-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Toksikos“ vadovai neskuba taisyti pavojingų atliekų deginimo įrenginio

Šiaulių rajone iškilęs Ūkio ministerijai pavaldžios UAB „Toksika“ pavojingų atliekų deginimo įrenginys iki šiol vis dar su trūkumais – juos žadama ištaisyti priėmus įrenginį iš rangovo. Tačiau pats įrenginys dėl galimų gedimų neseniai buvo stabdomas avariniu būdu. O valstybinės įmonės vadovai jaučiasi ramūs – nieko tokio neįvyko.
Įmonė „Toksika“
Įmonė „Toksika“ / UAB "Toksika" nuotr.

Sustabdė įrenginį

Dienraščio „Šiaulių naujienos“ redakcija sulaukė žinių iš dviejų nepriklausomų šaltinių, kad UAB „Toksika“ pavojingų atliekų deginimo įrenginys Šiaulių rajone buvo stabdomas avariniu būdu. Kaip teigė „informacijos iš vidaus“ turintis šaltinis, įrenginys stabdomas buvo galimai dėl trūkusio vamzdžio ar panašių gedimų. O ir kitas informatorius siūlė pasidomėti, kodėl įrenginys buvo sustabdytas.

„Pasidomėkite, kodėl „Toksika“ sustabdė įrenginį. Neoficialiai kalbama, kad nebeturi ko deginti, o ir įrenginio nebepriverčia dirbti. Oficialiai tikina, kad ruošiasi valstybiniam pridavimui. Tik ką parodys valstybinei komisijai, jei įrenginys neveikia?“ – rašoma redakcijai adresuotame laiške.

Pateikė lakoniškus atsakymus

UAB „Toksika“ laikinasis generalinis direktorius Stasys Vasiliauskas, raštu komentuodamas situaciją, apsiribojo lakoniškais atsakymais. „Šiuo metu įrenginys yra sustabdytas techninei apžiūrai, siekiant įvertinti įrangą po to, kai buvo vykdomi bandymai“, – teigė laikinasis vadovas.

Redakcijos žiniomis, įrenginyje iki šiol neveikia skystų žemo pliūpsnio temperatūros atliekų ir pastos padavimo linija. „Kol kas nesumontuota žemo pliūpsnio temperatūros skysčių ir pastos padavimo linija“, – informaciją patvirtino S.Vasiliauskas.

Gal nebūtų nieko keista, jeigu ne kiti S.Vasiliausko atsakymai į papildomus klausimus. Redakcijos žiniomis, įrenginyje iki šiol neveikia skystų žemo pliūpsnio temperatūros atliekų ir pastos padavimo linija. „Kol kas nesumontuota žemo pliūpsnio temperatūros skysčių ir pastos padavimo linija“, – informaciją patvirtino S.Vasiliauskas.

Ir dar vienas svarbus momentas – įrenginio rangovas, Italijos įmonė „Hafner Srl“, buvo įsipareigojusi nepriklausomų ekspertų užfiksuotus trūkumus pašalinti ir tik tada vykdyti bandymus. „Mes suteikėme galimybę bendrovei „Hafner Srl“ ištaisyti trūkumus po to, kai Italijos bendrovė pateikė „Toksikai“ pasiūlymą ir planą, kaip trūkumai bus taisomi. Šiuo metu laukiame rezultatų, parodančių, ar trūkumai ištaisyti“, – atsakymą pateikė S.Vasiliauskas.

Įžvelgia skandalą

Kaip dienraščiui „Šiaulių naujienos“ teigė buvęs UAB „Toksika“ generalinis direktorius Ramūnas Peciulevičius (priverstas pasitraukti iš pareigų po to, kai principingai nesutiko priimti įrenginio, kol rangovas neištaisys trūkumų), jau anksčiau būta tokių precedentų, kai rangovas stabdydavo įrenginį neva dėl gedimų, o po to teikdavo savo reikalavimus.

„2011 m., kai buvo sudegintos visos kaloringos atliekos, rangovas sustabdė įrenginį ir reikalavo, kad įrenginys būtų priimtas nepabaigus bandymų. Kai aš atsisakiau jį priimti, buvo pratęsti bandymai su nekaloringomis atliekomis ir tada pradėjo lįsti visi galai. Jei pasitvirtintų informacija, kad įrenginys šį kartą buvo stabdomas dėl gedimo, tai toks S.Vasiliausko atsakymas – skandalas“, – mano R.Peciulevičius.

Trūkumai nepašalinti

Su įrenginio statybos ir pirkimo techniniais dokumentais gerai susipažinusio R.Peciulevičiaus nuomone, valstybinės įmonės vadovo atsakymai atrodo nesuprantamai, kai vienur vadovas pripažįsta, kad yra nesumontuota žemo pliūpsnio temperatūros skysčių ir pastos padavimo linija, o kitu atsakymu tikina, kad „šiuo metu laukia rezultatų, parodančių, ar trūkumai ištaisyti“.

Įrenginys turi galėti deginti visas pavojingas atliekas, o nesant skysčių ir pastos padavimo linijai tokių atliekų paduoti į krosnį praktiškai neįmanoma.

„Tai ko dar laukti? Nesumontuota skysčių padavimo linija. Ir tai sakoma seniai pasibaigus bandymams. Po bandymų tos linijos vėl nėra. Į kokią komisiją ruošiamasi eiti? Jeigu linija bus sumontuota po priėmimo, kas lyg ir leidžiama pagal susitarimą su rangovu, iš kur įmonės vadovai gali žinoti, kokie bus teršalų išmetimų rezultatai ir kaip veiks įrenginys tada? Visiškas absurdas“, – mano R.Peciulevičius.

Kelia pavojų

Jo žiniomis, įrenginys turi galėti deginti visas pavojingas atliekas, o nesant skysčių ir pastos padavimo linijai tokių atliekų paduoti į krosnį praktiškai neįmanoma. Ir dar svarbus pastebėjimas – žemo pliūpsnio temperatūros skysčiai yra tokie skysčiai, kurie praktiškai užsidega savaime itin žemoje temperatūroje. Tad jeigu iki šiol nėra sumontuota padavimo linijos ir tokios atliekos į krosnį yra nukreipiamos kaip nors kitaip, kas gali paneigti galimybę, kad įrenginys dabar yra lyg tiksinti bomba – nereikėtų net kibirkšties, kad pavojingi skysčiai užsiliepsnotų savaime, tuo galimai sukeldami pavojų ne tik ten dirbančiųjų gyvybei, bet ir šiauliečių bei aplinkinių žmonių sveikatai, nekalbant apie galimą didžiulę žalą gamtai.

„Gamyklos trūkumai nepašalinti ir tai skelbiama atvirai. Tuo pačiu sakoma, kad gamykla yra tinkama ir ją reikia priimti. Kodėl to nemato ar nenori matyti teisėsauga?“ – stebisi Šiaulių miesto tarybos narys Artūras Visockas, savo įtarimus dėl galimos korupcijos neseniai perdavęs Generalinei prokuratūrai.

Įstatymų laikytis – privalu

„Toksika“ pavojingų atliekų deginimo įrenginyje iki šiol nėra sumontuota žemo pliūpsnio temperatūros skysčių ir pastos padavimo linija, kietosios atliekos surenkamos žnyplėmis. Bet tiek rangovas, tiek bendrovės vadovai anksčiau ir dabar tikina, kad įrenginys yra visiškai saugus.

Beje, Europos parlamento narė, konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė šių metų pradžioje raštu buvo pateikusi klausimus Europos Komisijai dėl „Toksika“ įrenginio problemos (įrenginio statybos prasidėjo tuomet, kai Lietuvos valdžioje buvo konservatorių ir liberalų vyriausybė). Klausimas suformuluotas maždaug taip – ar galima nesilaikyti teisės aktų įsisavinant ES lėšas ir priimti šį įrenginį su trūkumais, nes šis įrenginys yra nacionalinės svarbos ir Lietuvai labai reikalingas tvarkant pavojingas atliekas.

Europos Komisijos vardu kalbėjusio J. Hahno neseniai pateiktas ir viešai lietuvių kalba prieinamas atsakymas buvo vienareikšmis – įstatymų privaloma laikytis. „Komisija yra atsakinga už tai, kad būtų laikomasi ES teisės aktų, o nacionalinių institucijų – užtikrinti, kad būtų laikomasi nacionalinės teisės aktų. Klausime pateikta informacija neįrodo, kad ES teisės aktai buvo pažeisti. Bet kuriuo atveju turi būti laikomasi visų atitinkamų ES teisės aktų reikalavimų, susijusių su šia gamykla“, – rašoma Europos Komisijos atsakyme.

„Toksika“ pavojingų atliekų deginimo įrenginyje iki šiol nėra sumontuota žemo pliūpsnio temperatūros skysčių ir pastos padavimo linija, kietosios atliekos surenkamos žnyplėmis. Bet tiek rangovas, tiek bendrovės vadovai anksčiau ir dabar tikina, kad įrenginys yra visiškai saugus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius