-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Signatarų kvartalo“ gyventojų kova su greta kylančiais daugiabučiais – bergždžia

15min jau rašė apie nelegalias statybas Pavilnyje, „Signatarų rajone“. Po šios publikacijos į redakciją kreipėsi ir daugiau vietos gyventojų. Žmonės nesupranta, kaip sklypuose, kuriuose turi stovėti individualūs namai, iškyla kelių aukštų sublokuoti daugiabučiai.
„Signatarų kvartale“ kyla daugiabučiai
„Signatarų kvartale“ kyla daugiabučiai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Statytojai tikina, kad įstatymų nepažeidžia, o priežiūros institucijos nurodo, kad projektuose daromi neesminiai pakeitimai. „Signatarų rajone“ sklypus gavo dalis Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo akto signatarų, tačiau daugelis jų žemę vėliau pardavė.

Taip pat skaitykite: Nelegalių statybų vykdytojai Signatarų kvartale per kaimynus važiuoja buldozeriu

Kaimynai neapsikentė

Žinojome, kad ten bus kotedžai, bet pagal detalųjį planą turėjo būti penki sublokuoti namai, – pasakojo moteris.

Kaip 15min pasakojo „Signatarų rajono“ gyventoja, daugelis žmonių žemę čia įsigijo planuodami statyti individualius namus, tačiau dalis sklypų tapo daugiabučių statybų aikštelėmis.

„Su mumis niekas nieko nederino. Tiesiog pamatėme, kad liejami pamatai. Žinojome, kad ten bus kotedžai, bet pagal detalųjį planą turėjo būti penki sublokuoti namai.

Iš karto nesimatė, kas ten bus, bet kylant sienoms pamatėme, kad atsirado devyni namai su penkiomis laiptinėmis. Net ir tada triukšmo nekėlėme, bet kai pradėjo kilti trečias aukštas ir pasimatė atskiri įėjimai, suskaičiavome, kad jau yra 18 butų, o trečiame aukšte jų bus dar 9.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pavadinimas: „Signatarų kvartale“ kyla daugiabučiai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Signatarų kvartale“ kyla daugiabučiai

Tai aktualu visai bendrijai, kreipėmės ir į priežiūros institucijas, lankėmės Vilniaus savivaldybėje. Mums buvo pasakyta, kad pažeidimų nėra, nes trijų aukštų aukštingumas galimas. Mus nustebino, kaip lengvai derinami tokie esminiai pastato pakeitimai. Taip pat mums nebuvo paaiškinta, kokiu būdu pastate gali atsirasti papildomų butų“, – pasakojo moteris.

Pašnekovei kilo klausimas, kur 20 arų sklype, kuriuose jau stovi kotedžai, bus statomi gyventojų automobiliai.

Gali statyti 18 butų

Neturime galimybės atsakyti, ar užbaigus šių statinių statybą nebus įrengta papildomų butų, – teigė T.Kondrotaitė.

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (Statybų inspekcijos) Konsultavimo skyriaus vyriausioji specialistė Toma Kondrotaitė 15min nurodė, kad statybos adresu S.Šilingo g. 61 vyksta legaliai:

„Inspekcija, patikrinusi situaciją vietoje ir išnagrinėjusi su šių namų statyba susijusius dokumentus, žymių pažeidimų nenustatė. Statinių projekto („A“ laida) esminiai sprendiniai neprieštarauja teisės aktų reikalavimams.

Tikrinant suprojektuotų namų atitiktį detaliojo plano sprendiniams nustatyta, kad sublokuoti namai nepažeidžia detaliojo plano nustatytų sklypo naudojimo apribojimų.“

Ji patikslino, kad pagal išduotą statybą leidžiantį dokumentą šiuo metu statomi 9 dvibučiai gyvenamieji namai. Iš viso 18 butų. „Neturime galimybės atsakyti, ar užbaigus šių statinių statybą nebus įrengta papildomų butų.

Pastatytų statinių naudojimo priežiūrą atlieka Vilniaus miesto savivaldybės administracija. Ji turi teisę tikrinti, ar statiniai naudojami pagal paskirtį, o už pažeidimus taikyti Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatytą atsakomybę“, – nurodė Statybų inspekcijos atstovė.

Pažeidimų nenustatyta

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto plėtros departamento Statybos dokumentų skyriaus vedėja Angelija Petrauskienė 15min nurodė, kad situacija yra stebima, kol kas pažeidimų nenustatyta. Pasak jos, sklype 18 butų gali būti statomi.

Kotedžų kaimynams kilo klausimų, kaip tokiems pastatams priskiriami adresai. Vilniaus miesto savivaldybės Miesto plėtros departamento direktoriaus pavaduotoja Raimonda Rudukienė 15min teigė, kad pastaruoju metu viešojoje erdvėje suformuota klaidinga nuostata, esą adreso suteikimas yra tas dokumentas, kurio pagrindu nekilnojamojo turto registre įregistruojami statiniai ar patalpos.

„Pagal galiojančią tvarką adresai pastatams ir patalpoms suteikiami pagal patvirtintą statinio projektą ir aukštų planus. Vidaus reikalų ministro įsakymu patvirtintose taisyklėse nėra reikalavimo suteikiant adresus pateikti ir tikrinti statybas leidžiantį dokumentą, tačiau savivaldybės specialistai visada prašo pateikti statybos užbaigimą patvirtinančius dokumentus, kuriuos tvirtina Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos. Būtent šios institucijos kompetencija yra tikrinti, ar įvykdytos statybos atitinka statinio projektą ir statybą leidžiančio dokumento turinį.

Statiniai ir patalpos bei teisės į juos Nekilnojamojo turo registre įregistruojami pagal visiškai kitus dokumentus – būtent pagal nekilnojamojo daikto kadastro duomenų bylą, parengtą matininkų ir statybos užbaigimą patvirtinančius dokumentus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus savivaldybė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus savivaldybė

Adresas yra vienas iš nekilnojamojo turto registre registruojamų kadastro duomenų, tačiau vien tik tuo pagrindu, jog yra suteiktas adresas, joks turtas negali būti įregistruotas.

Šiuo atveju adresai taip pat buvo suteikti atsižvelgiant į statytojo pateiktus statybos užbaigimą patvirtinančius dokumentus“, – teigė ji.

Statytojas – butų yra ir bus 18

15min susisiekė ir su pastatų statytoju, kuris pageidavo, kad jo vardas ir pavardė nebūtų skelbiami. Verslininkas patikino, kad ir šiuo metu, ir ateityje statomuose kotedžuose bus tik 18, o ne 27 butai.

„Mes galim juos parodyti ir jums, ir kaimynams. Tai yra konfliktas. Jau pusę metų mus visos institucijos tikrina ir nieko nerado. Tai net nėra daugiabučiai. Yra devyni sublokuoti namai, kuriuose yra po du butus“, – kalbėjo verslininkas.

Jis patikino, kad kaimynų nerimą sukėlęs trečias aukštas buvo numatytas nuo pat pradžių. Taip pat vyras patikino, kad nėra planuojama ir kotedžuose niekada nebus 27 butų, todėl ir problemos, kur statyti automobilius, nekils.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius