-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aruodas.lt: kas 10 studentas vasarą būstą nuomosis, bet jame negyvens

Netrukus baigsis mokslo metai ir nekilnojamąjį turtą besinuomojantiems studentams reikės nuspręsti, ar gyventi tame pačiame būste, ieškotis kito, o galbūt sugrįžti į gimtąjį miestą. Dauguma studentų atsisakyti ar keisti nuomojamo būsto neketina, o nuomai per mėnesį gali skirti ne daugiau kaip 100 ar 200 eurų.
Daugiabutis
Daugiabutis / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Didžioji dalis studentų, kurie į didmiesčius atvyko dėl mokslų ir kuriems tenka nuomotis būstą, pirmenybę teikia gyvenimui be šeimininkų ir ne bendrabutyje – apie 65 proc. nuomojasi butą su draugais, bendrakursiais arba savo vaikinais, merginomis. Keliolika procentų gyvena bendrabutyje, apie dešimtadalis išsinuomojo kambarį ir gyvena viename būste su šeimininkais. Šiek tiek mažiau nei dešimtadalis turi galimybę nuomotis vienas, su niekuo būstu nesidalindamas, atskleidė didžiausio nekilnojamojo turto portalo Aruodas.lt atliktas tyrimas.

Apie 65 proc. studentų, pasibaigus mokslo metams, neketina nebesinuomoti būsto ar persikelti gyventi kitur.

Apie 65 proc. studentų, pasibaigus mokslo metams, neketina nebesinuomoti būsto ar persikelti gyventi kitur. Vasarą jie planuoja įsidarbinti arba jau dirba didmiesčiuose, taigi ir toliau ketina gyventi tame pačiame nuomojamame būste.

Tačiau vidutiniškai kas penktas studentas (22 proc. Aruodas.lt respondentų) planuoja ieškotis kitos gyvenamosios vietos, nes dabartine nėra patenkinti. Tyrimo dalyvių nuomone, pasibaigus mokslo metams geras laikas ieškoti kitų nuomos pasiūlymų, jei dabartiniu nekilnojamuoju turtu, vieta, mokesčiais ar kitais dalykais nesi patenkintas.

Dar apie 13 proc. Aruodas.lt tyrime dalyvavusių asmenų planuoja nuomotis tą patį būstą ir vasarą, nors jame negyvens – sugrįš į savo gimtąjį miestą. Tokį sprendimą respondentai priima, nenorėdami prarasti nuomojamo nekilnojamojo turto ar iš naujo užsiimti būsto paieškomis, kraustytis, pratintis prie naujos vietos ir pan.

Kaina ir didelė paklausa – pagrindinės problemos ieškant

Dauguma nuomininkų sako, kad ieškodami nuomos pasiūlymų susiduria su tam tikromis problemomis. Dažniausiai jiems atrodo, kad nuomos kainos didelės ir kad kiti nuoma besidomintieji greitesni – iškart išgraibsto geriausius nuomos pasiūlymus.

Kai kuriems būstą besinuomojantiems problemų kelia ir kambario draugai: vieni, pagyvenę su kitais žmonėmis, pastebi, kad jie problematiški ir kad kartu gyventi nepavyks, kiti apskritai neturi, su kuo  galėtų apsigyventi kartu ir taip pasidalinti nuomai bei mokesčiams skirtas išlaidas.

Maža dalis respondentų susiduria su problema, kai nuomotojai nenori savo turto išnuomoti studentams.

Už nuomą 100 arba iki 200 eurų

Portalo Aruodas.lt apklausos rezultatai atskleidė, kad suma, kurią studentai gali skirti nuomai per mėnesį, skiriasi. Dauguma gali išleisti iki 100 arba iki 200 eurų (po 28 proc. respondentų). Iki 300 eurų per mėnesį būsto nuomai gali išleisti apie 18 proc. respondentų, iki 150 eurų – apie 15 proc. Po 5 proc. apklausos dalyvių gali mokėti arba itin mažai – iki 50 eurų, arba ir daugiau kaip 300 eurų siekiančią sumą.

Šį pavasarį – teigiamas nuomos kainų pokytis

Šiuo metu skelbimuose siūlomų nuomos kainų kreivė kyla aukštyn. Kaip ir kasmet, butų nuomos pasiūlos kainos padidėja, baigiantis žiemos sezonui – šiemet nedidelis teigiamas pasiūlos kainų pokytis pastebimas nuo antros sausio mėnesio pusės, atskleidžia portale Aruodas.lt publikuotų skelbimų apie nuomojamus butus statistika.

Butų, kurių nuomos pasiūlos kaina siekia iki 300 eurų mėnesiui, pasiūla šiuo metu sudaro vidutiniškai trečdalį visos sostinėje nuomojamų butų pasiūlos.

Vilniuje butų nuoma kainuoja brangiausiai iš visų trijų didžiųjų Lietuvos miestų. Pasiūlymai, kur už nuomą tikimasi gauti iki 100 eurų mėnesiui, sudaro vos kelis procentus butų nuomos sostinėje pasiūlos, pusė jų – ne butų, o kambarių nuoma. Šiuo metu pateikiama daugiausia pasiūlymų nuomotis butus, kurių nuomos pasiūlos kaina mėnesiui yra 300-400 arba 200-300 eurų. Butų, kurių nuomos pasiūlos kaina siekia iki 300 eurų mėnesiui, pasiūla šiuo metu sudaro vidutiniškai trečdalį visos sostinėje nuomojamų butų pasiūlos.

Kauno mieste šiuo metu butų, kurių nuomos pasiūlos kaina siektų iki 100 eurų mėnesiui, pasiūla menka. Didžiąją pasiūlos dalį sudaro butai, kurių pageidaujama nuomos kaina siekia nuo 100 iki 200 arba nuo 200 iki 300 eurų mėnesiui.

Klaipėdoje, kaip ir Kaune, pigiausių nuomojamų butų pasiūla nedidelė, rodo portalo Aruodas.lt statistika. Daugiausia pasiūlymų pateikiama nuomotis butą už 200-300 arba 300-400 eurų mėnesiui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius