-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas: išėjus „Gazprom“ gerės santykiai su Rusija

„Gazprom“ pardavus „Lietuvos dujų“ ir „Amber Grid“ akcijas, Lietuvai ilgainiui turėtų pagerėti ir Lietuvos-Rusijos politiniai santykiai, teigia buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas. Nors akcijos perkamos keturiskart brangiau, nei buvo parduotos prieš dešimtmetį, pasak leidėjo Eduardo Eigirdo, ši kaina yra teisinga.
Arvydas Sekmokas
Arvydas Sekmokas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Įvykus sandoriui su „Gazprom“, Lietuvos valstybė kontroliuos mažiausiai 93,7 proc. dujų perdavimo tinklų bendrovės „Amber Grid“ ir dujų skirstymo vartotojams bendrovės „Lietuvos dujos“ akcijų.

Lietuva galės savarankiškai, be įtakos iš šalies spręsti ir vykdyti strateginius projektus

„Lietuva galės savarankiškai, be įtakos iš šalies spręsti ir vykdyti strateginius projektus. Visų pirmą – dujų jungties su Lenkija. Antra, aš manau, kad santykiai su „Gazprom“ pereis į normalų komercinį režimą, – LRT radijui teigė A. Sekmokas. – Abi pusės derėsis komerciškai ir išnyks ta priešprieša, kai „Gazprom“ vienašališkai nustatydavo dujų kainą be derybų – derėdamasis pats su savimi, nors formaliai tai buvo „Lietuvos dujos“. Ir tai turėtų galiausiai turėti teigiamą ilgalaikį poveikį Lietuvos-Rusijos santykiams“.

Pasak jo, Rusijos prezidentas yra sakęs, jog Lietuva nori apiplėšti „Gazprom“.

„Tie žodžiai nepasitvirtins. Abi pusės savanoriškai sutaria dėl priimtinos kainos. Tai reiškia civilizuotą normalų susitarimą“, – sakė buvęs ministras.

Akcijas iš „Gazprom“ Lietuva įsigyja už 417 mln. litų, o prieš dešimtmetį pardavė už 100 mln. litų.

Pasak žurnalo „Valstybė“ leidėjo E. Eigirdo, vis dėlto dabartinė kaina yra teisinga, o dėl tokios proporcijos reikėtų kaltinti „Lietuvos dujų“ akcijų pardavimo metu valdžioje buvusią Darbo partijos ir socialdemokratų vyriausybę.

„Ne dabar yra per brangiai išperkamos, bet tada buvo per pigiai parduotos. (...) Dalis žmonių yra įsiskaudinę, bet reikia kaltinti praeitį, o ne dabartį“, – sakė E. Eigirdas

„Ne dabar yra per brangiai išperkamos, bet tada buvo per pigiai parduotos. (...) Dalis žmonių yra įsiskaudinę, bet reikia kaltinti praeitį, o ne dabartį“, – LRT radijo laidai „60 minučių“ sakė E. Eigirdas.

Jo teigimu, iš sandorio bus naudos biudžetui. „Nuperkame įrangą, struktūrą, kuri generuos pelnus kiekvienais metais, ir aš manau, kad tie pelnai bus pakankamai dideli“, – teigė E. Eigirdas.

„Viskas sugrįžta į status quo, kuris buvo prieš privatizavimą. (...) Grįžtame į praeitį, bet grįžtame visai kitame kokybiniame lygmenyje. Jei anksčiau „Gazprom“ vienintelis turėjo dujas, tai dabar Lietuva baigia statyti suskystintųjų dujų terminalą ir mes, turėdami vamzdyną, turėsime visas galimybes rinktis, iš kurio tiekėjo pirkti dujas. Ši galimybė suteikia visiems Lietuvos vartotojams išskirtines sąlygas pirmą kartą Lietuvos nepriklausomybės istorijoje tapti nepriklausomiems svarbiame energetikos sektoriuje. Niekas negalės diktuoti kainų ir uždirbinėti viršpelnių Lietuvos vartotojų sąskaita“, – komentavo E. Eigirdas.

Pasak jo, „Gazprom“ gali siekti išsilaikyti Lietuvos rinkoje mažindamas dujų kainą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius