-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvę „Jukos“ savininkai atsisakė pretenzijų „Rosneft“, bet ne Rusijos valstybei

Kremliaus sužlugdyto kažkada didžiausio Rusijos naftos koncerno „Jukos“ buvę akcininkai atsisakė bylinėjimosi su jo turtą perėmusia valstybine „Rosneft“, bet šis kompromisas neatšaukia tarptautinio teismo patvirtintos prievolės Rusijos valstybei išmokėti 50 mlrd. JAV dolerių kompensaciją už Vladimiro Putino kritiko Michailo Chodorkovskio naftos imperijos prievartinį nusavinimą.
"Jukos" degalinė Maskvoje
"Jukos" degalinė Maskvoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Buvusiems „Jukos“ akcininkams atstovaujanti Claire Davidson pareiškė, jog slapto kompromiso su „Rosneft“ negalima laikyti finansinių ginčų sureguliavimu.

„Šio susitarimo sąlygos konfidencialios. „Jukos“ tik gali patvirtinti, kad įsigaliojęs susitarimas taikytinas visose jurisdikcijose“, – sakė ji.

Tačiau C.Davidson pabrėžė, jog šis susitarimas neturi jokios įtakos pernai tarptautinio arbitražo paskelbtai nutarčiai, kuria Maskva įpareigota buvusiems „Jukos“ savininkams išmokėti 50 mlrd. dolerių už priverstinį šio jų turto nusavinimą, taip pat Europos žmogaus teisių teismo verdiktui dėl beveik 2 mlrd. dolerių kompensacijos.

Buvusių „Jukos“ akcininkų ir kreditorių finansinių pretenzijų Rusijos valstybės kontroliuojamam koncernui „Rosneft“ suma siekė 4 mlrd. dolerių. Kai kurie šių ieškinių, pateiktų maždaug 55 tūkst. akcininkų vardu, jau patenkinti teismų, ir kompromisas su „Rosneft“ jų taip pat neliečia, pridūrė C.Davidson.

Jos žodžiais, kompromisinis susitarimas su „Rosneft“ pasirašytas atsižvelgus į ilgus teisminius ginčus ir jų brangumą, nedidelę sėkmės tikimybę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos valstybinė bendrovė „Rosneft“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusijos valstybinė bendrovė „Rosneft“

„Rosneft“ šią savaitę paskelbė pasirašęs susitarimą su buvusiais „Jukos“ akcininkai dėl visų teisminių ginčų Rusijoje ir visur užsienyje atšaukimo. Jų tolesnis nagrinėjimas grėsė „Rosneft“ turto, įskaitant tanklaivių, užsienyje areštu.

Didžioji „Jukos“ aktyvų dalis „Rosneft“ atiteko po to, kai dėl abejotinų mokestinių pretenzijų buvo paskelbtas „Jukos“ bankrotas, o aršus Kremliaus kritikas M.Chodorkovskis atsidūrė už grotų neva dėl sukčiavimo bei mokesčių vengimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius