-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valstybės įmonė „Kauno energetikos remontas“ skęsta skolose, areštuotas jos turtas

Valstybei priklausanti UAB „Kauno energetikos remontas“ jau kelis mėnesius negrąžina skolų su biokuro jėgainės projektu Elektrėnuose dirbusioms įmonėms. Dėl to rugpjūčio pabaigoje buvo areštuota jos turto už 343 tūkst. eurų. „Lietuvos energija“ ir jos valdomas „Kauno energetikos remontas“ apie problemas valstybinėje įmonėje kalbėti atsisako ir dalijasi tik pranešimais apie bendrovės reorganizaciją.
VIDEO kadras: Algirdas Butkevičius dalyvavo naujos biokuro elektrinės atidarymo ceremonijoje
VIDEO kadras: Algirdas Butkevičius dalyvavo naujos biokuro elektrinės atidarymo ceremonijoje

Biokuro katilą Elektrėnuose statę subrangovai negauna atlyginimo už darbą – projekto rangovas „Kauno energetikos remontas“ jau kelis mėnesius delsia atsiskaityti su įmonėmis, atlikusiomis įvairius statybos darbus.

Viena projekto subrangovė jau kreipėsi į teismą, kuris areštavo „Kauno energetikos remonto“ turto už 343 tūkst. eurų. 

Kodėl delsiama sumokėti, neaišku. Visai neseniai vyko iškilmingas elektrinės atidarymas, kuriame dalyvavo premjeras, ir apie jokius nesklandumus užsiminta nebuvo.

TAIP PAT SKAITYKITE: Algirdas Butkevičius ir Virginija Baltraitienė lankėsi naujoje Elektrėnų biokuro katilinėje

VIDEO: Algirdas Butkevičius dalyvavo naujos biokuro elektrinės atidarymo ceremonijoje

Įklimpo mažiausiai 7 bendrovės

Portalo žiniomis, „Kauno energetikos remontas“ delsia atsiskaityti mažiausiai su septyniomis įmonėmis, kurio atliko įvairius biokuro katilo statybos Elektrėnuose darbus. Delsiama mokėti jau kelis mėnesius. Trims iš jų, su kuriomis pavyko pabendrauti 15min.lt, „Kauno energetikos remontas“ yra skolingas apie pusę milijono eurų. 

„VKS Kaunas“ direktorius Aistis Valiulis 15min.lt sakė, kad jo įmonei „Kauno energetikos remontas“ skolos negrąžina jau maždaug 3–4 mėnesius.

Suma, kaip jis pats sakė, yra didelė – 100 tūkst. eurų. Paklaustas, koks yra neatsiskaitymo už darbus motyvas, jis sakė: „Kaip ir visi, kažko prisigalvoja“. 

Įmonė „Fire Experts“ jau tris mėnesius laukia, kada „Kauno energetikos remontas“ jai už darbus sumokės 43 tūkst. eurų. 

„Dirbame jau 8 metus ir niekada nesame papuolę į tokią situaciją“, – pasakojo „Fire Experts“ generalinis Andrius Lukošius. 

Jeigu nepajudės reikalai, ruošime ieškinį. Bet tikime, kad pavyks išspręsti viską, – kalbėjo „Fire Experts“ direktorius. 

Pinigų jo įmonė negauna už darbų vėlavimą, tačiau A.Lukošius tik gūžteli pečiais – juk „Kauno energetikos remontas“, generalinis projekto rangovas, ir organizavo statybas, taigi viskas buvo daroma pagal jo sudarytą grafiką. Be to, pabrėžė A.Lukošius, baigiamųjų darbų aktas yra pasirašytas, taigi teoriškai jokių pretenzijų įmonei nėra. 

„Jeigu nepajudės reikalai, ruošime ieškinį. Bet tikime, kad pavyks išspręsti viską“, – kalbėjo „Fire Experts“ direktorius. 

Tačiau, kol A.Lukošius galvoja apie ieškinį, kita tokioje situacijoje atsidūrusi įmonė jį jau pristatė į Kauno apygardos teismą, kuris savo ruožtu pritaikė laikinąsias apsaugos priemones „Kauno energetikos remontui“, tai yra, areštavo įmonės turtą. 

Bendrovės „Elektros zona“ teisininkas Vytautas 15min.lt pasakojo, kad „Kauno energetikos remontas“ įmonei nesumoka beveik 286,5 tūks. eurų už atliktus darbus. Vien delspinigių jau susikaupę per 56 tūkst. eurų.

Dėl didelės skolos „Elektros zona“ ir pateikė ieškinį „Kauno energetikos remontas“. Kauno apygardos teismo padėjėja ryšiams su visuomene Gintarė Veželytė 15min.lt informavo, kad įmonė „Elektros zona“ rugpjūčio 21 dieną pateikė ieškinį dėl skolos priteisimo ir prašė areštuoti „Kauno energetikos remonto“ turto už beveik 343 tūkst. eurų.  Teismas prašymą tenkino ir pritaikė laikinąsias apsaugos priemones.

Kodėl valstybinė įmonė delsia atsiskaityti už darbus, kurie, subrangovų teigimu, atlikti kokybiškai?

Belieka tik spėlioti – nei bendrovė „Kauno energijos remontas“, nei šimtaprocentinė jos akcininkė „Lietuvos energija“ nėra linkusi nieko aiškinti.

„Kauno energetikos remontas“ veiklą vykdo ir Lietuvoje, ir kitose Europos šalyse. Sutartyse su subrangovais bendrovė aiškiai apibrėžia darbų sąlygas, apimtis, terminus ir kt. Jei darbai atliekami kokybiškai ir laiku, „Kauno energetikos remontas“ atsiskaito su subrangovais laikydamasi sutartyse numatytų terminų ir kitų įsipareigojimų“, – taip miglotai į klausimą, kiek, kodėl skolinga ir kada grąžins skolas, per „Lietuvos energijos“ atstovę spaudai atsakė „Kauno energetikos remonto“ generalinė direktorė Olga Grigienė.

Apie bėdas tyli

Ernesta Dapkienė, „Lietuvos energijos“ atstovė, paaiškino, kad daugiau komentuoti, pasak „Kauno energetikos remonto“ teisininkų, neleidžia sutartyse numatytas konfidencialumo reikalavimas.

Registrų centro duomenimis, pernai „Kauno energetikos remontas“ patyrė 12,3 mln. Lt (3,56 mln. eurų) nuostolių.

Bendrovė reorganizuojama

Taip pat „Kauno energetikos remontas“ šiuo metu išgyvena reorganizaciją, dėl kurios, kaip įtaria Elektrėnų biokuro jėgainės subrangovai, gali strigti didžiulių skolų įmonėms grąžinimas.

Pernai „Kauno energetikos remontas“ patyrė 12,3 mln. Lt (3,56 mln. eurų) nuostolių.

„Mūsų grupėje vyksta veiklų išgryninimo procesas. Jungiamos įmonės, kurios vykdo panašaus tipo veiklas – pvz.: skirstymo įmonės LESTO ir „Lietuvos dujos“ jungiamos į vieną, taip pat „Litgas“ ir „Lietuvos dujų tiekimas“. Tuo pačiu buvo peržiūrėta ir rangos įmonių – „Kauno energetikos remonto“ ir „Elektros tinklo paslaugos“ veikla, nuspręsta sujungti į vieną.

Sujungiant įmones skelbiami vidiniai konkursai siekiant atrinkti tinkamus žmones toms funkcijoms, kurios dubliuojasi – daugiausia tai liečia vadovus ir aptarnaujančias veiklas. Darbuotojų neplanuojama atleisti“, – aiškino E.Dapkienė.

„Lietuvos energija“ antradienį pranešė, kad nominavo vadovą, kuris vadovaus jungtinei „Elektros tinklo paslaugų“ ir „Kauno energetikos remonto“ įmonei. Nuo 2016 m. sausio 1 d. kuriamos „Energetikos paslaugų ir rangos organizacijos“ (EnePRO) generaliniu direktoriumi taps Martynas Pargaliauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius