-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus savivaldybė išsiparduoda – siūlo įsigyti stebėtinai pigių butų

Beveik 22 kv.m ploto butas mediniame name S.Batoro gatvėje visiškai šalia Olandų g. žiedo. Pradinė kaina – vos 6,9 tūkst. eurų. Arba beveik 43 kv.m butas mūriniame name Rasų gatvėje, kurio pradinė kaina nesiekia nei 20 tūkst. eurų. Yra pasiūlymų ir kitur, kainos panašios. Tik štai butų būklė, o neretai ir kaimynai nebūtinai bus tokie, kurie ypatingai džiugins.
Giedraičių g. 27–3
Giedraičių g. 27–3 / Vilniaus sav. nuotr.

Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė turto, kurį tikisi parduoti lapkritį vyksiančiuose viešuosiuose aukcionuose, sąrašą. Jame – kaip niekad daug butų. Vieni mažesni (vos 11–20 kv.m), kiti jau visai solidūs, kokiuose gali tilpti visa šeima.

Kainos – nesikandžioja

Šie butai ne įprastuose daugiabučiuose, o daugiausia vienaukščiuose ar dviaukščiuose namukuose. Štai, tarkim, 21,76 kv.m butas S.Batoro g. 4 yra pirmame vienaukščio namo aukšte, jo pradinė kaina – 6,9 tūkst. eurų.

Rasų g. 24 taip pat parduodamas butas – 42,74 kv.m ploto su 7,67 kv.m bendrojo naudojimo patalpomis dviejų aukštų mūrinio namo antrajame aukšte. Pastarojo pradinė kaina jau didesnė – 19,6 tūkst. eurų.

Parduodamų butų yra ir Olandų, Kalvarijų, Krokuvos, Daugėliškių, toliau nuo miesto centro nutolusiose Rytų, Sirpučių gatvėse. Savo gerokai didesne kaina išsiskiria tik butas Giedraičių g. 27. Čia už 35,98 kv.m butą vienaukščio mūrinio gyvenamojo namo pastogėje prašoma 31,7 tūkst. eurų pradinės sumos.

Kainos nesikandžioja, bet ir patys butai prabanga nespinduliuoja. Kiek išaugs siūlomos sumos už juos ir ar visi butai sulauks savo pirkėjų, dar nežinia. Aukcionai įvyks lapkričio 18–19 dienomis. Gauti pinigai papildys kiauras Vilniaus savivaldybės kišenes.

Butus grąžino teismas

Vos pasikeitus Vilniaus valdžiai naujieji sostinės vadovai prabilo apie neūkiškai valdomą savivaldybės ir jos įmonių nekilnojamąjį turtą. Pasak savivaldybės administracijos direktorės Almos Vaitkunskienės, dalis turto galėjo būti seniai parduota, dalis buvo parduota pusvelčiui, kas irgi esą kelia abejonių proceso skaidrumu.

Dalį šių, aukcione savo pirkėjų lauksiančių, butų savivaldybei perdavė bendrovė „Vilniaus miesto būstas“. Juos norima parduoti, kadangi nėra tinkami gyventi.

Vilniaus sav. nuotr./Kalvarijų g. 42–2A
Vilniaus sav. nuotr./Kalvarijų g. 42–2A

Kaip 15min.lt informavo savivaldybės Valdymo poskyrio vyr.specialistas Algimantas Januška, keli butai šiame sąraše yra iš tų, kurie 2012 metais buvo perduoti UAB „Start Vilnius“, o 2015 m. grąžinti savivaldybei (S.Batoro g. 4-4, Kalvarijų g. 42-2A, Krokuvos g. 41-5, Giedraičių g. 27-3).

Šis turtas prieš kelis mėnesius buvo susilaukęs itin didelio dėmesio. Butus pirmiausia miestas atidavė įmonei „Start Vilnius“, kurios vienas iš didžiųjų projektų buvo oro linijų bendrovė „Air Lituanica“. Nekilnojamasis turtas buvo reikalingas padidinti bendrovės įstatinį kapitalą. Tačiau teismuose Vilniaus savivaldybės nutarimai didinti „Start Vilnius“ įstatinį kapitalą vienas po kito paskelbti nepagrįstais, o bendrovė įpareigojama grąžinti pinigus ir nekilnojamąjį turtą savivaldybei. 

Tuomet naujoji Vilniaus valdžia teigė, kad dalį savo nekilnojamojo turto „Start Vilnius“ pardavė per pigiai.

Kainos nesikandžioja, bet ir patys butai prabanga nespinduliuoja. Kiek išaugs siūlomos sumos už juos ir ar visi butai sulauks savo pirkėjų, dar nežinia.

„Savivaldybei priklausančio turto pardavimas vykdomas griežtai pagal įstatymus – tik viešame aukcione.

Turto pardavimo pajamos patenka į miesto biudžetą, o lėšos naudojamos savivaldybės reikmėms. Savivaldybė parduoda tokį turtą – pastatus ir patalpas, kuris nėra būtinas vilniečių poreikiams tenkinti, juk turto priežiūra taip pat kainuoja“, – teigė A.Vaitkunskienė.

Sąrašus tvirtina taryba

Anot direktorės, šiuo metu rengiama nekilnojamojo turto valdymo strategija, o turto naudojimo efektyvumas tiek įmonėse, tiek įstaigose yra atidžiai vertinamas ir rengiami nauji parduotinų, nebūtinų savivaldos funkcijoms vykdyti, neefektyviai naudojamų pastatų ir patalpų sąrašai. Šie objektai bus parduodami, jei pritars savivaldybės taryba.

Netenkina dabartinės savivaldybės vadovybės ir anksčiau buvusios nekilnojamojo turto kainos.

„Turtas atidžiai vertinamas, dar vasaros pradžioje buvome paskelbę informaciją apie tai, kokiomis žemomis kainomis buvo parduodami savivaldybės iki 2015 m. balandžio perduoti įmonei „Start Vilnius“ butai – nuo gegužės visas šis turtas prieš parduodant buvo perkainuotas gerokai brangiau, o pardavimo laikas prailgintas ir aukcionų rezultatai parodė, kad ir anksčiau savivaldybės turto pardavimo kainos galėjo būti nustatomos daug aukštesnės“, – tvirtino A.Vaitkunskienė.

Vilniaus sav. nuotr./Stepono Batoro g. 4–4
Vilniaus sav. nuotr./Stepono Batoro g. 4–4

Vilniaus miesto savivaldybė 2015 metais pardavė 29 nekilnojamojo turto objektus už 1,84 mln. eurų.

Brangiausias parduotas objektas – administracinės patalpos Gedimino pr. 34 (914,63 kv. m su 38,12 kv.m bendrojo naudojimo patalpomis). Pradinė pardavimo kaina siekė 631,8 tūkst. eurų, aukcione varžėsi 3 dalyviai, didžiausia laimėtojo pasiūlyta suma – 765 tūkst. eurų.

Deja, ne visi aukcionai tokie sėkmingi. Štai negyvenamosios patalpos, kuriose anksčiau veikė knygynas, Žirmūnų g. 2-101 jau triskart laukė naujų šeimininkų. Į pirmąjį aukcioną užsiregistravo net 27 dalyviai. Kaina nuo pradinės 103 tūkst. eurų pakilo iki 1,42 mln.. eurų.

„Deja, laimėtojui atsisakius pirkti objektą, aukcionas skelbtas pakartotinai. Į antrą aukcioną buvo užsiregistravę 7 dalyviai, kaina pakilo iki 905 tūkst. eurų, bet laimėtojas nepasirašė turto pirkimo-pardavimo sutarties. Abu kartus savivaldybei liko laimėtojų garantiniai įnašai (po 13 tūkst. eurų) už atsisakymą sudaryti sutartį. Šis objektas 2015 m. spalio mėn. pardavinėtas trečią kartą“, – sakė administracijos direktorė.

Lapkričio aukcionuose Vilniaus savivaldybė dar siūlo įsigyti vasaros kino teatrą bei du negyvenamus pastatus Smilgų gatvėje su jiems priskirtais žemės sklypais. Vasaros kino teatras naujų pirkėjų nesulaukia jau taip pat ne pirmą kartą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius