Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Chevron“ pripažinta skalūnų dujų gavybos konkurso laimėtoja, vietos bendruomenės grasina teismais

Aplinkos ministerijos komisija pirmadienį pripažino JAV energetikos bendrovę „Chevron“ skalūnų dujų žvalgybos ir gavybos konkurso nugalėtoja. Vietinės bendruomenės ketina bylinėtis.
„Chevron“
„Chevron“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tai žurnalistams po komisijos posėdžio pirmadienį patvirtino aplinkos viceministrė ir komisijos pirmininkė Daiva Matonienė.

„Komisija nusprendė rekomenduoti Vyriausybei pripažinti „Chevron“ nugalėtoja“, – pirmadienį po komisijos posėdžio žurnalistams sakė aplinkos viceministrė ir komisijos pirmininkė D.Matonienė.

Šitą poelgį, žinoma, vertiname labai blogai, – sakė Žygaičių atstovas.

Anot jos, bendrovė atitiko visas konkurso sąlygas, todėl komisija neturi teisinio pagrindo neskelbti „Chevron“ nugalėtoja.

„Chevron“  žvalgys skalūnų dujas 1,8 tūkst. kvadratinių metrų Šilutės–Tauragės plote vakarų Lietuvoje – ši teritorija ribojasi su Tauragės rajono šiaurės vakaruose esančiu ir 600 gyventojų turinčiu Žygaičių miesteliu.

„Chevron“ planams priešinasi Žygaičių bendruomenė – ji baiminasi, kad išgaunant skalūnų dujas gali būti užterštas geriamasis vanduo, pažeista ekosistema.

Jonas Nairanauskas
Jonas Nairanauskas

Žygaičių bendruomenės atstovas Jonas Nairanauskas 15min.lt sakė, kad bendruomenė greičiausiai kreipsis į teismą.

„Šitą poelgį, žinoma, vertiname labai blogai“, – sakė J.Nairanauskas, paklaustas, ką mano apie Aplinkos ministerijos komisijos sprendimą.

„Sprendimas atidaro bendrovei vartus į mūsų žemės gelmes. Reikia mums, aišku, susipažinti su visa esama situacija, paaiškinti žmonėms. Tai veda link teismų“, – sakė J.Nairanauskas.

Vienas pagrindų bylinėtis galėtų būti politikų spaudimas: „Politinė taryba, o po to ir premjeras iš anksto vis pasakydavo, kad „Chevron“ bus paskelbtas konkurso nugalėtoju. Tai reikia suprasti kaip išankstinį spaudimą komisijos nariams, kurie, matyt, ir išsigando, jie išsigandę priėmė šitą sprendimą. Buvo atliktas labai didelis gąsdinimo darbas, buvo pašalintas iš pareigų Geologijos tarnybos vadovas.“

Yra ir kitų priežasčių, dėl kurių bendruomenės gali kreiptis į teismą. Pasak Žygaičių atstovo J.Nairanausko, bus kalbamasi su teisininkais: „Jie jau nurodys mums kelius ir patars.“

Sugriežtino reikalavimus

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis
Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis

Pasak aplinkos ministro Valentino Mazuronio, kitokio sprendimo nė nebuvo galima priimti.

„Šiandien komisija rekomendavo Vyriausybei pripažinti „Chevron Exploration & Production  Lietuva“ nugalėtoja. Kitokį sprendimą priimti esamoje situacijoje teisiškai nebuvo įmanoma. Bet didesnė naujiena yra kita – šiandien sugriežtinome aplinkosauginius reikalavimus skalūninių dujų ir naftos paieškų ir gavybos darbams. Galima sakyti, kad tapome pirmąja Europos Sąjungos valstybe, kurioje aiškiai, tiksliai ir griežtai užtikrinome saugų angliavandenilių išteklių eksploatavimą. Galiu tik pridurti, kad Europos Parlamentas dar tik svarsto priimti tokius sprendimus, o mes jau priėmėme“, – sako aplinkos ministras V.Mazuronis.

Kitokį sprendimą priimti esamoje situacijoje teisiškai nebuvo įmanoma, – sakė V.Mazuronis.

Kaip rašoma Aplinkos ministerijos pranešime spaudai, vykdant skalūnų dujų ar naftos žvalgybą ir gavybą, privalomas kompleksinis monitoringas – oro, požeminio ir paviršinio vandens, žemės gelmių stebėsena. Monitoringo metu giluminiais gręžiniais bus stebima požeminio vandens išteklių būklė, tikrinama kastinių šulinių vandens kokybė 5 km atstumu nuo gręžinio aikštelės. Vykdant hidraulinio ardymo darbus taip pat bus reikalaujama stebėti žemės gelmių seisminį aktyvumą.

Prieš pradedant žvalgybos darbus, veiklą vykdanti įmonė turės pranešti Aplinkos ministerijos regionų aplinkos apsaugos departamentams, Lietuvos geologijos tarnybai, Visuomenės sveikatos centrui apskrityje, Radiacinės saugos centrui apie chemines medžiagas ir tikslią jų sudėtį bei kiekį.

Susidariusios kasybos pramonės atliekos (hidraulinis ardymo skystis, gręžinio kirtavietės šlamas) turės būti tvarkomos pagal ES Kasybos pramonės atliekų tvarkymo direktyvą, kuri yra perkelta į Lietuvos nacionalinę teisę.

Angliavandenilių išteklių projekte privaloma numatyti pažeistos žemės rekultivavimą ir kitų aplinkos elementų atkūrimą, priemones žmonių sveikatai ir saugumui užtikrinti, apsaugoti požeminio vandens telkinius, numatyti kasybos pramonės ir gamtinės kilmės radioaktyvių atliekų tvarkymo būdus.

Pagal naują Poveikio aplinkai vertinimo įstatymo redakciją netradicinių angliavandenilių išteklių žvalgybos ir gavybos procesui privaloma atlikti poveikio aplinkai vertinimo procedūras. Vadinasi, jau pasiruošimo žvalgybos darbams stadijoje visuomenė galės susipažinti ir teikti savo pastabas dėl planuojamos ūkinės veiklos. Esant neigiamam sprendimui, jokia veikla negalės būti vykdoma.

Linas Balsys: „Chevron“ paskelbta konkurso laimėtoja prieš žmonių valią ir įstatymus

Linas Balsys pirmadienį popiet išplatino pranešimą, kur teigia, kad „Chevron“ galimai paveikti politikai paliko Seimo naujai priimtuose įstatymuose didelių spragų, kad „Chevron“ nekiltų juridinių kliūčių taikyti itin pavojingą hidraulinio ardymo technologiją. Dėl to, taip pat ir dėl masinio gyventojų pasipriešinimo, L. Balsio nuomone,  „Chevron“ neturėjo būti skelbiama angliavandenilių išteklių naudojimo konkurso nugalėtoja.

„Prieš kelis metus atliktas strateginis poveikio aplinkai vertinimas nekalba apie hidraulinio plėšymo technologijas ir neatitinka šių dienų realijų, todėl pats konkursas nėra legitimus. Seime priimta Žemės gelmių įstatymo pataisa, leidžianti palikti ir laidoti žemės gelmėse toksiškas ir  radioaktyviąsias medžiagas, neribojant jų kiekio, akivaizdžiai prieštarauja Konstitucijai. Dėl to šiuo metu inicijuoju Seimo kreipimąsi į Konstitucinį teismą“, – sakė L. Balsys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius