-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniečiai pasipiktinę: naujas „Lidl“ – vietoj žalios erdvės ir žaidimų aikštelės

Vilniaus Fabijoniškių gyventojai pirmadienio rytą buvo nemaloniai nustebę – S.Stanevičiaus gatvėje, ties antru numeriu pažymėtu daugiabučiu, buvo nukirsta nemažai pušelių. Žalią erdvę gyventojai sako mėgę, tačiau dabar tiek ji, tiek šalia esanti vaikų žaidimų aikštelė atsidūrė aptvertoje statybvietėje, kur iki metų pabaigos turi išdygti prekybos centras „Lidl“.
Būsimojo „Lidl“ prekybos centro statybvietė
Būsimojo „Lidl“ prekybos centro statybvietė / 15min skaitytojo Andriaus nuotr.
Temos: 1 Lidl

Prekybos tinklo „Lidl“ atėjimas į Lietuvą kurstė aistras kelis mėnesius, kol birželio 2 dieną buvo atidarytos pirmosios 15 parduotuvių. Bendrovė „Lidl Lietuva“ nelinkusi dalintis ateities planais, tad kada ir kiek šio tinklo parduotuvių dar bus mūsų šalyje, sunku nuspėti.

Baigs statyti gruodį

Tačiau Fabijoniškės savąją pigiomis prekėmis viliojančią parduotuvę tikrai turės. Ties S.Stanevičiaus antruoju namu jau aptverta teritorija, o ant tvoros kabo pranešimas, kad čia iškils „prekybos paskirties pastatas“, kurio užsakovas – UAB „Lidl Lietuva“. Darbų pradžia – 2016 m. liepa, pabaiga – tų pačių 2016 metų gruodis.

Naujoji kaimynystė jau dabar kelia bent dalies vietos gyventojų nepasitenkinimą. Į 15min redakciją kreipėsi vilnietis Andrius, kuris neslėpė apmaudo, kad Vilnius nebeilgai bus graži ir žalia sostinė.

„Ką veikia miesto institucijos, prižiūrinčios miesto architektūrą? Tai, ką pamačiau šiandien, man leido suprasti, kad už mūsų sostinę, už mus, jos gyventojus, valdininkams svarbiau yra kažkas kita. Juk ne jie gyvens dabar jau buvusioje žalioje aplinkoje. Spėju, ir butų kainos turėtų gerokai sumažėti, kai tie butai bus su vaizdu į „Lidl“, vietoj buvusios žalumos“, – emocingai kalbėjo Andrius.

Kitas būsimąja kaimynyste nepatenkintas vilnietis net eilėraštį ta proga suraitė ir paliko ant statybvietės tvoros. „Dabar neišgirsim paukščiukų čiulbėjimo, girdėsim tik traktoriaus darbą. (…) Aikštelėse vaikų neišgirsim balsų, girdėsim tik „Lidl“ reklamą“, – tokios eilės liejasi žydrame lapelyje, kuris priklijuotas prie tvoros.

Vilniaus savivaldybė: viskas suderinta

Vilniaus savivaldybės teigimu, žemės sklypas, esantis S.Stanevičius g. 2A, yra komercinės paskirties. Kadangi šioje miesto dalyje yra intensyvaus užstatymo gyvenamoji teritorija, kuriai aptarnauti reikalinga paslaugų, socialinė ir kita infrastruktūra, tokiame žemės sklype leidžiama vykdyti statybos darbus. Atsižvelgiant į tai, investuotojui buvo išduotas statybos leidimas, taip pat leidimas medžių ir krūmų kirtimui numatant sąlygą želdinius atsodinti gretimoje teritorijoje.

„Vilniaus miesto savivaldybei Žemės sklypo savininkas pateikė statybos leidimą, patvirtintą teritorijos techninį projektą, patvirtintą želdinių pertvarkymo projektą su planuojamais kirsti, genėti, persodinti ar želdiniais, jų rūšimi, skaičiumi, skersmeniu, būkle. Apie būsimus kirtimus ar kitus želdinių pertvarkymo darbus statybvietėje visuomenė buvo informuota“, – teigiama Vilniaus savivaldybės pranešime spaudai.

15min skaitytojo Andriaus nuotr./Būsimojo „Lidl“ prekybos centro statybvietė
15min skaitytojo Andriaus nuotr./Būsimojo „Lidl“ prekybos centro statybvietė

Investuos į aplinką

„Lidl Lietuva“ atstovai tikina, kad vykdydami veiklą bet kurioje šalyje visada atsižvelgia į vietos bendruomenių nuomonę ir investuoja „į tvarios bei jaukios gyvenamosios aplinkos kūrimą“.

„Siekiame būti aktyvus bendruomenės narys ir palaikyti darnius tarpusavio santykius. Todėl tvarkydami infrastruktūrą ir įrengdami parduotuves visapusiškai stengiamės, jog aplinkiniai gyventojai patirtų kuo mažiau nepatogumų. Statydami naujus objektus sutvarkome aplinkinę teritoriją, taip pat laikomės visų įstatymų nustatytų reikalavimų: nuo statybų aikštelės aptvėrimo, darbo tik darbo dienomis ir darbo valandomis iki kelių valymo bei trumpiausios galimos statybų trukmės“, – tvirtinama bendrovės „Lidl Lietuva“ Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovės Agnės Dalios Gaižauskienės atsiųstame paaiškinime.

Pasirodo, dar 2014 metais buvo organizuoti keli vieši šios parduotuvės statybos projekto aptarimai su Fabijoniškių gyventojais, o 2015-ųjų sausį įvyko susitikimas su bendruomenės atstovais, kurie turėjo galimybę išsakyti savo lūkesčius.

„Visos papildomos investicijos už sklypo ribų buvo derinamos su gyventojais. Atsižvelgus į bendruomenės ir Vilniaus miesto savivaldybės pageidavimus, prisiėmėme kompleksinius įsipareigojimus. Jų tikslas – ne tik pasiūlyti naują apsipirkimo patirtį, bet ir prisidėti prie gyvenamosios aplinkos patogumo ir grožio“, – teigia bendrovė.

15min skaitytojo Andriaus nuotr./Būsimojo „Lidl“ prekybos centro statybvietė
15min skaitytojo Andriaus nuotr./Būsimojo „Lidl“ prekybos centro statybvietė

Suoleliai ir tūkstančiai miestui

Tų įsipareigojimų išvardinta net 17. Parduotuvę žadama statyti 3 metrais giliau, nei stovi daugiabučiai, tokiu būdu įrengiant triukšmo barjerą. Taip pat bus įrengta nauja krepšinio aikštelė, vaikų žaidimo aikštelė ties daugiabučiais, vietoj iškirstų menkaverčių medžių pasodinti 152 nauji, nutiesti pėsčiųjų ir dviračių takai, pastatyti 9 suoliukai ir t.t.

Bus įrengta nauja krepšinio aikštelė, vaikų žaidimo aikštelė ties daugiabučiais, vietoj iškirstų menkaverčių medžių pasodinti 152 nauji, nutiesti pėsčiųjų ir dviračių takai, pastatyti 9 suoliukai.

Taip pat Vilniaus miesto savivaldybei „Lidl Lietuva“ teigia skirianti 6 212 eurų dydžio paramą socialinei infrastruktūrai plėsti, kompensuoja 55 842 eurų Vilniaus miesto savivaldybės išlaidas, patirtas kertant medžius, bei papildomai investuoja apie 100 tūkst. eurų į Vilniaus miesto inžinerinių tinklų plėtrą.

Vokietijos mažmeninės prekybos tinklo Lietuvoje valdytojai neatskleidžia, kiek prekybos centrų dar atidarys šalyje, tačiau tikėtina, kad jų skaičius padidės penkiskart. Birželio 2 dieną Lietuvoje atidaryta 15 šio tinklo parduotuvių, kiek vėliau Klaipėdoje duris atvėrė dar viena. „Lidl“ vadovybė atskleidžia tik tiek, kad šiemet atidarys per 20 parduotuvių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius