Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl Folklando salų naftos Argentina kibo į atlapus JAV ir Didžiajai Britanijai

Argentina pradėjo legalias procedūras prieš britus ir dvi JAV kompanijas, gręžiančias naftą netoli Folklando salų, Argentinos ministras saloms Danielis Filmusas pranešė Londone, rašo BBC.
Folklando salos
Folklando salos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Su naftos paieškomis yra susijusios kompanijos „Falkland Oil and Gas“, „Premier Oil“, „Rockhopper“, „Edison International“ ir „Noble Energy“.

D.Filmusas BBC sakė, kad kompanijos elgiasi neteisėtai, įsiverždamos į Argentinos teritoriją.

„Aš noriu, kad šių kompanijų direktoriams ir Didžiosios Britanijos visuomene būtų aišku - Argentina pasinaudos nacionaline ir tarptautine teise, kad iš 40 milijonų Argentinos piliečių nebūtų atimta tai, kas joms priklauso“, – sakė jis.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Philipas Hammondas į kaltinimus atsakė pareiškimu, kad  Argentina elgiasi kaip įžūlus peštukas.

Pasak jo, salų gyventojai turi teisę panaudoti savo ekonominius resursus, o Argentina turi nustoti elgtis kaip chuliganė, ir pradėti būti tikra, atsakinga tarptautinės bendruomenės nare.

Folklandų salos taip pat pareiškė, kad Argentinos pareiškimai yra nepagrįsti.

„Mes turime teisę vystyti savo ekonomiką, įskaitant ir angliavandenilių pramonę, ir mes ta teise naudojamės“, – pareiškė Folklandų salos.

Jos priminė, kad Argentinos įstatymai negalioja Folklandų salose, ir ji dabar stengiasi sustabdyti salų ūkio plėtrą.

Analitikai teigia, kad teisme Argentina veikiausiai pralaimės.

„Jie neturi jokios jurisdikcijos, Jungtinės Tautos klausimą išsprendė 1982 metais“, – sakė Malcolmas Brackenas iš „Redmayne Bentley“.

Balandžio pradžioje Argentinos užsienio reikalų ministerijos pareigūnai teigė, kad teisis su naftos kompanijomis, dirbančiomis netoli Folklando salų. Jie pareiškė, kad įmonės veikia neteisėtai Argentinos teritorijoje.

Taip ministerija pareiškė po to, kai trys Didžiosios Britanijos kompanijos pranešė apie naujus naftos telkinius netoli Folklando salų, praėjus 33 metams po Argentinos karo su Didžiąja Britanija dėl salų.

Įtampa tarp Didžiosios Britanijos ir Argentinos padidėjo dar tuomet, kai Didžioji Britanija pranešė, kad per artimiausius 10 metų išleis 280 mlrd. svarų salų apsaugai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius