-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 12 10

Duomenų centre susidariusią šilumą Viena panaudojo ligoninei apšildyti: ar galėtume tai pakartoti Lietuvoje?

Nuo rusiškų dujų vis dar priklausoma Austrija ieško būdų, kaip sumažinti šią priklausomybę, o Vienos savivaldybei priklausanti energetikos įmonė „Wien Energie““ – kaip tapti klimatui neutralia iki 2050 metų. Tad vienas iš inovatyvių būdų, kuriuos sugalvojo ši įmonė – atliekinę didžiulio duomenų centro šilumą panaudojo apšildyti šalia esančią ligoninę. Už šį projektą „Wien Energie“ atsakinga Anna Gantner tvirtina, kad šią inovaciją galima būtų pakartoti ir kitose Europos šalyse, tačiau tam būtinos kelios sąlygos.
Duomenų centrai gali apšildyti ir ligonines, ir namus
Duomenų centrai gali apšildyti ir ligonines, ir namus / Vida press

Austrijos sostinėje Vienoje, Brunner gatvėje, stovi niekuo neišsiskiriantis biurų pastatas. Visgi už jo sienų – įmonės „Interxion“ valdomas vienas didžiausių Austrijos duomenų centrų, talpinančių beveik 120 tūkst. serverių.

Kad šie serveriai neperkaistų, juos reikia nuolat aušinti, tad Vienos savivaldybės įmonė „Wien Energie“ sugalvojo inovatyvų būdą, kaip panaudoti šio proceso metu susidarančią atliekinę šilumą – ja nusprendė apšildyti netoliese esančią Floridsdorfo ligoninę.

„Tai pirmas projektas Vienoje, kai panaudojama atliekinė duomenų centro šiluma. Yra kitų projektų, bet jie naudoja kitokią šilumą – pavyzdžiui, terminių vandenų“, – žurnalistams komentavo „Wien Energie“ dirbanti šio projekto vystytoja Anna Gantner, pridūrusi, kad iki šių metų pabaigos projektas dar bus testuojamas, o vėliau jau veiks pilnu pajėgumu.

Wiener Energie nuotr./Duomenų centras Vienoje
Wiener Energie nuotr./Duomenų centras Vienoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius