-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Renovacijos lenktynės – kodėl vieni aktyvesni už kitus?

2013 m. startavęs naujasis daugiabučių atnaujinimo programos modelis įpūtė gyvybės į modernizacijos procesą Lietuvoje. Tačiau net ir dabar tarp savivaldybių galima įžvelgti pastebimų skirtumų: vienuose regionuose gyventojai nevengia inicijuoti renovacijos projektų per bendrijų pirmininkus ir daugiabučių administratorius, o kituose daugiausia projektų rengiama savivaldybių iniciatyva.
Konkurencija
Konkurencija / 123rf.com nuotr.

Skepticizmą įveikė nauja finansavimo schema

Kaip teigia Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistė Lina Balčiūnienė,  pradėjus įgyvendinti būsto renovacijos programą pirmiausiai išryškėjo skirtumai tarp didesnių ir mažesnių regionų. „Didžiosiose savivaldybėse žmonės renovacijos ėmėsi aktyviau, tuo tarpu mažesniųjų gyventojai į daugiabučių modernizavimą žvelgė skeptiškai.

Tačiau didžiųjų miestų lyderystė pasibaigė 2013 m., atsiradus alternatyviam renovacijos modeliui, kuriuo remiantis daugiabučių modernizavimo projektai įgyvendinami per savivaldybes. Šiuo metu savivaldybės pačios gali rinktis, kuriems daugiabučiams reikia atnaujinimo. Mažesniems miestams ir rajonams ši galimybė buvo puiki paspirtis pasitempti“, – džiaugėsi Lina Balčiūnienė. 

Skatina ir atlygis už darbą

L. Balčiūnienė įsitikinusi, jog didesnis kai kurių savivaldybių gyventojų iniciatyvumas nėra atsitiktinis. Greičiau tai yra ilgo laikotarpio įdirbis dedant pastangas šviesti žmones apie renovacijos teikiamą naudą. Be to, svarbų vaidmenį atlieka aktyvios daugiabučių bendrijos ir administratoriai.

Tenka pastebėti, kad ten, kur veikia aktyvesnės bendrijos, žmonės patys noriai inicijuoja renovacijos projektų pradžią

 „Tuo metu, kai programa prasidėjo, daugiabučių atnaujinimo programos sėkmė daugiausia priklausė nuo gyventojų iniciatyvos, todėl siekiant juos paskatinti reikėjo išsamiai supažindinti su renovacijos nauda – gražesne aplinka, padidėjusia būsto verte, mažėjančiomis sąskaitomis ir kt. Tenka pastebėti, kad ten, kur veikia aktyvesnės bendrijos, žmonės patys noriai inicijuoja renovacijos projektų pradžią.  

Administratoriai labai suaktyvėjo po to, kai buvo priimta tvarka dėl projektų įgyvendinimo administravimo išlaidų kompensavimo valstybės lėšomis.  Reikia pripažinti, kad motyvuojantis atlygis už darbą kai kuriems administratoriams yra stipri paskata siekti dar geresnių rezultatų“, – pasakojo Lina Balčiūnienė.

Įkvepia renovuoti pastatai kaimynystėje

Daugiabučių bendrijų inicijuotais projektais pirmaujančioje Tauragėje dirbantis BETA specialistas Ramūnas Majauskis taip pat išskiria bendrijų bei daugiabučių namų administratoriaus vaidmenį.

Apsisprendimo procese itin svarbūs gerieji pavyzdžiai, neretai geriau nei bet koks argumentas įtikinantis daugiabučių gyventojus pasiryžti modernizacijai. Jeigu kaimynystėje nėra pavyzdinio projekto, žmones kur kas sunkiau įtikinti inicijuoti projektus

„Kiek dirbu Tauragėje, pastebiu, kad čia labai aktyvi viena daugiabučius namus administruojanti įmonė, kuri žmones aktyviai informuoja apie renovacijos naudą. Aišku, žmonių sąmoningumas apie renovacijos naudą rajonuose gali skirtis dėl visai paprastų priežasčių. Apsisprendimo procese itin svarbūs gerieji pavyzdžiai, neretai geriau nei bet koks argumentas įtikinantis daugiabučių gyventojus pasiryžti modernizacijai. Jeigu kaimynystėje nėra pavyzdinio projekto, žmones kur kas sunkiau įtikinti inicijuoti projektus.

Pats esu iš Jurbarko, kur ilgą laiką nebuvo nė vieno renovuoto daugiabučio. Pamenu priešistorę: kaip sunkiai buvo įkalbinėjami žmonės ir kiek užtruko pirmojo renovacijos projekto pradžia. Dabar vietiniai gyventojai savo akimis gali įsitikinti, kad modernizuoti namai džiugina akį, turi didesnę vertę nekilnojamojo turto rinkoje. O ir šildymo sąskaitos nebegąsdina. Todėl galima prognozuoti, kad bendrijų iniciatyvų ateityje tik daugės“, – sakė BETA ekspertas Ramūnas Majauskis. 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius