Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Derybos dėl naftos gavybos įšaldymo baigėsi nesėkme, gresia naujas kainų kritimas

Didžiųjų naftos gamintojų derybos Dohoje baigėsi nepasiekus jokio susitarimo dėl tiekimo ribojimo ir ši diplomatinė nesėkmė gali išprovokuoti naują naftos kainų kritimo bangą.
Kataro energetikos ministras Mohammedas al Sada
Kataro energetikos ministras Mohammedas al Sada / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kataro sostinėje surengtame susitikime, kuris baigėsi daugiau kaip dešimčia valandų vėliau, negu iš pradžių buvo numatyta, nebuvo pasiekta jokio galutinio susitarimo, pareiškė reporteriams Nigerijos naftos išteklių ministras Emmanuelis Ibe Kachikwu.

Pasak informuotų šaltinių, susitarti nepavyko dėl ginčų, ar susitarimas turėtų būti taikomas ir kitiems gamintojams, tokiems kaip Iranas, kuris derybose nedalyvavo.

Kataro energetikos ministras pareiškė, kad po ilgų derybų naftos gamintojai nusprendė, kad jiems reikia „daugiau laiko“.

Prieš susitikimą JAV bankas „Citigroup“ prognozavo, kad nepasiekus susitarimo naftos kainos „smarkiai“ kristų.

„Padaryta bendra išvada, kad mums – ir OPEC valstybėms narėms, ir ne OPEC gamintojams – reikia daugiau laiko pasitarti tarpusavyje“, – pareiškė Mohammedas al Sada.

Paklaustas, ar diskusijose daugiausia dėmesio buvo skirta Iranui, ministras atsakė, kad dalyvaujant Teheranui, gavybos įšaldymas būtų buvęs veiksmingesnis.

„Mes gerbiame jų [Irano] poziciją... žinoma, įšaldymas bus veiksmingesnis, jeigu dalyvaus pagrindiniai gamintojai, įskaitant Iraną“, – pareiškė jis.

„Tai būtų padėję subalansuoti rinką“, – pažymėjo M. al Sada.

Ministras pridūrė, kad galimo būsimo naftos gamintojų susitikimo data nebuvo nustatyta, ir pažymėjo, kad šalims reikia daugiau laiko „pasitarti“.

Prieš susitikimą JAV bankas „Citigroup“ prognozavo, kad nepasiekus susitarimo naftos kainos „smarkiai“ kristų.

„Brent“ rūšies naftos kainos, sausį nusileidusios žemiausiai per 12 metų, per pastaruosius du mėnesius, kol Saudo Arabija ir Rusija rengė planą dėl gavybos ribojimo, pakilo beveik 30 procentų. Nors analitikai abejojo, kad susitarimas, jei jis būtų pasiektas, būtų padaręs didesnį poveikį naftos tiekimui pasaulio rinkoje, nesugebėjimas susitarti dėl gavybos ribų parodo, kad tikimybė, jog naftos gamintojai imsis koordinuotų veiksmų naftos krizei išspręsti, yra labai maža.

„Susitikimas Dohoje buvo galimybė OPEC bent kiek pagražinti savo suterštą įvaizdį“, – penktadienį pareiškė „Barclays“ analitikas Miswinas Maheshas. „Po nesėkmingo OPEC susitikimo gruodžio mėnesį rinkoje buvo abejonių dėl kartelio narių vienybės ir Dohos susitikimas grupei siūlė šansą įrodyti savo svarbą ir sukurti pasitikėjimo ratą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius