Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vakarietiškos buitinės chemijos gamintojai paaiškinimų dėl prekių draudimo Rusijoje nesulaukė

Rusijos valdžiai liepus iš prekybos pašalinti įvairius vakarietiškus buitinės chemijos prekių ženklus turinčius produktus, pastarųjų gamintojai siekia išsiaiškinti, kodėl buvo priimtas šis sprendimas. Tuo tarpu ekspertai perspėja, kad greitai iš prekių lentynų gali būti pašalinta dar daugiau nerusiškos kilmės produktų, rašo naujienų svetainė newsweek.com.
Vakarietiškos buitinės chemijos gamintojai paaiškinimų dėl prekių draudimo Rusijoje nesulaukė
Vakarietiškos buitinės chemijos gamintojai paaiškinimų dėl prekių draudimo Rusijoje nesulaukė / „Scanpix“/AP nuotr.

Rusijos vartotojų teisių apsaugos tarnyba („Rospotrebnadzor“) neseniai įsakė šalies prekybos centrams nustoti prekiauti ES ir JAV įmonių, tokių kaip „Henkel“, „Procter & Gamble“, „Werner & Mertz GmbH“, „Colgate – Palmolive“ ir „The Clorox Company“, pagaminta buitinės chemijos produkcija.

Maža to, kai kurios „Henkel“ prekės gaminamos Rusijos Permės mieste esančioje gamykloje.

Vis dėlto, skirtingai negu kitų vakarietiškų prekių, kurios neva neatitiko Rusijos nustatytų saugumo standartų, draudimo atveju, uždraudus vakarietišką buitinę chemiją, jos gamintojai oficialių paaiškinimų nesulaukė.

Skalbimo miltelius „Persil“ ir valymo priemones gaminančios Vokietijos įmonės „Henkel“ atstovai teigia, kad jų produkcijai visai neseniai buvo atlikti privalomi Rusijos institucijų nustatyti saugumo testai. Maža to, kai kurios „Henkel“ prekės gaminamos Rusijos Permės mieste esančioje gamykloje.

„Visi Rusijos rinkai skirti skalbimo ir namų priežiūros produktai turi Valstybės registracijos sertifikatus, kuriuos išdavė svarbūs pareigūnai. Juos turi ir visi Rusijoje gaminami skalbimo milteliai bei skalbikliai“, – sakė „Henkel“ atstovas.

„Dėl to siekiame dialogo su pareigūnais norėdami suprasti kas slypi už šių sprendimų“, – pridūrė jis.

„Clorox Company“ ir „Proctor and Gamble“ atstovai taip pat tikino nesulaukę jokių atsakingų Rusijos institucijų paaiškinimų, bet taip pat pridūrė, kad jų gaminama produkcija visiškai atitinka šalyje nustatytus kokybės reikalavimus.

Nors Rusija dėl ES ir JAV įvestų sankcijų Maskvai po invazijos į Ukrainą šiuo metu draudžia tik vakarietiškų maisto produktų importą, tačiau kartais Rospotrebnadzor“ uždraudžia produktus, kuriems sankcijos ir negalioja. Štai rugpjūčio pradžioje buvo uždraustas trijų Kalifornijoje pagamintų vyno rūšių įvežimas į šalį.

„Rospotrebnadzor“ atstovai tikina, kad draudžia tik tų produktų, kurie kelia grėsmę vartotojų sveikatai, importą.

Tiesa, „Rospotrebnadzor“ atstovai tikina, kad draudžia tik tų produktų, kurie kelia grėsmę vartotojų sveikatai, importą.

Idėjų kalvės „Brookings Institution“ Rusijos ekspertė Lilija Ševcova neabejoja, kad įvairių vakarietiškų produktų draudimas turi tik politines priežastis, ir su pastarųjų kokybe nėra niekaip susijęs.

„Galiu įsivaizduoti žemesnės grandies valstybines institucijas, kuriose žmonės sėdi ir svarsto: „Kam dar galėtume įvesti sankcijas?“. Bėgimas paskui lyderį įrodo lojalumą ir garantuoja išlikimą“, – teigia L.Ševcova.

„Rospotrebnadzor“ nemąsto apie viešumą ar atsaką Europai, tai jiems nerūpi. Jie seka Kremliaus tendencijas“, – priduria Rusijos ekspertė.

Paties „Rospotrebnadzor“ atstovai atsisakė komentuoti susiklosčiusią situaciją, tačiau dar sykį pakartojo, kad jų veiksmų politika nelemia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius