-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Amerikiečiai gamtinėmis dujomis jau aprūpina ir Artimuosius Rytus

Vadinamoji skalūnų revoliucija JAV griauna nusistovėjusią nuomonę apie prekių srautų energijos rinkose kryptis: pastaruosius kelis mėnesius JAV įmonės tiekia suskystintas gamtines dujas (SGD) į Artimųjų Rytų šalis, nors dar prieš kelerius metus to buvo beveik neįmanoma įsivaizduoti, rašo britų verslo dienraštis „The Financial Times“.
Gamtinės dujos
Gamtinės dujos / 123rf.com nuotr.

Kuveitas ir JAE gavo du JAV SGD krovinius iš projekto „Sabine Pass“ Luizianoje, kurį įgyvendina įmonė „Cheniere Energy“. Prieš tai angliavandeniliai iš JAV Artimųjų Rytų rinką paskutinį kartą buvo pasiekę 9-ąjį dešimtmetį.

Elektros energijos paklausa Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos šalyse sparčiai didėja. Dėl to importo galimybes ima svarstyti net ir naftos bei dujų turtingos šalys.

„Gyvename didžiulių SGD gabenimo maršrutų pokyčių laikais, – sako rinkos duomenų tiekimo įmonės „Genscape“ SGD ekspertas Tedas Michaelas. – Senoji tvarka nuversta, bet aistros vis dar kunkuliuoja.“

„Sabine Pass“ SGD tiekimą pradėjo vasarį ir jau nusiuntė dujas į septynias šalis: Argentiną, Braziliją, Indiją, Portugaliją ir Čilę, taip pat minėtuosius JAE ir Kuveitą.

Dideles gamtinių dujų atsargas turi daugelis Artimųjų Rytų šalių, tačiau jos nepakankamai investavo į šių išteklių plėtojimą.

Kol kas didžiausio pasaulyje SGD eksportuotojo titulas tebepriklauso Katarui, tačiau manoma, kad artimiausiais metais jį perims Australija, su kuria vis labiau konkuruos Jungtinės Valstijos.

Tarptautinės energetikos agentūros (TEA) vertinimais, dujų paklausa Artimųjų Rytų šalyse iki 2040 metų padidės beveik du kartus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius