Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Biokuro katilinei už 20 mln. litų Šiauliuose – miesto tarybos „taip“

Nors Tarybos posėdžio metu virė karštos aistros, politikai vis dėlto priėmė sprendimą leisti „Šiaulių energijai“ statyti biokuro katilą. Tiesa, ketvirtadienį vykusiame Šiaulių miesto tarybos posėdyje kilo karštos aistros, kai dėl AB „Šiaulių energija“ investicinio projekto svarstymo susirinko pilna salė visuomenės atstovų. Jau ne kartą piketais dėl šilumos ūkio klausimų politikams baimę įvarydavę visuomenininkai šį kartą liko nusivylę – po ilgų diskusijų ir nesutarimų Tarybos narių dauguma pasisakė už tai, kad bendrovė statytų biokuro katilinę.
„Šiaulių energijos“ pastatas
„Šiaulių energija“ prieš pusmetį įrengė termofikacinę elektrinę, kuri sumažino šilumos kainas. Ketinama rekonstruoti Pietinę katilinę ir joje įrengti biokuru kūrenamą katilą. / Vadimo Simutkino/„Šiaulių naujienų“ nuotr.

Sukėlė didžiulį triukšmą

Apie savo planus plėsti bendrovės veiklą ir statyti naują biokuru kūrenamą katilą „Šiaulių energija“ atstovai miesto Taryboje prabilo dar praėjusių metų gruodžio mėnesį vykusio posėdžio metu. Tą kartą kreiptasi į politikus pritarti tokiems sumanymams. Gavus pritarimą, per mėnesį buvo parengtas techninis projektas ir vakar vykusio posėdžio metu jis buvo teiktas svarstyti.

Didžiulį visuomenės atgarsį sukėlęs projektas dar iki vakarykščio posėdžio buvo aptariamas ir įvairiais komentuojamas. Prieš kelias dienas bendrovės vadovus visuomenininkai pakvietė į viešą pasitarimą, kuriame buvo išsakytos pastabos, užduoti klausimai. Buvo prašoma, kad bendrovė su savo nauju projektu supažindintų ir visuomenę.

Priešinosi visuomenininkai

Vakarykščiame Tarybos posėdyje politikai daug klausimų neturėjo. Keletas narių siūlė klausimo svarstymą atidėti, tačiau dauguma tokiam siūlymui nepritarė. Kiti ragino kolegas dalyvauti susirinkimuose, kuriuose šis klausimas buvo nagrinėjamas išsamiau ir viską išsiaiškinti.

Pasisakymui užsiregistravę visuomenininkai įžvelgė sąmokslą, neva šiuo projektu atsivertų kelias nepriklausomam šilumos tiekėjui perimti šilumos ūkį mieste. Visuomenininkai ragino nepriimti šio projekto ir peržiūrėti jį iš naujo.

„Tokio sprendimo, koks jis yra dabar, priimti negalima. Vien šiuo sprendimu savivaldybės administracija atiduoda dvidešimt procentų rinkos privačiam tiekėjui. Mes ne prieš šį sprendimą, bet jį reikia keisti“, – iš tribūnos kalbėjo visuomenininkas Vytautas Kabaila.

Virė aistros

Po beveik valandą užsitęsusių diskusijų bei pasisakymų buvo paprašyta paskelbti pertrauką, kad politikai frakcijose galėtų pasitarti. V.Kabailos pasisakymai daugiausia emocijų kėlė Tarybos nariui Vytautui Juškui, kuris karštai reagavo į pasisakymus ir vienu metu kažką replikavęs netgi išėjo iš posėdžių salės, tuo užrūstindamas visuomenininkus.

Projekte numatyta statyti 20 MW galingumo katilą, kurio statybos kainuotų apie 20 milijonų litų.

„Iš tų pasisakymų man susidaro įspūdis, kad jie (visuomenininkai, – red. pastaba) nori statyti privačias katilines. Prisidengdami, kad gina gyventojų interesus, jie elgiasi atvirkščiai, tai absoliutus nesusipratimas. Manęs tai neįtikina“, – žurnalistams komentavo V.Juškus.

Sprendimą lėmė apskaičiavimai

„Šiaulių energija“ technikos direktorius Virgilijus Pavlavičius į posėdžio metu išsakytus priekaištus atsakė, kad nacionalinę strategiją didžiuosiuose šalies miestuose statyti termofikacines katilines patvirtino Seimas, o palyginus su kitais miestais, Šiaulių termofikacinė elektrinė kainavo pigiausiai. O sprendimą, kokio galingumo katilą įrengti dabar, lėmė ekonominiai skaičiavimai.

„Kokios galios katilinę statyti lėmė didžiausias kainos mažėjimas vartotojams. Buvo lyginami skaičiai. Jeigu statytume didesnio galingumo katilą, nei dabar planuojama, kaina vartotojams mažėtų nežymiai nei mažėja dabar. Didesnio galingumo mes negalime statyti, nes tai neatsiperkanti investicija“, – sakė V.Pavlavičius.

Mažina šilumos kainą

Dėl didelės gamtinių dujų kainos rinkoje Seimas nusprendė didinti ekologinio kuro vartojimą ir tuo pačiu mažinti gamtinių dujų suvartojimą. Atsižvelgdama į tokį šalies energetikos poreikį, „Šiaulių energija“ dar praėjusių metų viduryje baigė statyti ir pradėjo eksploatuoti biokuru kūrenamą termofikacinę elektrinę. Tai leido sumažinti šilumos kainą gyventojams.

Siekdama dar labiau padidinti biokuro vartojimą, sumažinti šilumos kainą bei sumažinti išmetamų teršalų kiekius, bendrovė nusprendė rekonstruoti Pietinę katilinę, kuri aptarnauja didžiąją miesto dalį, ir vietoj ten esančių susidėvėjusių trijų garo katilų įrengti vieną biokuro katilą.

Projekte numatyta statyti 20 MW galingumo katilą, kurio statybos kainuotų apie 20 milijonų litų. Numatoma, kad reikėtų iš banko gauti maždaug penkiolikos milijonų litų paskolą, likusią penkių milijonų dalį padengtų pati bendrovė savo lėšomis. Tokią kainą bendrovės specialistais paskaičiavo įvertinę jau anksčiau vykdytų projektų patirtį ir kaštus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius