-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dangoraižis Vilniaus A.Vivulskio gatvėje – o kur tilps visi automobiliai?

Kitais metais Vilniaus centre, A.Vivulskio gatvėje, įkurtuves švęs dar vienas miesto dangoraižis. Ant kalno stovintis buvęs „Lietuvos pašto“ administracinis pastatas žada studio tipo būstus ir komercines patalpas. Tačiau kaimynai jau dabar sukruto aiškintis, o kur gi naujieji atvykėliai statys savo automobilius. Esą tai problema, kurios Vilniaus miesto savivaldybė nenusiteikusi spręsti.
Vilniaus A.Vivulskio gatvė
Vilniaus A.Vivulskio gatvė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

12 aukštų statinys yra vienas aukščiausių Naujamiesčio dangoraižių. Puiki vieta ant kalno atveria nuostabias panoramas pro langus, tad tikėtina, jog populiarumu atnaujintas buvęs „Lietuvos pašto“ administracinis pastatas neturėtų skųstis.

Kaimynai nepatenkinti

Tačiau naujoji kaimynystė jau dabar patinka ne visiems, nors remonto darbus ketinama baigti tik kitų metų III ketvirtį. Netoliese gyvenantis Vincas įsitikinęs, kad projektas ateityje problemų sukels ir seniesiems gatvės gyventojams.

„Sky City“ projekto rengėjų nuotr./„Sky City“ dangoraižis
„Sky City“ projekto rengėjų nuotr./„Sky City“ dangoraižis

„Kadangi pats gyvenu A.Vivulskio g., joje vykdomos statybos man labai rūpi. Matau, kokia problema yra parkavimo vietų trūkumas ir esu nusivylęs, kad ši problema yra paliekama savieigai. A.Vivulskio g. dienos metu automobilių stovėjimas yra mokamas (žalia zona), tačiau neretai gana keblu rasti vietos. Vakare, kai gyventojai grįžta iš darbo – lygiai tas pats. 

Įgyvendinus „Sky City“ projektą, parkavimo vietų problema A.Vivulskio g. bus dar didesnė. „Sky city“ vystytojai skelbia, kad atnaujintame 12 aukštų pastate bus įrengti nedideli (nuo 23 iki 40 kv. m) jaukūs studio tipo būstai ir komercinės patalpos. Kyla klausimas, kur šie visi nauji gyventojai statys savo automobilius. Mano žiniomis, parkavimo vietų šiame pastate nėra arba jų skaičius yra labai ribotas“, – tvirtino Vincas.

Jo teigimu, situacija rodo Vilniaus savivaldybės aplaidų veikimą. Vincas kaip pavyzdį pateikia jau pastatytus „Vivulskio butus“, kuriuos įrengus vietoj buvusių komercinių patalpų ir pastogės, gyventojo žiniomis, nebuvo įrengta nė viena papildoma parkavimo vieta.

Vilnietis skundus jau parašė tiek miesto merui Remigijui Šimašiui, tiek Vilniaus miesto savivaldybei. Iš pastarosios net gavo atsakymą, kad „Sky City“ projekto vystytojams leista pakeisti dalies patalpų paskirtį ir administracinių į gamybines, numatyta atlikti tik paprastojo remonto darbus. Taip pat nurodyta, kad administracinėms patalpoms turi būti skiriama vieta 25 kv. m pagrindinio ploto, o gamybinėms – 1 vieta 60 kv m. darbo patalpų ploto.

Kadangi numatomi įrengti studio tipo būstai ir komercinės patalpos bus mažesni, gyventojas daro išvadą, kad kiekvienas butas tikrai neturės jam priklausančios parkavimo vietos. Be to Vincas abejoja, ar teisėta yra pardavinėti būstus, jeigu čia numatomos gamybinės patalpos.

Tą patį dėl leidimų atlikti remontą bei reikalingą parkavimo vietų skaičių Vilniaus miesto savivaldybė patvirtino ir 15min.lt. Esą yra išduotas tik  rašytinis pritarimas administracinės paskirties pastato A. Vivulskio g. 23, Vilniuje, patalpų dalies paskirties keitimo į gamybines, atliekant paprastojo remonto darbus, projektui.

Žmonių sumažės?

Kyla klausimas, kur šie visi nauji gyventojai statys savo automobilius. Mano žiniomis, parkavimo vietų šiame pastate nėra arba jų skaičius yra labai ribotas, – tvirtino Vincas.

Projekto vystytojai aplinkinius gyventojus ramina: juk ir iki šiol čia buvo administracinės patalpos, kuriose dirbo daugybė žmonių, jie važinėjo automobiliais ir kažkur juos palikdavo visai dienai. Dabar žmonės čia daugiau rinksis į vakarą, o tokiu laiku parkavimo problema A.Vivulskio gatvėje esą kur kas mažesnė.

„Mes įrengsime stovėjimo aikštelę. Vietų joje visiems neužteks, bet juk gyvename miesto centre, kur kiekvienas kvadratinis metras yra aukso vertės. Visi nori gyventi kaip ponai miesto centre, bet, deja, užstatymas yra toks“, – sakė Povilas Radzevičius, projekto pardavimų vadovas.

Anot P.Radzevičiaus, net ir paprastai skaičiuojant tame pastate greičiausiai žmonių įsikurs mažiau, nei dirbo iki šiol, nes vieną studiją įsigys vienas ar du žmonės, o dabar mažesniame kabinete tikrai sėdėjo daugiau darbuotojų. Juk tai nebus naujas statomas namas, o tik remontuojamas daug metų čia stovėjęs statinys.

Kiemus reikėtų leisti tverti

Vilniaus mero R.Šimašiaus teigimu, problemų dėl automobilių stovėjimo centrinėje miesto dalyje, senamiestyje tikrai yra. Jam pačiam kyla klausimas, kaip gali būti, kad gyventojams neleidžiama užsitverti savo kiemų, kai į juos veržiasi palikti savo automobilius kaimynystėje dirbantys žmonės ar su reikalais atvykę vilniečiai ir miesto svečiai.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vilniaus A.Vivulskio gatvė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Vilniaus A.Vivulskio gatvė

„Matau, kad daug kur galima dar parkavimo vietų įrengti, ypač aplink centrą esančiose Naujamiesčio gatvėse ir pan. Taip pat gyventojams turi atsirasti prioritetas prieš atvažiuojančius žmones“, – sakė R.Šimašius.

Sunkiausia situacija šiuo metu, anot mero, yra Vokiečių gatvėje, diskutuojama su jos gyventojais ir ieškoma sprendimų. „Bet jeigu mašinų bus daugiau negu vietų, tai teks kažkaip jomis dalintis“, – konstatavo meras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius