-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusijos ambasadoriui Lietuvoje įteikta nota dėl dar vieno incidento vystant Astravo AE

Gruodžio 29 dieną Užsienio reikalų ministerijoje Baltarusijos ambasadoriui Lietuvoje Aleksandrui Korolui buvo įteikta nota su prašymu kuo skubiau pateikti išsamią informaciją apie dar vieną incidentą su Astravo atominės elektrinės (AE) reaktoriaus korpusu.
Pirmasis Astravo AE reaktorius pasipuošė apsaugine „kepure“
Astravo AE reaktorius / BelAEC paskyros feisbuke nuotr.

Remiantis Baltarusijos žiniasklaidos pranešimais, gruodžio 26 d. Baltarusijos geležinkelio stotyje Slavnoe (Vitebsko sritis) įvyko incidentas – iš gamyklos Rusijoje į Baltarusiją gabenant naują reaktoriaus korpusą, skirtą Astravo AE 1-ajam blokui, sunkiasvoris ir stambiagabaritinis krovinys (reaktoriaus korpusas) užkliudė geležinkelio elektros tiekimo atramą.

Baltarusijos ambasadoriui įteiktoje notoje prašoma nuodugniai ištirti šį incidentą ir informuoti Lietuvą, kaimynines valstybes ir Tarptautinės atominės energijos agentūrą (TATENA) apie tyrimo rezultatus. Notoje reiškiamas didelis susirūpinimas pasikartojančiais incidentais Astravo AE. Apie juos Lietuva sužino ne iš oficialių Baltarusijos šaltinių, o iš žiniasklaidos.

Užsienio reikalų ministerija įteiktoje notoje Baltarusijai taip pat dar kartą pakartojo reikalavimus, kuriuos prašoma kuo skubiau įvykdyti: pasikviesti visos apimties Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) aikštelių vertinimo (angl. Site and External Events Design – SEED) misiją, kuri turi įvertinti Astravo aikštelės tinkamumą AE statybai ir jos atrankos kriterijus; remiantis 2011 m. birželio 23 d. pasirašytu susitarimu su Europos Komisija, atlikti išsamius rizikos ir atsparumo vertinimo testus (angl. stress-tests) pagal ES metodologiją ir dalyvaujant tarptautiniams ekspertams; įkurti tarptautinę ekspertų komisiją, kurią pasiūlė Jungtinių Tautų Espo konvencijos Įgyvendinimo komitetas, kad būtų išsamiai įvertinta Astravo AE projekto atitiktis konvencijos nuostatoms.

Gruodžio 26 d. incidentas – jau šeštas Lietuvai žinomas incidentas, įvykęs 2016 m. vystant Astravo AE projektą. Lietuvos ekspertų vertinimu, liepos 10 d. incidentas, kurio metu iš 4 metrų aukščio nukrito 330 tonų sveriantis reaktoriaus korpusas, buvo ypač pavojingas ir galintis turėti negrįžtamų neigiamų pasekmių statomos AE saugai, todėl Lietuva pareikalavo sugadintą reaktoriaus korpusą pakeisti nauju.

Nors Baltarusija siekė paneigti incidento faktą ir sumenkinti jo pasekmes, aktyviomis Lietuvos institucijų pastangomis pavyko pasiekti, kad Baltarusija pripažintų, kad nukritęs reaktoriaus korpusas būtų pakeistas nauju.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius