saulės modulių gamybos linija – turėtų būti paleista 2024 metų pavasarį, 1 GW kaupimo baterijų gamybos linija – 2025 metų pavasarį, o visų šių baterijų perdirbimo linija – 2026 metų pavasarį.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vidmantas Janulevičius
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vidmantas Janulevičius

Kiekvieno iš trijų etapo metu planuojama įdarbinti apie 100 žmonių, tad po trejų metų lietuvių gamyklose Italijoje dirbs apie 300 darbuotojų.

V.Janulevičius 15min teigė, kad investicija Italijoje lietuviškos įmonės pajėgumus padidins 4–5 kartus. „SoliTek“ ketina tęsti ir plėsti veiklą ir Lietuvoje – rugsėjį įmonė paleis baterijų gamyklą.

Prognozuojama, kad pastačius visas gamyklines linijas Italijoje, bendros įmonės pajamos išaugs 6–10 kartų.

„Po visų įgyvendinamų projektų 2026 m. gale ar 2027 metais bendra visų mūsų produktų apyvarta su Vilniaus ir Benevento gamyklomis, prognozuojame, galėtų siekti 600–800 mln. eurų“, – prognozuoja V.Janulevičius.

Didelį dėmesį skirs žemės ūkiui skirtų modulių gamybai

V.Janulevičius taip pat teigė, kad įmonės gaminami moduliai stiklas-stiklas yra itin tinkami Italijos žemės ūkiui – įmonė Italijoje nemažą dėmesį skirs specialiai žemės ūkiui skirtų saulės modulių „SOLID Agro“ gamybai. Naujieji moduliai irgi atliks trigubą funkciją: gamins el. energiją, apsaugos augalus nuo itin intensyvios pietinės saulės, taip sutaupydami ir dalį laistymui skiriamo vandens, taip pat apsaugos nuo gamtos stichijų (krušos, audros etc).

„Be visko, kas išvardinta, pagamintą produkciją perdirbsime ir vėl grąžinsime į rinką. Tad mūsų pasiūlymas idealiai atitiko ne tik žaliosios transformacijos, bet ir žiedinės ekonomikos kriterijus“, – pabrėžia V.Janulevičius.

„Su šia investicija tampame ir visam regionui svarbiu vietos žaidėju, ir geografiškai atsirandame arčiau savo kliento. „SoliTek“, turėdama gamyklas Italijoje ir Lietuvoje, yra puikiai pasirengusi geografiškai optimizuoti gamybinius pajėgumus ir asortimentą. Pavyzdžiui, Vidurio ir Rytų Europą aprūpinsime saulės moduliais ir elektros kaupimo sistemomis iš gamyklos Italijoje, o Baltijos šalis ir Skandinaviją – iš Lietuvos gamyklų“, – teigia „Global BOD Group“ vadovas Vidmantas Janulevičius.

„Didžiuojamės, kad Lietuvos pramonės įmonės yra vienos iš inovatyviausių Europoje. O Lietuvą noriu paraginti laikytis tokios mokestinės strategijos, kad investicinėms bendrovėms mūsų šalis būtų patrauklesnė nei kaimynės“, – apibendrino V.Janulevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius